Kent Haberleri

Tarım sektöründe yeni düzenlemeler kapıda: Gençlere iki yıl ödemesiz, faizsiz kredi geliyor! 

Yeni dönemde tarımda bitkisel üretimin artırılması ve tarım bilgi sistemlerinin iyileştirilmesi öncelikler arasında bulunuyor. Aynı zamanda gençlere iki yıl ödemesiz, faizsiz kredi imkanı, Tarım Girişimcilik Bölgeleri, Toprak Veri Tabanı gibi yeni adımlar da atılacak. İşte ayrıntılar... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim öncesinde açıklanan AK Parti'nin "Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar" başlıklı beyannamesi ile 2023-2025 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program'da gelecek dönemle ilgili izlenecek politikalar ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın devir teslim töreninde verdiği mesajlar çerçevesinde tarım sektöründe başlatılmış projelerin tamamlanması ve yenilerinin eklenmesi öngörülüyor

Tarım sektöründe yeni dönemde gıda arz güvenliği çerçevesinde yerlileşme ve millileştirme hamlelerine öncelik tanınacak ve hızlandırılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim öncesinde açıklanan AK Parti'nin "Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar" başlıklı beyannamesi ile 2023-2025 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program'da gelecek dönemle ilgili izlenecek politikalar ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın devir teslim töreninde verdiği mesajlar çerçevesinde tarım sektöründe başlatılmış projelerin tamamlanması ve yenilerinin eklenmesi öngörülüyor. 

Bakan İbrahim Yumaklı, bakanlık görevini devraldığı törende, Türkiye Yüzyılı ile tarımda üretimin ve üreticinin yüzyılının başladığına dikkat çekti ve gıda arz güvenliğinin sağlanmasını işaret etti. 

Tüketicinin güvenilir gıdaya makul fiyatlarla erişebilmesi konusuna yoğunlaşacaklarına vurgu yapan Yumaklı, üreticilerin güçlendirilmesi ve tüketicilerin korunması prensibini benimsediklerinin altını çizdi. 

Tarım sektöründe yeni düzenlemeler kapıda: Gençlere iki yıl ödemesiz, faizsiz kredi geliyor! 

Yeni dönemde, tarımda bitkisel üretimin artırılması ve tarım bilgi sistemlerinin iyileştirilmesi öncelikler arasında bulunurken, tarımsal girdi tedarikinde özellikle dışa bağımlı olunan alanlarda çalışmalar hayata geçirilecek, yerlileştirme ve millileştirmeye öncelik tanınarak, hız kazandırılacak.

Orman ve su varlığının korunmasıyla ilgili farklı ve yeni çalışmalara imza atılması hedeflenirken, üretimden tüketime her aşama için yapısal reformlar devreye alınacak. 

Tarladan sofraya tüm süreçlerin odak noktası olacağı yeni süreçte, verimlilik ve kaliteden vazgeçilmeyeceği, tarımın milli güvenliğin bir parçası şeklinde değerlendirileceği ifade edildi. Aynı zamanda vizyon ve politikalar da bu bilinçle hazırlanacak. 

Kırsal alanda yaşayanların refahı artırılacak, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırarak istikrarlı gıda arzı oluşturulacak. Bitkisel ve hayvansal ürünlerde yeni çeşit, yeni ırk, metot ve teknolojiler geliştirilecek. Ayrıca balıkçılık ve su ürünleri kaynakları korunacak, sürdürülebilir işletimine imkan sunulacak. 

Yeni dönemde, toprak ve su kaynakları ile biyolojik çeşitliliğinin sürdürülebilir yönetiminin geliştirilmesi de planlanıyor. 

Bölgesel açıdan rekabet potansiyeli arz eden alanlarda yeni bir teşvik düzenlemesi hayata geçirilerek, hızlı ve etkili bir yatırım hamlesine start verilecek. Her şehre göre öncelikli sektörler tespit edilecek, uygun bir planlamayla katma değeri yüksek ürün üretimi ve üretimde çeşitliliği sunulacak. 

Tarım sektöründe yeni düzenlemeler kapıda: Gençlere iki yıl ödemesiz, faizsiz kredi geliyor! 

GENÇ GİRİŞİMCİLERE İKİ YIL ÖDEMESİZ, FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ

Genç girişimciler için Tarım Girişimcilik Bölgeleri (TARGİB) kurulması planlanıyor. Ziraat mühendisleri öncelikli olacak şekilde, genç girişimcilere herhangi bir bedel alınmadan arazi tahsis edilecek. 

Kurulacak Aile ve Gençlik Bankası tarafından ilk iki sene ödemesiz ve beş sene vadeli faizsiz kredi desteği ve belirli bir süreyle ürün alım garantisi ya da sözleşmeli üretim modelinin uygulanması imkanları sunulacak. 

Toprak Veri Tabanı geliyor

Kamu-özel işbirliği modeliyle sürdürülenler dahil, sektörde beşeri ve fiziki altyapıyı güçlendirecek AR-GE, dijitalleşme, insan kaynakları, lojistik, enerji ve eğitim gibi yatay alanlar ile tarım, turizm ve savunma sanayisine öncelik tanınacak. 

Diğer taraftan tarım topraklarının sürdürülebilir kullanımı için Toprak Veri Tabanı hazırlanacak. Toprakların sürdürülebilir kullanımı açısından karbon, besin maddesi ve toksik element çerçeveleri belirlenecek ve verim durumları ortaya çıkarılacak. 

"Tarımsal Arazi Kullanım Planlaması Model Araştırmaları" ile toprak haritaları, tarımsal kullanıma uygunluk sınıfları, iklim özellikleri, üreticilerin sosyoekonomik şartları ile mevcut ürün deseni ve alternatif ürünler tespit edilecek. Bu şekilde veri tabanı hazırlanacak ve parsel düzeyinde ürün deseni planlamasına uygun bir model önerisi oluşturulacak. 

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin spekülatif fiyat yükselişlerinin önlenmesine ilişkin çalışmalar yoğunlaşacak. 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin yem ve gübre sektöründe piyasada daha aktif role sahip olmasına ilişkin hamleler yapılacak. Gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir olması için fiyat istikrarını gözeterek ilgili kurumlarla güçlü bir işbirliğinin tesisi sürdürülecek. 

Tarımda sulama sahası 1000 hektardan büyük tüm tesisler bağımsız şekilde değerlendirilmesi amacıyla müstakil proje olarak yatırım programına teklif edilecek. Ayrıca, bitkisel üretimin artırılmasına ve tarım bilgi sistemlerinin iyileştirilmesine hizmet sunacak altyapı ve araştırma projelerine öncelik tanınacak. 

IPARD destekleri yaygın hale getirilecek 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından sürdürülen Avrupa Birliği (AB) Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD III) Programı'nın katkısıyla kırsalda üretimin artırılması için yeni yatırımların desteklenmesi ve istihdam sağlanması sürdürülecek. Hala 42 şehirde uygulanan IPARD Programı'nın 81 ilde yaygınlaştırılması öngörülüyor.

Yeni ev sahibi sözleşmeye rağmen kiracıyı tahliye edebilir mi? Kiracılar 1 aylık süreye aman dikkat!

Emekli ve memurun alım gücü geriledi: Asgari ücret 2 bin 385 lira eridi! Enflasyon maaşları da etkiledi! 

İngiltere'de yüksek gıda fiyatları tüketici harcamalarındaki büyümeyi baskıladı! 

Yatırım yapacaklar bir kez daha düşünsün! Bu sene en çok buna yatırım yapan kazanacak! Şimdiden hazır olun, geliyor...