04 / 05 / 2024

Tarım arazilerine yabancılar el koyuyor!

Tarım arazilerine yabancılar el koyuyor!

Türkiye'nin en değerli turizm arazilerinden sonra yabancılar şimdi de kredi oyunlarıyla çiftçilerin verimli arazilerini kapatıyor. Şeker-İŞ Sendikası, Türkiye'den toprak satın alan yabancıların kamuoyu baskısı ile karşılaştıkları i



Sendika yaptığı açıklamada, 'Tarım Kredi Kooperatifleri ile bankalara borçlu olan çiftçiler, çareyi oranı yüzde 60'ları bulan yabancı sermayeli özel bankalardan kredi almakta buluyor. Cazip ödeme kolaylığı sunan bu bankalar, çiftçilerin borçlarını ödeyememesi durumunda teminat gösterilen arazilere acımasızca el koyuyor' diye iddiada bulundu.

ZORA DÜŞÜNCE
Şeker-İş Sendikası'nın yaptığı araştırmada, yabancıların tabiat harikası Türkiye'den arazi alabilmek için farklı yöntemler kullandığı iddia edildi. Hazırlanan raporda ise, 'Ekonomik kriz döneminde çiftçilerimiz zora girdi. Köylü ikim yapabilmek için için verimli tarlalarını ipotek gösterip kredi çekmeye başladılar. Arazilerde gözü olan bazı yabancı bankalar köylere personelini gönderip çok cazip şartlarda gesterilen kredi sunmaya başladı. Zordaki çiftçi bu teklifi görünce krediyi aldı. Ancak daha sonra ödeme zorluğuna düştü. Bankalar bu defa çiftçinin tarlasına el koyma yolunu seçti. Türk çiftçisinin borç yüzünden kaptırdığı verimli tarla ve araziler ise özelleştirme uygulamaları nedeniyle yabancı bankaların eline geçti' ifadelerine yer verdi.

TAKİPTEKİ KREDİ
Raporda, '2009 yılı bankalar raporunda çiftçinin kamu ve özel bankalara toplam 14.9 milyar TL borcu bulunuyor. Takipteki alacak ise toplam 941.4 milyon TL. Tamamen yabancı sermayeli bankaların takipteki alacak toplamı ise 175 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yerli özel ve yabancı ortaklı bankalardan kullanılan kredilerdeki takipteki alacak miktarı ise 470 milyon dolara çıktı' denildi. Bu arada yabancıların verimli tarım arazilerini ne yapacağı ise merak konusu oldu. Sahil kıyılarındaki konut ve arazilere talip olan yabancıların şimdi de tarlalara göz koymasının araştırılması isteniyor.
Güneş


Geri Dön