Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Krişçi'den çiftçiye ucuz gübre ve ucuz mazot müjdesi: Tarih verip detayları açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda çiftçinin en büyükk girdi kalemlerinden birini oluşturan azotlu gübrelerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bakan Kirişçi, 50 kilogramı 850 lirayı bulan gübrelerin nasıl ucuzlayacağını açıkladı.Azot gübresi olarak kategorize edilen alternatifler, içerisinde yoğun miktarda azot bulunduran gübreleri işaret ediyor

Tarımsal ekinlerin gelişimi için hayati önem taşıyan maddelerin başında gelen azot, toprakta bulunan azot miktarının yeterli gelmemesi durumunda gübre çeşitleri ile takviye ediliyor. Azot gübresi olarak kategorize edilen alternatifler, içerisinde yoğun miktarda azot bulunduran gübreleri işaret ediyor. 

Türkiye'de azotlu gübrelerin fiyatları son dönemde yaşanan artışlar nedeniyle çiftçinin üretim maliyetlerini katladı. İçinde yüzde 46 azot bulunan 50 kilogramlık gübre çuvalı 854 liraya kadar çıktı. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, çiftçilere azotlu gübre ve ucuz mazotla ilgili peş peşe müjdeler verdi. Bakan Kirişçi, çiftçilerin akaryakıt ve gübre fiyatlarının yüksekliği konusundaki şikayetlerini gündeme getirerek hükümetin yeni projelerinden bahsetti..

"KENDİ AZOTLU GÜBREMİZİ ÜRETECEĞİZ"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Akaryakıt bizde üretilen bir şey değil, bunu ithal ediyoruz malum. Gübre ki azotlu gübreler doğal gazdan elde edilen, bizim temel girdilerimiz. Doğal gaz da bizde yok. İnşallah 2023'te Karadeniz'deki doğal gazımızda buna da başlayacağız. O zaman Samsun ve Karadeniz bölgesinde 1-2 yerde kuracağımız tesislerle kendi gübremizi de artık üretiyor olacağız." diye konuştu.

ÇİFTÇİYE UCUZ MAZOT VE GÜBRE NASIL TEMİN EDİLECEK?

Tarımsal desteklerle ilgili yapılan çalışmalara ilişkin bilgi de veren Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

Önümüzdeki günlerde bunu kamuoyumuzla paylaşacağız. O da hem desteklerimizde sadeleştirmeye gideceğiz hem de temel girdiler, yani mazot, gübre, tohum ve ilaç konusunda üreticimizin gün evvelinden elini kolaylaştıracak, onun bunları dert etmemesini sağlayacak yeni uygulama başlatacağız. 2023 ürünlerini inşallah bu yeni sistem sayesinde çiftçiler olarak sadece biz üreteceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki hükümetimiz, devletimiz bunları destekliyor olacak.

Çiftçiye mazot ve traktör desteği haberi! İş arayıp da bulamayana yatırım fırsatı

Çiftçiye yarı fiyatına gübre desteği başladı! Tarih öne çekildi işte başvuru adresi ve şartları

Ziraat odasından çiftçiye indirimli fiyattan gübre desteği! 25 Nisan gübre fiyat listesi