Yeni Şirketler

Tariş Pamuk Birliği arazi satışına başladı

Mali sıkıntılar yaşayan TARİŞ Pamuk Birliği, genel kurulunda aldığı gayrimenkul satış kararını uygulamayageçirmeye başladı

Birlik Başkanı Beliğ Azbazdar, Kahramanlar semtindeki pamuk yağı kombinasının bulunduğu arazi için bir grupla görüşmeleri sürdürdüklerini, Çiğli'deki depoların bulunduğu arazi için 26 Ekim'de ihaleye çıkacaklarını söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Azbazdar, banka borçları nedeniyle zor günler yaşayan birliği düze çıkarmak için yoğun bir programla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Birlik yönetiminin bir yandan bankalarla borçların yeniden yapılandırılması konusunda görüşmeler yaptığını, iki ana bankayla bu konuda anlaştıklarını söyleyen Azbazdar, Kredi Garanti Fonu'ndan sağlanacak kredi konusunda da bürokratik işlemleri yetiştirmeye çalıştıklarını ifade etti. Birliğe ait menkul ve gayrimenkullerin satışı için bir program hazırladıklarını dile getiren Azbazdar, Kuşadası'ndaki yaklaşık 10 dönümlük araziyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı plana, Kuşadası Belediyesi'nin yoğunluk itirazında bulunduğunu söyledi.

Arazi üzerinde belediyenin kültür merkezi kurmak istediğini belirten Azbazdar, "Belediye başkanıyla yaptığımız görüşmede, bu araziyi kendilerine uygun koşullarla satabileceğimizi ya da onların bulacağı bir yatırımcıya
satışının olabileceğini belirttik. Belediyenin bu arazi üzerinde yoğunluğu fazla yapı yapılması hususundaki kaygılarını anlıyorum. Ben de belediye başkanlığı yaptım. Ancak, benim de mal sahibi olarak paraya ihtiyacım var. O arazi, bizim için en az 20 milyon liralık kaynak. Burada kültür merkezi yapmak isteniyorsa da kamulaştırmayla yapılabilir. Bu konuda biz elimizden gelen desteği vermeye hazırız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kuşadası Belediyesinin yoğunluğa ilişkin itirazını değerlendireceğini, bakanlığın yetkisi dahilinde olan planlardan genelde geriye dönmediğini belirten Azbazdar, TARİŞ açısından bu durumun, sürecin uzaması yönünden sıkıntı yarattığını dile getirdi. Azbazdar, bu arazi üzerinde diğer birliklerin de payının bulunduğunu, tüm birliklerin bir araya gelerek arazinin müşterek satışı için ihaleye çıkacaklarını dile getirdi.

Azbazdar, birliğin mülkiyetindeki en önemli değerlerden olan Kahramanlar semtindeki pamuk yağı kombinasıyla ilgili olarak da bir grupla görüştüklerini söyledi.

İzmir yeni kent merkezi planı içinde ticaret ve konut alanı olarak belirlenen 150 dönümlük arazinin satışı konusunda İstanbul'dan büyük bir yatırım kuruluşuyla ön ödemeli bir seçenek üzerinde görüştüklerini ifade eden Azbazdar, tekliflerin karşılaştırılması açısından gayrimenkule yatırım yapmak isteyen diğer büyük grupları da davet ettiklerini söyledi. Azbazdar, bu arazi için ihaleye çıkacaklarını, ancak belirlenecek ilan süresi içinde diğer yatırımcı grupların işlemlerini yetiştiremeyebileceklerini ifade etti.

Azbazdar, birlik mülkiyetindeki diğer bir arazi olan Çiğli'deki iplik depolarının bulunduğu arazideyse ihaleye çıktıklarını belirtti. Çiğli İplik Fabrikası'nın karşısındaki bölgede yer alan depoların bulunduğu arazinin 83 bin
848 metrekare olduğunu söyleyen Azbazdar, şu bilgileri verdi:

"Depoların bulunduğu arazinin imar planında, konut alanı haline getirilmesi için başvuru yaptık. Konuyla ilgili görüştüğümüz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da elinden gelen desteği vereceğini ifade eti.

Konut ve sanayi alanları arasına bir konut ve ticari alan düzenlemesi planlıyoruz. Büyükşehir'in 1/25 binlik plandaki revizyonuna başvuru yapmakta geçiktik bu nedenle askıya çıktıktan sonra itiraz ederek işleme başlamış olacağız. Arazinin şu anda 25 bin metrekare inşaat izni veriyor. İmar çıkarsa değeri ikiye katlar. Buna rağmen biz 26 Ekim'de ihaleye çıkıyoruz." Azbazdar, birliğe ait otomobil, ticari araç ve iş makinelerinin satışı
için de ihale açıldığını, 18 ticari araç, 14 binek araç, 4 iş makinesinin 27 ve 28 Ekim günlerinde açık artırma yöntemiyle satılacağını ifade etti.

"ÜRÜN TESLİMİ BEKLENDİĞİ KADAR DEĞİL"
TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Azbazdar, yeni başlayan pamuk sezonunun çiftçi açısından geçen yıllara göre daha iyi olmasını beklediklerini söyledi. Sezonun ilk günlerinde borsa fiyatlarının da geçen yılların üzerinde bir değerle başladığını dile getiren Azbazdar, üreticinin birliğe şu ana kadar yaklaşık 13 bin ton kütlü pamuk teslim ettiğini söyledi.

Bu dönemde sezon başı itibarıyla hedefledikleri 40-50 bin tonun çok gerisinde kaldıklarını ifade eden Azbazdar, bunda TARİŞ'in teslim edilen ürünlerle ilgili henüz ödeme başlatmamasının yanı sıra çiftçi borçlarının da etkili olduğuna işaret etti.

Azbazdar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TARİŞ bu sene ayni ve nakdi yardım dağıtmayınca üretici bu boşluğu krediyle ya da tüccardan, çırçırcıdan borç alarak kapattı. Sezon başladığı gibi bu borçlarını kapatmak için ürününü sattı. Birliğin de yeni aldığı malla ilgili ödeme yapmaya henüz başlamaması nedeniyle bekleyen üreticiler var. Bu yıl yeni bir sistem oluşturuyoruz. Kredi Garanti Fonu'ndan rehin alım sistemi çerçevesinde sağlanan 40 milyon liralık kredinin 10 milyon liralık ilk dilimi için bürokratik işlemler devam ediyor. Bu paranın hafta sonuna kadar serbest kalacağını düşünüyoruz."
AA