Tarım Bakanı Kirişçi'den 'gıda fiyatları neden artıyor?' sorusuna canlı yayında yanıt
Tarım Bakanı Vahit Kirişçi son dönemin en çok tartışılan "Gıda fiyatları neden artıyor?" sorusuna canlı yayında yanıt verdi. Bakan kirişçi, yerinde üretim ve tarım konusunda ise başlatılan projelerle ilgili bilgi verdi. Tarım Bakanı İstanbul'a gıdanın yolculuğu konusunda ise ilginç bir hesabı ortaya
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi gıda fiyatlarındaki artışın nedeninin başta pandemi olmak üzere zorlu bir dönemin ardından Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaştan kaynaklandığını, iklim değişikliği ve kuraklık gibi sorunların da fiyatların zirve yapmasında etkili olduğunu söyledi.
CNNTürk'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Bakan Kirişçi, geçtiğimiz yıl Mart ayında ayçiçeği konusunda bir fırsatçılık yapıldığını ve ihracat yasağı ile önünü aldıklarını ifade etti. Zeytinyağına bile ihraç yasağı getirdiklerini ifade eden Kirişçi, üreticinin elinden çıkma sürecini dikkatle takip ettiklerini belirtti.
Destekler 6 ay öne çekildi
Patatesten narenciyeye kadar her türlü ürünün sıkı takip edildiğini belirten Kirişçi, mazot ve gübreden kaynaklı üretim maliyetlerinde artış olduğunu bakanlık olarak bununla ilgili adımlar attıklarını söyledi. Mart ayındaki destekleri Ekim ayına çektiklerini hatırlatan Kirişçi, "Destekleri 6 ay önceye çekerek çiftçiye destek sağlıyoruz. Çiftçimize dedik ki sen gübre ve mazot alacaksın. İşte sana destek. Derdimiz üreticimizin maliyetlerini aşağı çekmek" diye konuştu.
Yerinde tarım yerinde üretim
Üreticiden markete gelen kadar bir ürünün aldığı yol ile ilgili olarak ise yerinde üretim projelerini başlattıklarını kaydeden Kirişçi, Antalya'dan çıkan bir domatesin İstanbul'a gelene kadar katettiği uzun bir mesafe olduğunu belirtti. Kirişçi, "İstanbul'a 76 ilden gıda taşınıyor. 270 bin otomobil yılda 140 milyon kilometre yol kat ediyor. Buda 117 bin ton karbondioksit demek. Yerinde üretim, yerinde tüketim diyoruz. Silivri, Beykoz, Şile... İstanbul'da tarım yapılabilecek alanlar. İnsanları doğduğu yerde doyurmamız lazım. İzmir Dikili'de bunun temelleri atıldı. Bu seralar hayata geçtiği zaman şu an üretilen domatesin yüzde 50'sinden fazlası üretilecek. Gönen konum itibarıyla çok önemli bir konumda örneğin" şeklinde konuştu.