24 / 12 / 2024

Tarsus'ta hangi yatırımlar yapılacak?

Tarsus'ta hangi yatırımlar yapılacak?

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Tarsus'taki çalışmalarını, hayata geçireceği projelerini ve kentsel dönüşüm sürecini anlattı. İşte Şevket Can'ın açıklamaları:



Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Tarsus'taki çalışmalarını, hayata geçireceği projelerini ve kentsel dönüşüm sürecini anlattı. İşte Şevket Can'ın açıklamaları:


Tarsus son dönemde hızlı bir dönüşüm süreci yaşıyor. Biz de dönüşüm çerçevesinde ilçede bu yıl önemli projeleri hayata geçireceğiz. Az bütçeyle çok iş yapmayı planlıyoruz. 2015 yılında 11 projeyi Tarsus'un hizmetine sunduk. Bu yılda yapacağımız projelerin yerini, adını koyduk. 


Güney Mezarlığı Taziye Evi ve Şehitishak Mahallesi'ndeki Turkuaz Çarşısı bitti. Tarihi Ticaret Merkezi çalışmamız devam ediyor. Berdan Nehri birinci etaptaki proje, keşif aşamasında. Keşif ekibi geldikten sonra ihaleye çıkarak, bu yılın sonunda birinci etap Berdan Projesi'ni vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz.

 

Ergenekon Mahallesi'ne modern bir tesis kazandıracağız. Mahallede pazar yeri, kapalı yüzme havuzu, hamam-sauna ve üstü de düğün salonu olacak projemizin ihalesi yapıldı. Bu projenin bütçesi yaklaşık 11 milyon TL. Pazar yerinin geliri belediyeye kalması kaydıyla, önümüzdeki günlerde temelini atacağız. 30 yıla kadar 'Yap-İşlet-Devret' modelimiz var. Bunu da yatırımcılarımıza duyurup ilerleyen günlerde ihaleye çıkarmayı planlıyoruz. Bu projemizin de 1.5 yıl içinde vatandaşların hizmetine açılacağını tahmin ediyoruz. 


Tarsus'ta şu an bir meydan sıkıntısı bulunuyor. Bizim iddialı olduğumuz projelerden birisi de Vuslat Meydan Projesi. Şu anda Kleopatra Kapısı arkasında bulunan yazlık ve kışlık düğün salonu, altında halı saha bulunan meydan ile ilgili projemiz hazır. O da keşif aşamasında. Bu projeyi de ihaleye çıkarıp Meydan Projesi'ni başlatacağız. Bu yılın sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Tarsus'a yakışır meydan yapacağız. Berdan ve Vuslat Meydanı projeleri belediyemizin öz kaynaklarıyla yapılacak. 


Muhtarlık binası bulunmayan mahallelerimize muhtarlık binası yapacağız. 45 tane mahallemiz var. Bu yıl 11 tane muhtarlık binası yapıp mahallelerimizi muhtarlık binasına kavuşturmayı hedefliyoruz. 


İsmetpaşa Mahallesi'nde kentsel dönüşüm


İsmetpaşa Mahallesi ile ilgili kentsel dönüşüm proje çalışması da devam ediyor. Burada gösteri merkezi yerine otel projesi yapılacak. Otelle ilgili üç ila dört defa bize proje geldi ama AVM oluşturdukları için biz bu projeleri kabul etmedik. İsmetpaşa Mahallesi'nde kentsel dönüşüme giren müteahhitlere gösteri merkezinin oradaki oteli yapmak kaydıyla çalışmalarımızı yapıyoruz. Hedefimiz hem İsmetpaşa Mahallesi'ndeki kentsel dönüşümde hem de gösteri merkezi yerinde kurulacak otelde bu yıl temel atmayı hedefliyoruz. Ayrıca gösteri merkezi otel olduğu zaman bize yeni bir gösteri merkezi gerekiyor. Şu anda Aydoğanlar Camisi'nin bulunduğu bölgede bir spor kompleksi projemiz var. Biz o projeyi değiştirerek, gösteri merkezini Aydoğanlar Camisinin oraya taşımayı, belediyemizin bütçesinde hedefleyebiliriz. 


