Ekonomi

Tarım yapan ve toprakları olan çiftçiler bu habere bayram edecek! Toprağa resmen bereket depoluyor

Tarımda verimliliği artırmak adına çalışma gerçekleştiren Bingöllü bilim insanları, çok önemli bir projeye imza attı. Bingöllü bilim insanları tarafından toprağı besleyerek verimi artıran organik gübre geliştirildi. Özellikle gıda ürünlerinde yaşanan enflasyon, vatandaşların cebini yakıyor

Türkiye'de Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in de dediği gibi tarım, artık savunma sanayi kadar önemli bir hal aldı. Özellikle gıda ürünlerinde yaşanan enflasyon, vatandaşların cebini yakıyor. Mutfaklarını da boş bırakıyor. İşte bu durumun önüne geçmek isteyen bilim insanları ise tarımdaki verimliliği artırmak için can havliyle çalışıyorlar. Bu yöndeki bir haber Bingöl'den geldi. 

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞMALARA TAM GAZ DEVAM EDİYOR

Kentte bir süt ürünleri firması tarafından "Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri" kurulmasının ardından hayvanların beslenmesinde kullanılan ve değer kazanan silajlık mısırda üretimin ve verimin artırılması için Bingöl Üniversitesi desteğiyle çalışma başlatıldı.
 

HEDEF, KİMYSAL GÜBRE KULLANIMINI AZALTMAK 

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı "Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, süt ürünleri firmasıyla yaptığı iş birliğiyle toprağın sürdürülebilirliğinin artırılması, kimyasal gübre kullanımının azaltılmasını amaçlayan proje hazırladı.

AKADEMİSYENLERİN ONAYINDAN GEÇİYOR 

Proje kapsamında biyogaz üretimi sırasında fermantasyon sonucu 3 çeşit gübre elde edildi. Bu gübreler, süt ürünleri firmasınca tesisin kurulu bulunduğu merkeze bağlı Çeltiksuyu köyünde çiftçi Mahmut Geraksar'a ait silajlık mısır ekili 65 dönüm arazide toprakla buluşturuldu.

Hasadın ardından üniversitede yapılacak analizle toprak yapısına en uygun gübre belirlenecek.
Akademisyenlerin onayladığı en verimli gübre çeşidi, bölgedeki çiftçilere verilerek, üretimin artırılması sağlanacak.
 

İKLİME EN UYGUN GÜBRE SEÇİLECEK

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, AA muhabirine, üniversite olarak kente yatırım yapan süt ürünleri firmasıyla çok ciddi iş birlikleri başlattıklarını ifade ederek, farklı alanlarda çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Çapak, hayata geçirdikleri bu proje ile doğal gübre türleri elde ettiklerini aktararak, gübrelerin silajlık mısır üretiminde kullanıldığını kaydetti.

Bundan sonraki safhada gübrelerin ürüne ne tür etkilerinin olduğunu gözlemleyeceklerini anlatan Çapak, hasat döneminin gelmesiyle hem topraktan hem de üründen örnekler alarak, analiz edeceklerini ifade etti.

Çapak, üniversitenin laboratuvarında bunların inceleneceğini, gözlemlemeler yapılıp sürecin takip edileceğini anlatarak, "Gübre türlerinin hangisinin daha verimli olduğu ve hangisinin ürüne kalite kattığına bakacağız. Bu gübre türlerinin hangilerinin iklim koşullarına daha uygun olduğuna dair de çalışmalar yapılmış olacak. Küresel iklim bağlamında çok önemli bir proje. Bu projeyle iklime en uygun gübreyi seçmiş olacağız." diye konuştu.

Ünlü bilet devine büyük soruşturma

Elektrikli arabalarla ilgili düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı!

Bitcoin yükselecek mi? Bitcoin ne zaman yükselecek?