Tasarım dünyası Milano’da buluştu!
53 yıldır nisanın ikinci haftası tasarım dünyasının önde gelenleri Milano’da buluşuyor. Yüksek Mimar Bahar Aykaç, Milano’daki Tasarım Haftası’nı anlattı. Aykaç, ilginç projelerde ise Paris’te yapılan dev bir trambolini konu alıyor.
53 yıldır nisanın ikinci haftası tasarım dünyasının önde gelenleri Milano’da buluşuyor. ‘Tasarım Haftası’ başlığı altında toplanan bu etkinliklerde, mobilya fuarı başta olmak üzere çok önemli fuar ve sergilere ev sahipliği yapılıyor. Tasarım dünyasının kalbinin attığı Milano Tasarım Haftası bu yıl da 8-13 Nisan arası şenlik yeri gibiydi. Bu hafta size dünyanın tartışmasız en büyük tasarım organizasyonu kabul edilen bu etkinlikten bahsetmek istiyorum.
2.500 ünlü tasarımcı
Tasarım haftası mobilya fuarının yanında iki biennale ev sahipliği yaptı. Euro Cucina’da mutfak tasarımı ve mutfak teknolojileri, International Bathroom Exhibition’da banyo konusundaki teknolojiler sergilendi.
2.500’ün üzerinde katılımcının birçok sayıda tasarımla katıldığı Salone Internazionale del Mobile (Uluslarası Mobilya Fuarı)bu yıl 357.212 katılımcı ile kendi rekorunu da kırdı. Dünya çapında en son trend ev Dekorasyon tasarımları ve yeni ürünler sergilendi. Bunlardan en dikkat çekenleri sizlerle paylaşarak fikir vermek istiyorum.
Dünyaca ünlü tasarımcı kardeşler Charles & Ray Eames’in Vitra’nın klasik alimünyum sandalyesine kattıkları yeni yorum fuarda çok beğenildi. Yeni tasarımın mottosu daha küçük, daha hafif ve daha parlaktı.
Doğadan esinlenen tasarımcı Benedetta Tagliabue’nin Passoni firması için tasarladığı ‘botan’ isimli koltuk serisi öne çıkanlardandı. Ahşap ve kumaşın birleşimi, doğa desenleriyle naif bir koltuk serisi yaratırken aynı zamanda denge ve sağlamlık ihtiyacını da sonuna kadar karşılıyordu.
David Adjaye’nin Knoll için tasarladığı aynı formun kabuğunun soyulmasıyla çeşitlendirilen ‘The Washington Skeleton and Skin’ serisi heykelsi tasarımıyla ilgi çekiciydi.
İnternet ağı esin kaynağı
Ülkemizde de projelere imza atan ünlü mimar Daniel Libeskind’in Poliform firması için ürettiği Web isimli kütüphane de çarpıcıydı. İnternet ağlarından esinlenen tasarımcı yeni kitaplık tasarımı ile güçlü bir forma imza attı.
Türk mermeri sergilendi
Milano Tasarım Haftası için hazırlanan ve bu yıl üçüncüsü yapılan, ‘Zaman Boyunca Mermer’ adlı Türk doğal taşlarıyla ilgili sergi, sanatseverler tarafından yine büyük ilgi gördü. Sergi, ziyaretçiyi belli bir rotayı izlemeye zorlayan, farklı kademelerden geçmesini sağlayan kapalı bir mekân olarak tasarlanmış. Bu patika hem dünyanın ve insanlığın hem de bireyin tarihini yansıtıyor.
Proje kapsamında her yıl ülkemizden ve dünyadan ünlü tasarımcılar Türk mermerine kendi yorumlarını katıyor ve Türk mermerinin dünyaya tanıtımına etkin bir katkıda bulunuyorlar. Bu yıl da mimar-tasarımcı Erdem Seker’in tasarım stüdyosunun tasarlayıp hayata geçirdiği ‘Geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek – Zaman Boyunca Mermer’ sergisi dünyaca ünlü Türk tasarımcı Aziz Sarıyer’in bir dokunuşuyla geçmişte başlıyor.
Fabio Novembre’nin şimdiki zamanla ilgili bir düşüncesiyle devam ediyor ve Yoshioka Tokujin’in geleceğe yönelik fütüristik bir öngörüsüyle son buluyor.
Paris’e trambolin köprüsü tasarladı
Bridge Paris, Paris’te bulunan onlarca köprüden farklı olmayı başarmış bir tasarım. Archtriumph tarafından açılan yarışmayı, AZC (Atelier ZündelCritea) tasarım ekibinin kazanması da bu yüzden sanırım.
Tasarım ekibinin çıkış noktası, Paris’te bulunan ve birbirinin benzeri köprülerden tamamen farklılaşmak olmuş. Böylece AZC, Paris’te yaşayan insanlar için adeta bir oyuncak tasarlamış. Şehirde önemli bir açık hava eğlencesi olan bu dev trambolin, tam 30 metre çapında. PVC membrane malzeme kullanılarak hazırlanan trambolin, 3700 m3 hava ile doldurulmuş. Çok eğlenceli gözüken Bridge Paris, gerçekten karşıdan karşıya geçebilmek için kullanılabilir mi, bu noktada şüpheliyim!
Milliyet