30 / 04 / 2024

Tariş Aydın Hamyağ İşleme tesisleri yeniden açıldı!

Tariş Aydın Hamyağ İşleme tesisleri yeniden açıldı!

14 Şubat 2009'da üretimini durduran Tariş Aydın Hamyağ İşleme tesisleri, aradan geçen 22 ayın ardından dün düzenlenen törenle yeniden açıldı



Tesisin açılış kurdelesini Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş (soldan 3.) ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar (soldan 2.) ile davetliler kesti.

Geçtiğimiz yıl 14 Şubat'ta Türkiye pamuk ekim alanlarındaki azalma ve yaşanan nakit darboğazı sebebi ile üretimini durduran Tariş Aydın Hamyağ İşleme tesisleri dün düzenlenen törenle tekrar üretime geçti. Tesisler, Aydın'da 8 Aralık 2006'da dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından ASTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde açılmıştı.

TAM KAPASİTE
Tesisin üretime geçmesi nedeniyle düzenlenen törene Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar, Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, daire müdürleri ve üreticiler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Tariş Genel Müdür Vekili Güngör Şentürk tesisin devasa bir ham yağ işleme merkezi olduğunu ve maliyetinin 18 Milyon 500 bin euro olduğunu kaydetti. Şentürk, "Tesisimiz gerekli hammadde olan pamuk çiğidi, ayçiçeği tohumu, soya, kanola ve yağlı çekirdeği tam kapasite ile işlediği anda ayda 1 milyon TL'lik bir katma değer yaratacak kapasitede" dedi.

ÜRETİM VE İSTİHDAM
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar da konuşmasında tesisi masallardaki doymak bilmeyen canavarlara benzeterek, "Keşke makul büyüklükte bir tesis olsaydı. Ama kurulmuşsa bizim yapmamız gereken rasyonel şekilde işletmek. Tesisin işleme kapasitesi 241 bin ton. Ama bizim elimizdeki ham madde stoku 33 bin ton civarında. Neredeyse yüzde 10'una denk geliyor. Bu nedenle tesisimiz tüm sanayici ve girişimcilere açık" diye konuştu.

Vali Coş'da törende yaptığı konuşmada Aydın'ın en büyük sorununun tüm dünyada olduğu gibi üretim ve istihdam olduğunun altını çizerek, "Üretim ve istihdamı kim sağlıyorsa ona destek olmalıyız. Burası 100'den fazla işçiyi istihdam edecek bir tesis. Bu tesis yüzde 100 kapasite ile kullanılmaya başladığında, dışarıdan ham yağ ithal etme sıkıntısından da kurtulmamız mümkün" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar ile davetliler, tesisin açılış kurdelesini kesti.

Kurdele kesiminin ardından tesise gelen hammadde yüklü ilk 3 kamyon kornalarını çalarak alkışlar arasında tesislere girdi.
Tariş Aydın Hamyağ İşleme tesisleri günde 800 ton pamuk çiğidi ile 500 ton soya ve kanola işleme kapasitesine sahip. Yüzde 100 kapasite ile çalıştığında 300 kişiyi istihdam edecek olan tesisin 2011 yılında 31 bin 500 ton ham yağ işlemesi hedefleniyor. Tesisin halen 138 personeli bulunuyor.
YeniAsır/ERDAL KARAKAVUKOĞLU


Geri Dön