05 / 05 / 2024

Tarım Kredi'nin AVM projesi yeniden gündemde

Tarım Kredi'nin AVM projesi yeniden gündemde

Tarım Kredi, bu yıl hem alışveriş merkezi hem de konut yapımı işini genişletmeyi planlıyor



Çiftçi örgütlerinin yaşadığı kaynak sıkıntısına düşmemek için geçen yıl 338 adet gayrimenkulü satarak 40 milyon lira girdi sağlayan Tarım Kredi, bu yıl hem alışveriş merkezi (AVM) hem de konut yapımı işini genişletmeyi planlıyor. Üç yıl önce  Ankara  Etimesgut'taki 182 bin dönümlük arazisini AVM projesi için 49 yıllığına Maya İnşaat'a kiralayan, ancak SİT alanı olduğu gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından engellenen proje, yeniden gündeme alındı.
Belediyenin projeyi engellemesini mahkemeye taşıyan ve geçen haftalarda bu konuda lehte karar müjdesi alan birlik, yeni ihale için çalışmalara başladı. Bu yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanan ihalenin kesin tarihi için Danıştay'ın mahkeme kararını onamasını bekliyor.
İhaleye çıktığı 2007'de banka ekspertizlerinin 45 milyon lira değer biçtikleri araziyi kiralayan Maya İnşaat, kiracıları arasında IKEA, Teknosa ve Real hipermarketlerinin de bulunduğu 130 bin metrekare kapalı alana sahip alışveriş merkezi kuracaktı. Yıllık 12 milyon lira gelir karşılığında kiralanan arazide kurulacak AVM, sözleşme gereği bir süre sonra Tarım Kredi'ye devredilecekti.

Konut için ihaleye çıkacak

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, Ankara Söğütözü'ndeki arazisinde ise konut yapmak üzere ihale yapacaklarını açıkladı. 500 dairelik konut projesinin ihalesini en kısa sürede gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Yıldırım, projenin bu yıl içinde bitirilmesini hedeflediklerini belirtti.
Gayrimenkul alanında birçok projeleri bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu konuda yeni tasarruflarımız elbette olacak. Söğütözü ve Etimesgut, büyük projelerimiz arasında. Bunların dışında diğer illerde de gelir paylaşımı modeliyle ihaleler yapacağız" dedi. Birliğin Aydın, Kütahya ve Denizli'de gayrimenkul projeleri bulunuyor. Gayrimenkullerini değerlendirmeye başlayan birlik, geçen yıllarda Kuşadası ve Kemer gibi ilçelerde bulunan arazilerindeki konut projelerini hayata geçirmişti.

Ürdün'e de yağ satacak

Genel Müdür Bedrettin Yıldırım, atak yapacakları alanlar arasında ihracat olduğunu söyledi. Geçen yıl 1700 ton ayçiçek yağı sattıklarını söyleyen Yıldırım, 2010'da en az ihracat hedefinin 5 bin tona çıkarıldığını, ayrıca Avrupa dışında Ürdün'e de ihracat yapacaklarını açıkladı.
Son beş yılda 50 adet kırsal kalkınma projesi için 21 milyon lira bütçe ayıran Tarım Kredi, 2010 yılında kırsal kalkınmaya ise 10 milyon lira ayıracak. Söz konusu bütçenin 4.5 milyon lirasının hibe destekleriyle sağlanacağını belirten Yıldırım, "Bu yıl kırsal kalkınma alanında toplam 20 proje tamamlayacağız" dedi.
Yıldırım, 2010 yılı içinde çiftçiye 3 milyar lira kredi kullandırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Referans

Geri Dön