Yeni Şirketler

Tarlaların metrekaresi konut projesi arsalarıyla yarışıyor

Ağva'nın köylerinde, metrekaresi 600-700 liraya tarla, Göksu nehrine cepheli metrekaresi 1000 dolara arsa var

İSTANBUL'da konut projeleriyle dikkat çeken Esenyurt'ta, projelere uygun arsaların metrekaresi krizde 300-400 liraya kadar düşmüştü, son dönemde yeniden minimum 650-700 liralar konuşuluyor. Bu arsalarda, 25-30 kata kadar bloklarda binlerce konutluk projeler hayata geçiyor. Yine İstanbul'da, özellikle 'Bir İstanbul Masalı' dizisinden sonra kaçış noktası haline gelen Şile-Ağva'ya yakın, muhteşem Karadeniz manzarasına sahip bazı parsellerin metrekaresi için 600-700 lira isteniyor.

İstanbul'da son 7-8 yılda arazi ve tarla fiyatları, konut ve ofis fiyatlarındaki artışı katladı. 2001 krizinden sonra konut fiyatlarındaki artış küresel krizin başladığı 2008'in sonuna kadar bazı semtlerde 15-16 kata ulaşmıştı. Fakat ikinci el konut fiyatları küresel krize paralel yer yer ortalama yüzde 20-30 geriledi. Şile, Çatalca,Beykoz, Sarıyer, Arnavutköy, Silivri, Tuzla ve Pendik gibi ilçelere bağlı köylerde ise, bir zamanlar 'dağ başı' gibi görülen köyler kıymete bindi.

Ağva aldı başım gitti Hatta bazı köylerde dönümü birkaç bin lira olan tarlalara bugün 100-150 bin liraya kadar fiyatlar isteniyor. Sarıyer ve Beykoz'un köyleri zaten değerliydi, fakat Şile ve Çatalca'ya bağlı olup özel araçla bile saatlerce yol kat edilerek ulaşılan köyler, yeni yollar ve otoyol bağlantılarıyla birlikte 'sakin, kafa dinleyecek yer' arayışı içindeki istanbulluların dikkatini çekti. Şile ve köylerinde, Kocaeli'ye bağlı Kandıra'nın köylerinde bir grup yatırımcı ile birlikte hareket eden ve danışmanlık hizmeti de veren Yatırım Grup'un koordinatörü Yusuf Cemali Gülpınarlı, "Şile'nin bazı köyleri adeta uçtu. 5-6 sene öncesinde dönümü 3-5 bin Ura olan tarlalar bile bugün 100 bin lirayı geçebiliyor. İstanbul'un hemen dibinde yer almasına rağmen fazla dikkat çekmeyen Ağva'da ve yakın köylerdeki tarlalar da müthiş değerlendi. Hatta, Ağva değerlendiği için, komşu ilçe Kandıra'da, İstanbul tapulu olmayan tarlalara bile yoğun talep oluştu" diyor.

Yusuf Cemali Gülpınarlı, İstanbul'un yıldızı parlayan villa bölgesi Riva'yla yarışan köyler olduğuna dikkat çekiyor. İstanbul'un Anadolu yakasındaki merkezi semtlere özel araçla 1-1.5 saat uzaklıktaki Kurfallı ve Büyük Bucaklı gibi köylerde, tepeden muhteşem Karadeniz manzarası sunan bazı arazilerin metrekeresi için Beykoz-Riva ve hatta Sarıyer-Zekeriyaköy ile yarışan rakamlar telafuz edildiğini bildiren Yusuf Cemali Gülpınarlı şöyle konuştu:
"Ağva-İstanbul arası, keşfedilen Ağva'ya yakın köyler bile çok değerlendi. 5 yü önce metrekaresi 3-5 lira olan tarlalar bugün ortalama 30-50 lira. 5 yılda fiyatlar en az 10'a katlandı. Çelebiköy, Geredeli, Bucaklı ve Kadıköy'deki yüzde 5 imarlı tarlaların metrekaresi konumuna göre 70-100 liraya kadar çıkıyor. Köy yerleşim alanına yakın, dereye cepheli tarlalar 100 lirayı buluyor ve hatta geçiyor. Köy merkezine yakın, yüzde 10-15 imarlı yerlerin metrekaresi 100 lirayı geçebiliyor. Köy içlerinde ise imar oranı yüzde 50. Köye göre fiyatlar değişir. Çelebiköy içinde yerlerin metrekaresi 100-150 lira, Kurf allı'da 200-500 lira. Fiyatlar Riva'yla yarışıyor. Hatta, Büyük Bucaklı Köyü'nün, muhteşem Karadeniz manzarası sunan tepesinde, sınırlı sayıda parselin metrekaresi 600-700 Lira."

