28 / 04 / 2024

Tarım Bakanlığı, 22 yıl sonra genel tarım sayımı için harekete geçti!

Tarım Bakanlığı, 22 yıl sonra genel tarım sayımı için harekete geçti!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, genel tarım sayımı yapılması konusunda ilk adımın atıldığını açıkladı. Yumaklı, "Tarım Reformu Genel Müdürlüğümüz ile TÜİK arasında genel tarım sayımı yapılması için protokol imzalandı” dedi.



Türkiye 22 yıl aradan sonra Tarım sektöründeki envanteri ortaya çıkarmak için kolları sıvadı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlığa bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu arasında"Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol" imzalandığını açıkladı.

Blomberght.com’dan İrfan Donat’ın haberine göre tarımsal verilerin oluşturulmasına ve kayıtlılığa büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan Yumaklı, bu çalışmaların tarımsal üretim ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli politikaların belirlenmesine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Yumaklı, Bakanlık olarak bir süreden beri genel tarım sayımı yapmak için alt yapı hazırlıklarını sürdürdüklerini, ilgili kurumlarla yapılan toplantılarda izlenecek yol haritasının ortaya çıktığına dikkat çekti ve genel tarım sayımının, üretime yön verecek yenilikçi düzenlemelerin uygulamaya sokulmasında belirleyici unsurlardan biri olacağını belirtti.

Tarım Bakanlığı, 22 yıl sonra genel tarım sayımı için harekete geçti!

Yapılacak olan bu çalışma ile birlikte istatistik, işletmelerin sayı ve durumu, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi tüm tarımsal verilerin sayılarak kayıt altına alınacağını ifade eden Bakan Yumaklı, “TÜİK ile iş birliği çerçevesinde genel tarım sayımı yaparak planlı üretim ve sözleşmeli üretim gibi tarım ve hayvancılık politikalarımıza yön verecek uygulamaları devreye sokacağız. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği, verimliliği, kaliteyi ve kayıtlılığı artırıp Türkiye yüzyılını üreticinin yüzyılı yapacağız” şeklinde konuştu.

ÜRETİM MODELİNE GEÇİŞTE KRİTİK ADIM

Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol ile tarımda planlı üretim modeline geçilmesi konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Genel tarım sayımının ilk bölümünde; mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve bu araziler üzerinde tarımsal faaliyet yapan işletmeler belirlenecek. Ön tarama faaliyetleri, soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanması, bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek.

İkinci aşamada ise elde edilen bilgiler esas alınarak, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler sahadan toplanarak elde edilecek veriler toplumla paylaşılacak.


 

 


Geri Dön