Tarım Bakanlığı adım attı! Üretimi planlamak için yeni bir komite oluşturuluyor
Tarım Bakanlığı, tarımsal üretimin daha planlı ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla yeni bir kurul oluşturma kararı aldı. Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu'nun kurulması yönünde yapılan bu düzenleme, tarım sektöründe önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Tarımın sürdürülebilir ve öngörülebilir olmasını sağlama amacıyla 'Tarım Yönetim ve Planlama Kurulu' kurulacak. Bu kurul, Bakan'ın atayacağı bakan yardımcısı önderliğinde; Su Ürünleri ve Balıkçılık Daire Başkanı, Bitkisel Üretim Daire Başkanı, Sular ve İrrigasyon Daire Başkanı, Hayvan Üretimi Daire Başkanı, Stratejik Planlama Başkanı ve Tarımsal Dönüşüm Daire Başkanı'nın katılımıyla oluşturulacak.
Yol haritası belirlendi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, genel tarım sayımına dair altyapı çalışmalarının bir süre önce başlatıldığını ifade etti. Yaptıkları toplantılarla konuyla ilgili bir yol haritası oluşturduklarını belirtti. Yumaklı, bu sayımın tarımsal üretimde yapılacak yenilikçi değişiklikler için kritik bir referans olacağını vurguladı.
Kurul hangi faaliyetleri gösterecek?
Kurul, başkanın davetiyle yılda en az iki kez toplanacak ve toplantıda bulunanların çoğunluğunun oyuyla kararlar belirlenecek. Oy durumu eşit olduğunda, başkanın tercihi belirleyicidir. Komite, üretimle ilgili bakanlık bölümlerinin önerileri doğrultusunda hangi ürün veya ürün gruplarının üretim planına dahil edileceğini değerlendirecek. Üretim sezonlarına göre tarımsal planlama için hangi ürünlerin ne kadar az veya çok üretileceğini saptayacak.
Üretimin ve üreticinin yüzyılı
İklim değişikliği etkilerini gözeterek, tarımın sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırmak için uygun bölgelerde arz ve talebi dengede tutacak bir tarımsal planlama kurulu oluşturulacak. Bu kurul tarım alanlarını temel alarak üretimi havza veya çiftlik bazında planlayacaktır.
Yumaklı'nın açıklamalarına göre, tüm tarım verileri hayvan sayısından arazi bilgisine kadar detaylı bir şekilde kaydedilecek. Yumaklı konu hakkında şunları söyledi: "TÜİK'le birlikte yürüteceğimiz genel tarım sayımıyla, tarım ve hayvancılıkta planlı ve sözleşmeli üretim yaklaşımlarımızı belirleyeceğiz. Amacımız, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik, verim, kalite ve kayıtlılık standartlarını yükselterek, 'Türkiye'nin Yüzyılı'nı üretimle ve üreticilerle öne çıkarmak."
Bu bilgiler kapsamında, Planlı tarım üretimi için atılacak adımlardan biri olan Genel Tarım Sayımı Protokolü hayata geçirildi.
Çiftçiler dikkat! Bakan Yumaklı'dan son dakika açıklaması geldi: İmzalar atıldı, artık böyle olacak!
Türkiye ve Avustralya gelecek 10 yılda dünya et ihracatına damgasını vuracak!