28 / 04 / 2024

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış Ağustos'ta yüzde 41'i aştı!

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış Ağustos'ta yüzde 41'i aştı!

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), ağustos ayında aylık bazda yüzde 6,94, yıllık bazda yüzde 41,33 yükseldi. İşte detaylar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Ağustos 2023'e ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerini tek tek açıkladı. Açıklanan son dakika rakamlarına göre, endeks Ağustos ayında, bir önceki ay ile karşılaştırıldığında yüzde 6,94, geçtiğimiz senenin Aralık ayına göre yüzde 29,71, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre de yüzde 41,33 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 62,79 artış gösterdi. 

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 7,01, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 6,58 yükseliş yaşandığı belirlendi. 

TÜİK tarafından açıklanan son dakika rakamlarına göre, geçtiğimiz senenin aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 36,51, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 79,22 arttı. 

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış Ağustos ta yüzde 41 i aştı!

ALT GRUPLARDA SON DURUM NE OLDU? 

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos 2023 Tarım-GFE verilerine göre; yıllık Tarım-GFE'ye göre 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup daha yüksek değişiklik gösterdi. 

Yıllık artışın az olduğu alt gruplar yüzde 14,92 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 25,63 ile hayvan yemi olarak belirlendi. 

Geçtiğimiz seneye göre, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 105,88 ile veteriner harcamaları, yüzde 89,07 ile diğer mal ve hizmetler şeklinde kaydedildi. 

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış Ağustos ta yüzde 41 i aştı!

Aylık Tarım-GFE'ye göre 7 alt grubun daha düşük, 4 alt grubun daha yüksek değişim gösterdiği belirlendi. 

Geçtiğimiz ay ile kıyaslandığında, yükselişin düşük olduğu alt gruplar yüzde 1,28 ile hayvan yemi, yüzde 1,89 ile tarımsal ilaçlar olarak açıklandı.

Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 19,93 ile enerji ve yağlar, yüzde 18,07 ile gübre ve toprak geliştiriciler şeklinde belirlendi. 

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış Ağustos ta yüzde 41 i aştı!

Temmuz ayında açıklanan Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerine göre, endeks Temmuz'da, bir önceki ay ile karşılaştırıldığında yüzde 6,56, geçtiğimiz senenin Aralık ayına göre yüzde 21,29, geçtiğimiz senenin aynı ayı ile kıyaslandığında  yüzde 34,32 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 69,23 yükselmişti. 

Söz konusu ayda, ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 5,71, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 11,9 artış olduğu belirlendi.

Dolar yıl sonunda bu kadar olacak! Merkez Bankası resmen açıkladı! Son dakika Merkez Bankası yıl sonu dolar beklentisi

Antalya'daki 5 konuttan 1'i yabancılara satıldı! Ruslar zirveye yerleşti! 

9 ayda 15 bin 888 şirket kapandı! Kapanan şirket sayısı yüzde 17 arttı! 

Emlakçı olmak için aranan şartlar neler? Kimler emlakçı olabilir?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön