Yeni Şirketler

Tarlaları ya ekin ya da vergi verin

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ekilmeyen tarım arazilerinden vergi alınmasını önerdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'de tarım arazileri piyasasının oluşmadığını bu nedenle arazilerin paylaşımında sorun yaşandığını belirterek, "Bu sorunun çözümü için alınması gereken ilk tedbir, ekilmeyen tarım arazilerinin cezaen vergilendirilmesidir" dedi. Tarımdaki yapısal sorunların başında ölçek sorununun geldiğine işaret eden Özdebir, miras hukuku nedeniyle parçalanan küçük arazilerde verimliliği arttırmanın güç olduğunu kaydetti.

Sorunu piyasalar çözer

Bu soruna hukuki bir çözüm getirme girişimlerinin çeşitli nedenlerle başarısızlığa uğradığını belirten Özdebir, sorunun piyasalar tarafından çözümü için gerekli şartların sağlanması gerektiğini bildirdi. Özdebir, "Ülkemizde tarım arazileri piyasası oluşmadı. Arazilerin paylaşımında sorun yaşandığı gibi çoğu durumda arazinin sahibini bile tespit etmek mümkün olmuyor. Sorunun çözümü için alınması gereken ilk tedbir, ekilmeyen arazilerin ekilmesini ya da satılmasını sağlamak. Böylece arazi ihtilaflarının çözümü de kolaylaşır. Bu ihtilaflardaki çözümsüzlüğün diğer bir nedeni de izale-i şuyu davalarının maliyeti. Bu maliyet, bazen arazinin değerinin üzerine çıkabiliyor. Bu nedenle, bir süre için tarım arazilerindeki izale-i şuyu dava maliyetlerinin sıfırlanması, bu davaların kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacaktır"dedi.

İşletmelere tüzel kişilik şart

Tarımda yaşanan diğer bir sorunun ise tarımsal işletmelere tüzel kişilik kazandırılması olduğunu belirten Özdebir, tarımda verimliliğin düşük olduğunun bilindiğini ancak, bunun işletme bazındaki özel nedenlerini tespit edecek verilerden ise yoksun olunduğuna dikkat çekti. Tarımsal işletmelere tüzel kişilik kazandırılmasının bu konuda mesafe kat edilmesini sağlayacağını belirten Özdebir, tarım politikalarındaki bir diğer boşluğun ise genetiğine müdahale edilmiş tohumlarda mevzuat eksikliği olduğunu kaydetti.

Genetiğine müdahale edilmiş tohumda mevzuat eksikliği var

Tarımda verimliliğin düşük olduğunun bilindiğini ancak, bunun işletme bazındaki özel nedenlerini tespit edecek verilerden yoksun olunduğuna dikkat çeken Özdebir, tarımsal işletmelere tüzel kişilik kazandırılmasının bu konuda mesafe kat edilmesini sağlayacağını belirtti. Özdebir, tarım politikalarındaki bir diğer boşluğun ise genetiğine müdahale edilmiş tohumlarda mevzuat eksikliği olduğunu kaydetti. Bu konunun tartışılarak bir sonuca bağlanması gerektiğini vurgulayan Özdebir, aksi halde tarımsal üretimde verimlilik artışının sağlanamayacağını ve tarımın rekabet gücünün azaltılmış olunacağını kaydetti.

Yeni Şafak