Göksu'da 1000 dolar
Bu rakamların, İstanbul'da nitelikli konut projesi geliştirilen Esenyurt-Beylikdüzü ile yarıştığını hatırlattığımızda ise Yusuf Cemali Gülpınarlı, "Haklısınız. Fakat, Başka Ağva yok. Ağva çok rağbet görüyor. Turizm imarlı yerler de müthiş primlendi. Ağva'dan denize dökülen iki önemli dereye cepheli araziler müthiş değerli. Yaklaşık 2 yıl önce, denize 1 kilometre mesafede, Göksu deresine cepheli bir arsanın metrekaresi 1000 dolara satıldı diyor.

Tepenin iki yakası arasında fiyat uçurumu var
AGVA'ya olan ilgi, bu tatil beldesine akın köyleri de hareketlendirdi. Ağva'ya birkaç kilometre mesagfedeki Büyük Bucaklı Köyü de bunlardan biri. Yatırım Grup Koordinatörü Yusuf Cemali Gülpınarlı, Büyük Bucaklı'daki bir tepenin Karadeniz'e bakan yamacında, yatırımcıların arazilerin metrekaresi için 600700 lirayı bile gözden çıkardığını anlatırken, "Bu fiyatlar ilk bakışta yüksek gelebilir ancak, bir tane Ağva var; bu tepe de bölgedeki en güzel Karadeniz manzarasına sahip. Zaten toplasanız 8-10 parsel ancak çıkar. İstenen bu fiyatları verenler çıkabiliyor" dedi. Gülpınarlı, "Bu tepenin diğer yamacında, biraz aşağılarda metrekaresi 30 liraya da yerler var" deyip şu örneği veriyor: "Nasıl ki İstanbul'da yan yana bazı semtlerde fiyatlar farklı olabiliyor, bura da öyle. Masela, Şaşkınbakkal-Bağdat Caddesi ile sahil arasındaki bölge çok değerliyken, Kadıköy-Fikirtepe'de fiyatlar kat kat aşağıda... Biz yeni ofisimizi Esenyurt-Beylikdüzü'ne açtık. Burada da fiyatlar bana ilginç geldi. Bucaklı'daki maksimum fiyata, buradan konut projesi arsası almak mümkün. Ağva'yı Ağva yapan iki nehre cepheli arsa fiyatları, metrekaresi 1000 dolan buluyor."

İstanbul'un dibindeki Ağva geç keşfedildi

İSTANBULLULARIN özellikle baharlarda ve yaz aylarında önemli kaçış noktalarından biri haline gelen Şile-Ağva'ya yakın köylere, ileride villa yapmak üzere aileler ve daha çok da kâr amacı güden yatırımcılar ilgi gösteriyor. Güzel bir plajı da olan Ağva merkezden denize dökülen iki önemli derenin (Göksu ve Yeşilçay) kenarında ise onlarca butik otel ve pansiyon. Bu otellerde fiyatlar, dönem dönem İstanbul merkezdeki 5 yıldızlı otellerin fiyatlarıyla yarışabiliyor. Yusuf Cemali Gülpınarlı, "Küçük yatırımcılar ve yastık altında bir miktar parası, altını olanlar bile zamanında buradan yer aldı. Hattaşimdi buralar değerlendiği için komşu ilçe Kandıra'mn köylerine ilgi arttı" dedi ve şöyle devam etti:

"Ağva'yi, 5-6 sene önce yayınlanan Bir İstanbul Masalı dizisindeki muhteşem Göksu manzaralı çekimler ve sahil otoyolu söylentisi çok etkiledi. Bu söy-lenti, Kandıra'yı da etkiliyor. Ağva'nm, turizm bölgesi ilan edilmesi de fiyatlardaki artışta etkili. Ağva merkezde villa sayısı bile oldukça az. Pansiyon ve butik otel ağırlıklı bir yapılaşma var. Ağva'ya aslında yıllardır çivi çakılmadı desem yeri. Daha önce İl İmar'da olan yetki, şimdi Büyükşehir'de. Büyükşehir Belediyesi'nin çalışması 4-5 yıldır sürüyor. Revizyonlar var. Mimarlar Odası'nın da itirazları vardı. Fakat beklentiler var ve bu beklentiler fiyatları müthiş artırdı."
Hürriyet-Seri İlanlar