"Atıl okulları hayata kazandıracağız "


Kapanan ve atıl durumdaki okullar için de projelerimiz var. Kapanan bütün okullara talibiz. Bununla birlikte köy okulları projemiz var. Kapanan köy okulları arasında yaptığımız araştırmalar sonucunda İbrişim Mahallesi'ndeki köy okulu Tarsus Belediyesi'ne geçmiş. Biz de hemen çalışmalara başladık ve çalışmalarımız devam ediyor. Bu okulumuzu muhtarlık binası, doktor odası, kütüphane, meslek edindirme merkezi, park, spor aletleri ve kamelya gibi düzenleyip, hizmete açacağız ve örnek proje olacak. Diğer bütün mahalle (köy) okullarını da almaya talibiz. Bu proje yurt genelinde yaygınlaştırılabilir. Sadece şehrimizde değil, yurt genelinde uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bütün bu okullar atıl vaziyette, kullanılmaz halde. Devletin yaptığı binalar ve arsalar çürümeye terk ediliyor. 


Bu yıl bazı projelerimizde semt pazarı, yaşam boyu spor merkezleri ve camiler yer alacak. Bu kapsamda dört tane cami projemiz var. 2016 yılında bu camilerin de temeli atılacak. Nato binasının (D-400 karayolu) alt tarafı Şahin, Yeşil, Girne, Barbaros, Bahçe, Yunus Emre ve Yeşilevler mahallelerinden oluşuyor. Bu yedi mahalleye bir pazar yeri gerekli. Çünkü vatandaşlarımız D-400 karayolunda araç trafiği çok yoğun olduğu için karşı tarafa gelip, pazar ihtiyacını karşılıyor. Bu yıl içinde üç ila dört mahalledeki vatandaşlarımızın kullanabileceği ortak bir pazar yeri inşa etmeyi planlıyoruz. Ayrıca Ferahim Şalvuz ve Yarbay Şemsettin Mahallesi'nde bir pazar yeri ve spor kompleksi düşünüyoruz. Yer problemlerimiz var, bu yılın sonunda oraya temel atmayı hedefliyoruz. 


Yaşam boyu spor merkezleriyle ilgili çalışmalarımız yine devam edecek. İlk başta Özgecan Spor Kompleksi dışında Ergenekon Mahallesi'ne de bir tane yaşam boyu spor merkezi yaptık. Şu anda Hilal Konutları'nın yan tarafında belediyemize ait bir dükkan var. Orayı yaşam boyu spor merkezi şeklinde düzenleyip, vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Ayrıca Yeşilyurt Mahallesi'nde, Fethi Çevikaslan Spor Kompleksi'ni bir yaşam boyu spor merkezine dönüştürmeyi planlıyoruz. Kavaklı Mahallesi'ndeki basketbol sahasını da yaşam boyu spor merkezi haline getirmeyi düşünüyoruz. Fatih Mahallesi'ndeki basket sahasıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Yani bu daha önceden yapılan tesisleri genel bir düzenlemeyle yaşam boyu spor merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. 


Biz, her mahalleye hizmet sunmak istiyoruz. Buna göre de projelerimizi ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yeni yasa ile beraber 30 Mart'tan itibaren bütçemiz yüzde 60 oranında kısılıyor. Biz elimizdeki bütçeyi; elektrik faturalarımızı, akaryakıt giderlerimizi dahi inceleyerek, tamamen yerinde kullanıp, israf etmeden ve gereksiz 1 TL dahi harcama yapmaksızın bu hizmetlerimizi yapacağız. Geçen yıl bütçenin yüzde yaklaşık 95.6'sını tutturduk. Bu benim gözümde yüzde 100'dür. Her yıl bütçemizi bu şekilde tutturmayı planlıyoruz. 


Bazı hizmetlerimizi yap işlet devret, takas, trampa ya da özkaynaklarımızla yaparak, hizmet vereceğiz. Her türlü diyaloga ve projeye açığız. Önümüzdeki üç yıllık süreçte 300 milyon liralık yatırımı Tarsus'a kazandırmayı hedefliyoruz. Bu 300 milyon liralık yatırımın belirli bir oranını belediyenin bütçesi ile yapacağız. Kalan kısmını da yatırımcılar kanalı ile yapmayı planlıyoruz. 


Ayrıca 2.5 MW'lık güneş enerjisi lisansı aldık. 1 MWı yolda. Tarsus'ta bulunan pazar yerlerinin çatılarına güneş enerjisi panelleri yerleştirmeyi ve elektrik üretmeyi planlıyoruz. Takas ve trampa işlemlerimiz de devam ediyor. Mevcut hükümet konağım, emniyet müdürlüğünün yan tarafındaki spor kompleksinin olduğu alana taşımayı planlıyoruz. 


Dünya


Geri Dön