28 / 04 / 2024

Taş Yapı, Libya'da 4 bin villa yapacak, Fikirtepe'de yer alacak ve elektrik santrali kuracak!

Taş Yapı, Libya'da 4 bin villa yapacak, Fikirtepe'de yer alacak ve elektrik santrali kuracak!

Taşyapı'nın patronu Emrullah Turanlı yurtiçi ve dışında 7 milyar dolarlık iş yürüttüğünü söyledi. İç pazarda turizm ve gayrimenkule odaklanan Turanlı, yurtdışında ise enerji, organik tarım ve çimento için yatırım hazırlığında



Yurtiçi ve dışında 7 milyar dolarlık işi elinde bulunduran Taşyapı dört koldan yatırım atağında. Bir yandan Dubai, Kazakistan, Türkmenistan, Libya ve Kuzey Irak'ta faaliyetlerine devam eden şirket, iç pazarda da turizm ve gayrimenkul odaklı inşaat yatırımlarını sürdürüyor. Yurtiçinde 1.3 milyar dolarlık projesi bulunan Taşyapı'nın patronu Emrullah Turanlı, müteahhitliğin yanı sıra başta Libya olmak üzere yurtdışında yatırımcı olarak da rol almak istiyor. Emrullah Turanlı'nın yurtdışı yatırım planları arasında, Libya'da çimento fabrikası kurmak, organik tarım ve enerjiye 1 milyar dolarlık yatırım yapmak var. Emrullah Turanlı, artık Türk yatırımcılarının yurtdışında müteahhitlikten yatırımcılığa terfi etmesinin zamanının geldiğini vurgulayarak, gelecek planlarını bu hedefe göre yaptıklarını anlattı.

ORGANİK TARIMA YATIRIM
Libya'da çimento fabrikası kurmak istediğini, organik tarım ve enerji lisanları alarak bu alanlarda 1 milyar dolarlık yatırım planladığını anlatan Turanlı, iki yıldan bu yana söz konusu sektörlerde yatırım yapmak için çalıştıklarını ifade etti. Turanlı, "Çalışmalarımız devam ediyor. Libya'da yeni yönetim, yabancı yatırımcıların arazi satın almasını ya da uzun dönemli kiralamanın önü açacak. Öncelikle arazi ve lisanslarımızı alacağız" dedi. Turanlı, Libya'nın topraklarına kimyasal gübre girmemiş tek ülke olduğuna dikkat çekerek, "Libya organik tarım için en elverişli ülke ve dünyada bu alanda söz sahibi olacak. 1-2 milyon metrekarelik arazi tahsis edilirse tesisleri kuracağız. Kullanılacak teknolojiler konusunda İsrail, Hollanda ve Kanada ile görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Libya'da 4 bin villaya talip
Dubai'de, MTM konsorisiyumu olarak Meydan City projesinde görev aldıklarını anlatan Turanlı, "Meydan'da inşaatı üstlenen şirket olduk. O projenin 30 milyon metrekarelik arazisinde yaklaşık 100 milyon dolar değerinde hissem var. Proje içindeki 4 bin villalık kısım için görüşmelerimiz sürüyor" dedi. Turanlı, otel yatırımlarının devam edeceğini belirterek, "Etiler'de otel inşaatımız devam ediyor. Diyarbakır'da da otel yapmak için arazimizi aldık. Harem-Haydarpaşa arasında eski tır garajı olarak kullanılan arazi de Türkiye'nin en büyük şehir otelini yapacağız" dedi.

Four Winds projesi iki ay içinde satışta
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi üzerinde Four Winds projesinin sürdüğünü hatırlatan Turanlı, "49 katlı 4 bloktan oluşan projede, toplam 420 konut yapıyorum. Arsa karşılığı, projenin yüzde 60'ı Hazine'nin. Ayrıca, Maliye Bakanlığı'na 30 milyon dolarlık lojman yaptık" dedi. STFA'dan aldıkları Altunizade'deki arazide ise Selçuk İnşaat ile 250 konut yapacakları bilgisini veren Turanlı "Diğer bir projemiz ise Seyrantepe. Yaklaşık 200 bin metrekarelik arazide otel, ofis ve rezidans yapacağız. Şu anda inşaatımız sürüyor" dedi.

FİKİRTEPE'DE TAŞYAPI DA VAR
Turanlı, kentsel dönüşüm kapsamındaki Fikirtepe'de Taşyapı'nın da imzası bulunacağını açıklayarak, "Fikirtepe'de 500 kişiyi bir araya getirip anlaşma sağladım. 100 bin metrekare toprak altında, 200 bin metrekare de toprak üstünde inşaat alanı olacak. Toplam iki adada 100 parsellik bir arazi ile ilgileniyorum. Hak sahipleriyle yüzde 50 oranında anlaşma sağladık. Projenin yalnızca inşaat yatırımı 400 milyon doları bulacak" diye konuştu.

ELEKTRİK SANTRALİ KURACAK
Doğalgaz ve petrol zengini Libya'nın enerjisinin yüzde 60'ını jeneratörlerden sağladığını söyleyen Turanlı, "Libya'da onların gazını kullanmak kaydıyla çevrim santralleri kurup, ürettiğimiz enerjiyi Libyalılar'a satacağız" diye konuştu.
Sabah


Geri Dön