Taş Yapı, Kadıköy Belediyesi'ne 6 milyon TL'lik dava açtı!
Taş Yapı, Kadıköy Belediyesi'ne 6 milyon TL'lik zarar davası açtı, bilirkişi zararın miktarını 495 milyon TL çıkardı. Belediye raporu tanımadığını açıkladı.
Taş Yapı, Kadıköy Belediyesi'ne, ilçenin önemli yeşil alanlarından Meteoroloji arsasına yaptığı Four Winds projesini "hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle" durdurarak kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 milyon TL maddi, 1 milyon TL de manevi tazminat davası açtı. Bilirkişi davadan daha ilginç bir rapora imza atarak rekor bir zarar belirledi.
Bilirkişi, Taş Yapı'nın ilginç gerekçelerle 169 milyon 237 bin dolar (Yaklaşık 495 milyon TL) zarara uğradığını tespit etti. Raporda 2007 ve 2010 yılları arasında 30 aylık süre içinde inşaatın tamamlanamamasından Kadıköy Belediye Başkanlığı sorumlu tutuldu. Bilirkişi, Taş Yapı'nın inşaatının gecikmesinden dolayı 145 milyon 932 bin dolar fazla maliyet harcaması yaptığını ifade etti. Zarar tablosu çıkartılan raporda 145 milyon 932 bin dolar inşaat maliyeti, 23 milyon 304 bin dolar finansman maliyeti belirlenerek toplam 169 milyon 237 bin dolar yarara imza atıldı. Kadıköy Belediyesi'nin 2016 bütçesi ise 450 milyon TL (yaklaşık 150 milyon dolar).
'Kamuya baskı'
Raporda "basında çıkan olumsuz yazılar nedeniyle satış yapılamadığına" da değinildi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu "Kamuya baskı yapmak, korkutmak için dava açıyorlar" dedi. Kadıköy Belediyesi'nin avukatı Onur Temürlenk bilirkişi raporunu tanımadıklarını belirtti.
Hazal OCAK/Cumhuriyet
Flash Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....
Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taş Yapı’nın yetimler cemiyetine verilmeyip kendisinin aldığı Koşuyolu’ndaki 20 katlı otel projesi, bilirkişi engeline takıldı. Hem çevre sakinleri hem de bilirkişi raporlarında Kadıköy Belediyesi ve İBB’nin imar planları eleştirildi.
Hastaneye izin çıkmadı!
Çevre sakinleri proje planlarının iptal edilmesi istemiyle dava açtı. İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nde görülen davanın bilirkişi raporu çıktı. Bilirkişi çevre sakinlerinin lehine bir rapor hazırladı. Raporda İBB’nin savunması sırasında dikkat çeken ifadeler de yer aldı. İBB davanın “yargı mercileri açısından gereksiz yere iş yoğunluğuna sebebiyet verdiğini’’ belirterek reddedilmesi gerektiği belirtti Yetimleri okutan Darüşşafaka Cemiyeti, bir hayırseverin kendilerine bağışladığı Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekare araziye hastane yapmak için proje hazırladı.
Ancak, tüm girişimlere “hayır” denilerek değişikliğe izin verilmedi. Cemiyet, 2005 yılında çareyi araziyi satmakta buldu. Taş Yapı ve Selçuk Ecza Deposu ortaklığı araziyi 7 milyon dolara aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye İmar Müdürlüğü ve Planlama Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesine karşın bu kez imar plan tadilatı yapıldı.
Mezarlıkla iç içe
“Az yoğun konut alanı, yol, yeşil alan ve dere koruma alanı’nda” kalan araziye bodrum hariç 3 emsal inşaat hakkı ile 40 katlı otel ve ticaret izni verildi. Taş Yapı, Dubai’deki Burj El Arap Oteli’nin benzerini yapmak istiyordu ancak belediye ‘emsal fazla’ gerekçesiyle projeyi reddetti. Bunun üzerine 80 metre yüksekliğinde 20 katlı, 3 bloklu yeni bir proje çizdirildi. 2013 yılında projenin ruhsatı alındı. Karacaahmet Mezarlığı’nın yanı başındaki arazide inşaat çalışmaları ise geçen yıl ay başladı. Projeye çeşitli kurumlar tarafından açılan davalar da sürüyor.
İBB ve Kadıköy Belediyesi’ne eleştiri
Çevre sakinleri tarafından projenin bölgeye zarar verdiği gerekçesiyle imar planlarının ve ruhsatın iptal edilmesi istemiyle açılan davada bilirkişi raporu çıktı. Rapor, çevre sakinlerinin lehine. Tüm sürecin anlatıldığı raporda İBB ve Kadıköy Belediyesi tarafından hazırlanan imar planları da eleştirildi. Bilirkişi Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı küçük ölçekli planı şehircilik ilkelerine uygun bulmayarak kararı mahkemeye bıraktı.
İBB’den ilginç savunma
Bilirkişi raporunda İBB ve Kadıköy Belediyesi’nin de savunmalarına yer verildi. İBB’nin savunmasında bir ayrıntı dikkat çekti. İBB, mahkemeye sunduğu savunmada, “Afaki iddialarla açılmış olan ve yargı mercileri açısından gereksiz yere iş yoğunluğuna sebebiyet veren bu tür davaların ivedilikle reddedilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “Kadir Topbaş demokrasi eylemlerinde demokrasiden bahsederek arka planda uygulamıyor. Çevre sakinlerinin dava açmasını bile istemiyor” dedi.
Flash Haber