Sektörel

Tariş Kahramanlar'daki 83 dönümlük arsa ile borçlarından kurtuluyor!

Kahramanla r'daki 83 dönümlük arsasını TOKİ iştiraki Emlak Planlama Pazarlama'ya gelir paylaşımı modeli ile devretme kararı alan Tariş Birlik, borçlarından kurtulma yolunda büyük adım attı...


Yaklaşık 5 yıldır mali krizlerin üstesinden gelmek için çabalayan Tariş Pamuk Birliği'ni TOKİ projesi kurtardı. Kahramanlar'daki 83 dönümlük arsasını TOKİ iştiraki Emlak Planlama Pazarlama'ya (EPP) gelir paylaşımı modeli ile devretme kararı alan Tariş Pamuk Birliği, borçlarından kurtulma yolunda büyük adım attı. Yaptığı anlaşma ile banka borcundan kurtulup yeni bir gelir kaynağı elde etme fırsatı yakalayan Tariş Pamuk Birliği, 50 bine yakın üretici ortağını da rahatlatacak kararlar aldı. 


Girdi desteği verecek

Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman, TOKİ'den gelecek para ile Ramazan Bayramı öncesi üretici ortaklarına olan 2.5 milyon liraya yakın borcu ödeyeceklerini açıkladı. Yeni sezonda en az 50 bin ton pamuk alacaklarını, alım miktarını 100 bin tona kadar çıkarabileceklerini ifade eden Yaman, başta mazot, gübre ve ilaç olmak üzere ortaklarına girdi desteği vereceklerini de söyledi. Yaman, "Tünelin ucunda gördüğümüz ışığı yakaladık. 50 bine yakın ortağı olan Tariş Pamuk Birliği için gelecek günler daha iyi olacak. Tariş Pamuk küllerinden yeniden doğacak" dedi. 

TOKİ iştiraki EPP ile bir yıldan fazladır süren görüşmelerin geçtiğimiz Şubat ayında protokole bağlandığını hatırlatan Yaman, geçtiğimiz hafta da kesin anlaşmayı yaptıklarını söyledi. Anlaşma ile 83 dönümü Tariş Pamuk Birliği'ne, geri kalanı da Tariş Zeytinyağı ve Tariş İncir Birliği'ne ait olan 144 dönümlük arsanın tapularının EPP'ye devredileceğini dile getiren Yaman, "Biz tapumuzu devrettik. Diğer birlikler de önümüzdeki günlerde devredecek. Gelir paylaşımı modeli ile hayata geçecek olan projede otel, residans, ofis, AVM ve eğlence yerleri yapılacak. EPP bu konuda birkaç inşaat firması ile anlaştı. Proje 6 ay sonra başlayacak. Maket proje hazırlandıktan sonra tanıtım fiyatlarıyla satış başlayacak. Biz de gelirin yüzde 32'sini alacağız. Şirket bize en az 250 milyon liralık ödemeyi garanti etti. Projenin 1.5 milyar liradan daha fazla değere sahip olacağını tahmin ediyoruz. Alsancak Stadyumu'ndan Ege Mahallesi'ne kadar olan bütün alanı kapsayan proje İzmir'in çehresini değiştirecek. Liman arkası dediğimiz bölge köhnelikten kurtulacak" diye konuştu.

Vakıfbank'a 2017 sonuna kadar ödenmek üzere faiziyle birlikte 120 milyon lira borçlarının olduğunu kaydeden Yaman, bu borcu EPP'nin üstlendiğini, Kredi Garanti Fonu'na olan borcu da önümüzdeki ay kapatacaklarını açıkladı. Yine EPP'nin vereceği kaynak ile 2.5 milyon liraya ulaşan ortak borcunu bayram öncesi kapatacaklarını belirten Yaman, "Yeni çıkan 4572 Sayılı Kanun ile Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na (DFİF) olan borçlarımız da 232 milyon liradan 109 milyon liraya indirildi. Bu borcu 2014 Aralık ayından başlamak üzere 15 yıl içinde faizsiz eşit taksitle ödeyeceğiz. Kredi Garanti Fonu'na olan borcumuzu da önümüzdeki ay kapatacağız" diye konuştu. Tariş'in yaşaması için ortaklarının ve pamuk üreticilerinin kuruma sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Yaman, pamuk piyasalarında güçlü şekilde yer alamadıkları için dünya borsalarında 4.2 lira olan pamuğun kiloğramının İzmir Ticaret Borsası'nda 3.9 liradan işlem gördüğünü söyledi. Yaman, şöyle devam etti: "Gelecek yıl üreticinin güvenini yeniden kazanacağız. Yine güçlü şekilde pamuk almaya başlayacağız. Yeni sezonda 50 milyon kilogramı rahat geçeriz. Ama 100 milyon kilogram pamuk da alabiliriz. Çiftçinin bütün girdilerini karşılamaya yeniden başlayacağız. Çapa ve sulama yardımı gibi yardımlar da yapacağız. Eski hataları tekrarlamayacağız. Göreve geldiğimizden beri radikal tedbirler aldık. Bin 500 olan çalışan sayısını 260'a indirdik. Bu sayı daha da düşecek. el ele vererek Tariş Pamuk Birliği'ni eskisinden daha güçlü hale getireceğiz. "


Hamyağ tesisi çalışacak

En büyük hedeflerinin Aydın'daki hamyağ tesisini çalıştırmak olduğunu dile getiren Yaman, "Bu tesis çok değerli. Günlük 800 ton kapasitesi var. Türkiye'nin bütün çekirdeğini işler. Gelecek yıl tesisi tam kapasite çalıştıracağız. Bütün pamuk çekirdeklerini almaya talibiz. Aydın Tekstil'in arsası için Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile görüşmelerimiz sürüyor. 173 dönümlük yeri gelir paylaşımı ya da yap-işlet-devret modeliyle değerlendireceğiz. Kooperatiflerimizin yerleri de çok değerli. Kooperatifler de buradan elde edilecek gelir ile ayakta kalacak. Kahramanlar'daki projedeki bir miktar gayrimenkulü de elimizde tutacağız. Çünkü bankaların faiz sarmalından kurtulmamız lazım" dedi.


Yeni Asır/ Sinan Doğan