Emlak Terimleri

Tarım arazisi, tarla ortak alınabilir mi?

İki kişi ortak olarak tarım arazisi, tarla almak istediğinde Toprak Koruma Kanunu nedeniyle iki eşit hisse olarak satın alınamıyor. Peki bu durumda ne yapılabilir? Toprak Yatırımcısı Arif Güdül yapılması gerekenleri anlattı

Son dönemde toprak yatırımına olan ilgi artarken, birçok kişi ortak tapu ile arazi alımını merak ediyor. 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Hakkındaki Kanun hükümlerine göre, iki kişinin eşit hisse olarak tarla alamadığını belirten Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül, bu durumda ne yapılması gerektiğini  https://x.com/arifgudulcom  X sosyal medya hesabından paylaştı. Güdül paylaşımında şunları söyledi:

Tarlayı iki kişi almak istiyoruz!

İki kişi birlikte bütçenizi birleştirerek bir tarla satın almak istiyorsanız ve Toprak Koruma Kanunu nedeniyle tapuyu iki eşit hisse olarak alamıyoruz, bu durumda ne yapabiliriz?

Çok basit;

Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi yaparak her iki tarafın hakkını koruyabilirsiniz. Bu adımlarla ilerleyin:

Noter aracılığıyla bir taşınmaz satış vaadi sözleşmesi düzenleyin. Bu sözleşme, tapu sahibi ile diğer ortak arasında yapılır ve ileride tarlanın ½ oranında devrini garanti eder.

Bu sözleşmeyi tapuya giderek şerh ettirirsiniz. Böylece, tapuda sadece bir kişinin adı olsa bile diğer kişinin de hak sahibi olduğu resmi kayıtlarda görünür.

Bu şerh, tarlanın başkasına satılmak istenmesi durumunda diğer ortağın hakkını korur ve üçüncü kişilere karşı hukuki bir güvence sağlar.

Bu yöntemle her iki tarafın da hakları güvence altına alınmış olur.

İŞTE O PAYLAŞIM

Belediye’den, Antalya’nın gizli cenneti Gazipaşa’da turizm ve konut imarlı 17 dönümlük satılık arsa…

Milli Emlak, 131 adet arsa ve araziyi 17 bin TL'den başlayan fiyatlarla satıyor! Taksit ucuz arazi fırsatı! 

Asgari ücret için kulislerde konuşulan 3 rakam ayyuka çıktı!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İstanbul ve İzmir'deki gökdelenleri tek tek saydı: Depremle yıkılabilir! 

İnşaat sektörüne yeni soluk getiriliyor: Sürdürülebilir ve hafif inşaat!