Genel

Tarlabaşı yeni görüntüsüne kavuşacak!

Beyoğlu Belediyesi'nin, gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapılamadığı için yok olmaya ve çökmeye yüz tutan Tarlabaşı'na hayat verecek 'Tarlabaşı Yenileme Projesi' 2005'te başladı.

Beyoğlu Belediyesi'nin, gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapılamadığı için yok olmaya ve çökmeye yüz tutan Tarlabaşı'na hayat verecek 'Tarlabaşı Yenileme Projesi' 2005'te başladı. Bülbül mahallesi, Çukur mahallesi ve Şehit Muhtar mahallesinden oluşan proje, yalnız Tarlabaşı'nı yenilemekle kalmayacak; bölgede daha güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yeni bir yaşam merkezi oluşturacak. Semtin, istanbul ile bütünleşmesini sağlayacak.

ÖNCE KANGRENİ BİTİRELİM

Tarlabaşı'nda 5 bine yakın bina var. Beyoğlu Belediyesi bu binaların yalnız yüzde 5'lik kısmım oluşturan 278 binayı yenileme projesine dahil etti. Başkan Ahmet Misbah Demircan, bunun nedenini şu sözlerle açıklıyor: "Tarlabaşı'nda terk edilmiş, yaşam yoğunluğunun minimumda olduğu, her an çökmeye hazır 278 binayı özellikle seçtik. Her an yok olabilirdi bu binalar. Kangrenli bölümü, bir an önce tedavi edelim istedik. 'Burayı çözersek, sonrası kendiliğinden bir ivmeyle, bir heyecanla gelir' diye düşündük. Bu alanda yaklaşık 500 mülk sahibi var. Ancak 278 binanın yüzde 70'i boş. Geriye kalan yüzde 30'un bir bölümü de ticaret erbabına ait. Mülk sahiplerinin yüzde 70'i ile kat karşılığı ya da satın alma şeklinde anlaştık. Diğer yüzde 30'una da kamulaştırma davası açtık. îlk söküme ağustos ayında başladık."

BÖLGE HALKINI MUTLU EDECEK

Tarlabaşı'nm büyük bir dönüşüme hazır olduğunu belirten Demircan, kültürel zenginliğin korunamadığını, Tarlabaşı ve çevresinin yıllarca ihmal edildiğini, kötü çevre koşulları ve yüksek proje maliyetleri yüzünden bölgeye yatırım yapılamadığı hatırlatıyor. "Tarlabaşı Yenileme Projesi" ile bölgenin çağdaş bir görünüme kavuşacağını ifade eden Demircan, "Bu proje, mekansal yenilemenin yanı sıra toplumsal ve ekonomik gelişmeyi de hedeflemekte. Böylelikle, bölge halkı, daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamaya devam ederken yeni istihdam olanaklarından öncelikle faydalanacak ve kapasite artırımı programları ile yeni iş olanaklarına ulaşabilecek. Pek çok bölge insanı, yapmakta oldukları işlere göre çok daha nitelikli meslekleri öğrenme ve kendilerine ekonomik fırsatlar yaratma imkânı bulacak" şeklinde konuşuyor.
Sabah