Tarıma elverişli arazilerin mirasla bölünmesinin faturası yıllık 8 milyar lira!
Tarıma elverişli olmasına karşın, miras nedeniyle bölünüp 3-4 dönüme kadar düşen araziler ekonomiye büyük zararlar veriyor. Toplamda 1 milyon dönümü aşan bu alanlarda ekimin yapılamamasının maliyeti de yıllık 8 milyar lirayı buldu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı bölünmüş arazilerin toplulaştırılması projesinin altında Türkiye'de ekimi yapılamadığı için yıllık 8 milyar lira tutarında tarımsal kayıp oluşturduğu dramı ortaya çıktı. Türkiye'de miras yoluyla her geçen gün küçülen tarımsal alan parsel sayısının artması, ekonomik parsel büyüklüğünün de artmasına yol açtı. Bugün itibariyle bölünmüş parsel sayısı 20 milyona ulaşırken tarımsal verimliliğin önündeki en büyük engeli de oluşturuyor.
MEDENİ KANUN'DA DÜZENLEME
Bölünmeyi önlemeye yönelik olarak Medeni Kanun'da bir düzenlemenin bulunmadığına dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu nedenle Medeni Kanun'daki mirasla ilgili mevcut hükümlerden dolayı arazi bölünmesini durdurmak için, "Tarım Arazilerinin Bölünmesini Önlemek" amacıyla Medeni Kanun'un ilgili maddelerinde değişiklik çalışması başlattı. Geçtiğimiz günlerde bu konu ile ilgili yapılan çalıştaya meslek ve sivil toplum kuruluşları, özel sektör, üniversiteler, muhtarlar ve çeşitli kamu kuruluşları katıldı. Çalıştay kapsamında aralarında köy muhtarları, üreticiler ve tarım paydaşlarının (Oda, Birlik, Koop., Dernek, vs) bulunduğu yaklaşık 50 bin kişiyi kapsayan arazilerin bölünmesinin getirdiği olumsuzlukları belirleyen anket de tamamlandı.
AĞIRLIK EGE VE KARADENİZ'DE
Miras yoluyla tarımsal alanlardaki bölünmenin ağırlıklı olarak Ege ve Karadeniz Bölgelerinde olması dikkat çekiyor. Bölünen arazilerin ise 3-4 dönüm şeklinde oluşundan dolayı ekilmesi halinde toplanan mahsulün maliyetleri kurtaramaması nedeniyle ekilmeden kaldığı belirtiliyor. Tarıma elverişli olmasına karşın, miras nedeniyle bölünüp aile başına 3-4 dönüme düşen arazilerin toplamının 1 milyon dönümü aştığı hesap ediliyor. Bu alandaki ekimin yapılamamasının ortaya çıkardığı zarara ise, yıllık 8 milyar lirayı bulduğu belirtilyor.
2 milyon hektarlık meraya neşter
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Mera Kanunu'ndaki değişiklik tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığı öğrenildi. Atıl durumda bekleyen 2 milyon hektar mera alanını ülke ekonomisine kazandıracak tasarı, kanunun 4. ve 12. maddesinde değişiklik öngörüyor. Yeni düzenlemeye göre kullanılmayan mera alanları, ıslah edilmek şartıyla hayvancılık işletmelerinin hizmetine sunulacak. Türkiye'nin mera haritasını güncelleme çalışmalarına devam eden bakanlık, böylece köy ve belediyeler tarafından kullanılmayan meraları tespit edecek. Tespit edilen meralar, hayvancılık yapmak isteyen girişimcilerin hizmetine sunulacak. Yönetmeliğin hazırlanma aşamasında mera yönetim birlikleri ve akademisyenlerden görüş alacak olan Bakanlık, bir ay içinde yönetmeliği tamamlayacak.
Yenişafak