09 / 05 / 2024

Tarımdaki maliyet artışı tam gaz: Bir yılda üçte bir arttı! 

Tarımdaki maliyet artışı tam gaz: Bir yılda üçte bir arttı! 

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,46, yıllık bazda yüzde 27,7 yükseldi. İşte detaylar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Haziran 2023'e ilişkin Tarım-GFE verileri açıklandı. Açıklanan rakamlara göre, tarımsal girdi fiyat endeksi Haziran ayında, bir önceki ay ile karşılaştırıldığında yüzde 3,46, geçtiğimiz senenin Aralık ayına göre de yüzde 13,82, geçtiğimiz senenin aynı ayı ile kıyaslandığında ise yüzde 27,7 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 77,36 artış gösterdi. 

Tarımdaki maliyet artışı tam gaz: Bir yılda üçte bir arttı! 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 3,24, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,85 yükseliş gerçekleşti. 

Geçtiğimiz senenin aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 23,06, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 67,65 artış olduğu belirlendi. 

Tarımdaki maliyet artışı tam gaz: Bir yılda üçte bir arttı! 

HANGİ KALEMLERDE ARTIŞ OLDU? 

Açıklanan rakamlara göre, yıllık Tarım-GFE'ye göre 2 alt grubun daha düşük, 9 alt grubun daha yüksek değişim segilediği belirlendi. 

Yıllık artışın fazla olduğu alt gruplar sırasıyla yüzde 78,75 ile malzemeler, yüzde 74 ile diğer mal ve hizmetler şeklinde ifade edildi. 

Geçtiğimiz senenin aynı ayı ile karşılaştırıldığında, düşüş gösteren tek alt grup yüzde 12,85 ile enerji ve yağlar şeklinde kaydedildi. 

Tarımdaki maliyet artışı tam gaz: Bir yılda üçte bir arttı! 

Aylık Tarım-GFE'ye göre 6 alt grubun daha düşük, 5 alt grubun daha yüksek değişim sergilediği belirlendi. 

Geçtiğimiz ay ile kıyaslandığında, düşüş gösteren alt gruplar sırasıyla yüzde 0,78 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 1,5 ile tohum ve dikim materyali şeklinde açıklandı. 

Buna karşılık, aylık artışın  fazla olduğ alt gruplar da sırasıyla yüzde 9,41 ile veteriner harcamaları, yüzde 8,9 ile enerji ve yağlar olarak belirtildi. 

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), Mayıs 2023'te de aylık bazda yüzde 0,26, yıllık bazda yüzde 33,22 yükseliş kaydetmişti. Söz konusu dönemde, Tarım-GFE, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 10,02, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 33,22 ve 12 aylık ortalamalara kıyasla yüzde 87,66 yükseldi.  

İstanbul'da kentsel dönüşüm hızlandı: Maltepe'de 4 bin 90,  Beşiktaş'ta 603 riskli bina yıkıldı!

Euronun kaderi bu hafta belli olacak! Euro yatırımcıları dikkat! Euro düşecek mi, yükselecek mi?

İstanbul'da metrekare bazında en pahalı ofis kirası 765 TL ile Levent'te!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön