Sektörel

Tarımda üretici enflasyonu artmaya devam ediyor!

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Haziran'da aylık bazda yüzde 4,04 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 57,93 yükseldi. Böylece, ÜFE'de baz etkisi sona erdi ve 7 ay sonra yıllık bazda yeniden yükselişe geçti.Ancak, Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Haziran'da aylık bazda yüzde 4,04 oranında artış gösterdi

Enflasyonun yüzde 85’lere kadar çıkması ile birlikte tarım ürünlerinde yaşanan fahiş fiyat artışları, hem üretim sezonuna girilmesi hem de enflasyonun düşüşe geçmesi ile birlikte az da olsa frenlenmişti. Ancak, Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Haziran'da aylık bazda yüzde 4,04 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda ise yükseliş rakamı yüzde 57,93 çıktıi. Bu rakamlarla birlikte, ÜFE'de baz etkisinin artık sona erdiği ve 7 ay sonra yıllık bazda yeniden yükselişin başladığı ortaya çıktı.

12 AYDA YÜZDE 110,72’LİK ARTIŞ!

Endeskte, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 25,09 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 110,72 artış görüldü. Sektörler incelendiğinde, önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 3,70 artış, ormancılık ürünlerinde yüzde 8,90 artış ve balık ve ürünlerinde yüzde 13,23 artış görüldü. Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde artış yüzde 2,54 olurken, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,27 artış ve tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,75 artış kaydedildi.

 

7 ALT GRUPTA YÜKSEK DEĞİŞİM VAR

Bloomberght’nin haberine göre yıllık Tarım-ÜFE rakamlarına göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek oranda değişim yaşadı. Yıllık yükselişin az olduğu alt gruplar, yüzde 2,10 ile lifli bitkiler ve yüzde 22,51 ile tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar olarak belirlendi. Yıllık artışın yüksek seyrettiği alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 118,96 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 93,66 ile sebze ve kavun-karpuz, olarak kayıtlara geçti.

Aylık Tarım-ÜFE'ye göre 7 alt grupta değişim daha düşük çıkarken, 4 alt grup daha yüksek değişim yaşadı. Yüzde 15,42 ile ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 2,64 ile yağlı meyveler önceki aya göre azalış olan alt gruplar olarak kaydedildi. Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 6,05 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler ve yüzde 5,70 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.