İmar

Tarım Bakanlığı meraları imara açtı!

Tarım Bakanlığı, mera olarak kullanılan arazilere 20 yıllık ot parasının ödenmesi şartıyla konut yapılmasının önünü açtı.

Tarım Bakanlığı, mera olarak kullanılan arazilere 20 yıllık ot parasının ödenmesi şartıyla konut yapılmasının önünü açtı.


Saman ithal eden, aşırı pahalılık yüzünden vatandaşı et yiyemeyen Türkiye, saman ithalatını artırıp eti daha da pahalandıracak kritik bir adım daha attı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Mera Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Meraların tahsis amacının değiştirilmesini düzenleyen yönetmeliğin 8’inci maddesine eklenen yeni bentle, kentsel dönüşüm ve proje alanı olarak ilan edilen mera, yaylak ve kışlakların tahsisine “ot parası” şartı eklendi. Yeni yönetmeliğe göre, tahsis amacı valilikçe değiştirilip imara açılan mera, yaylak ve kışlaklar için, o alandan 20 yılda elde edilebilecek ot gelirinin tahsil edilmesi şartı aranacak.


HAYVANCILIK SÜRDÜRÜLEMEZ


Ot bedeli yatırıldıktan sonra iki yıllık süre içinde imar planı komisyona sunulabilecek. İki yıl içinde ot parası ödenmeyen, dolayısıyla imar planları sunulamayan meraların tahsis değişikliği iptal edilecek.


Tarım Bakanlığı verilerine göre, 1970’de 21 milyon 698 bin hektar olan mera alanı 2014’te 10 milyon 348 bine geriledi. 2003-2014 yılları arasında ülke genelinde tehdit altına giren mera alanı da 4 milyon 317 bin 870 hektara ulaşırken, tehdit oranı yüzde 11’lerden yüzde 30’a çıktı. 2003-2014 yılında tahsis edilen mera alanı ise 3 milyon 418 bin 389 hektar oldu. Mera tahsislerinde özellikle 2010’dan bu yana ciddi artış yaşandı. Bu tarihe kadar 50 bin ila 80 bin hektarı geçmeyen mera tahsisleri bu tarihten sonra 345 bin ila 786 bin hektara ulaştı.


Mera alanlarının hızla kaybedilmesi nedeniyle hayvancılık alanında ciddi sorunlar yaşayan ve saman ithal etmek zorunda kalan Türkiye’nin yeni yönetmelik değişikliğiyle bu alanda daha da büyük sorunlarla karşı karşıya kalmasından endişe ediliyor.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, mera alanlarının hızla azalmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Bayraktar, “Meralar, özellikle tarım dışı sektörlerde yatırım yapılacak alan olarak görülüyor. Bu bakışın değişmesi lazım. Aksi halde hayvancılıkta sürdürülebilirlikten söz edilemez” uyarısında bulunmuştu.