26 / 12 / 2024

Tasarım projeler hayvanlardan ilham aldı

Tasarım projeler hayvanlardan ilham aldı

Ünlü mimarların tasarım projeleri son dönemde ya doğadan ya da bir hayvandan ilham alıyor



Mimarlar her dönemde farklı konulardan ilham aldılar. Kimi zaman politik olaylar kimi zaman ise ekonomik süreçler mimarların yaratım süreçlerini etkiledi. Küresel ısınma, doğa olayları derken mimarlar son yüzyılda en çok etkilendikleri şeyler ise doğa olayları ya da hayvanlar oldu. Güney Kore'de cennet bahçesinden esinlenen bir mimarı Tayvan'da kanyonu müzeye çeviren bir mimar izliyor. Milan'da bir kongre merkezini kuyruklu yıldıza benzeten mimarların yanı sıra Ağustos böceğini müzik merkezine çeviren de oldu. Bazı mimarlar ise yaşanan kültürel süreçleri dikkate alarak insanların çok sık seyahat edip yeniden göçebe yaşama geçmesinden esinlenerek hava oteli inşa etti.

Toplantılar Milan'ın kuyruklu yıldızında yapılacak
Tüm İtalyan şehirleri tarih boyu farklı mimari akımlarının etkilerinin hâlâ hissedildiği mimarileriyle herkesin ilgisini çekmiştir. Ancak ülkede mimari deneyimlerden payını alan tek şey tarihi yapılar değil artık modern yapılarda oldu. Milano şehrindeki kongre merkezlerinden birini yapan Mario Bellini Mimarlık şirketi kuyruklu yıldızından esinlenerek ortaya çıkardığı bir mimariyi şehre armağan ediyor. Bu yılın nisan ayında kongre ev sahipli yapmaya başlayacak olan proje mevcut kongre merkezinin yıkılarak yerine yapılacak.18 bin koltuk, 1500 kişiyi aynı anda ağırlayabilecek bir oditoryum ile 73 toplantı odasından oluşacak olan kongre merkezinin tepesinden bakıldığından gümüş bir kuyruk yıldızını andırıyor. Projenin çatısı 15 bin metrekare alan ve 45 metrekare yüksekliğe sahip. Yapı gündüz gümüş rengiyle dikkat çekerken gece ise LED ışıklarıyla aydınlatılarak şehrin ikonlarından biri haline getirilecek

Cennetin güney bahçesi
Güney Kore'de Cennet Bahçesi konseptinden yola çıkılarak Samoo ve Grimshaw Mimarlık şirketleri tarafından yapılan The Ecorium, yemyeşil bir doğa içinde ilginç mimari tasarımların deneneceği doğal bir park olacak.33 bin metrekarelik alanda bitkilerin özel iklimlendirme koşulları ile korunacağı park, yapılaşmanın hiç olmadığı yemyeşil bir doğa ortasında ilginç bir görüntü oluşturacak. Projenin dış gövdesinde metal paneller ile çift cam kullanılacak. İleri teknoloji sayesinde güneşten aldığı enerjiyi biriktirerek yıl boyunca bitkilerin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlayacak. Cennetin Güney Bahçesi, sıradan bir doğal park projesinin ötesine geçerek kamuoyunda doğanın önemine vurgu yapan bir sosyal sorumluluk projesi görevi de görecek.

Ağustos böceğinde müzik keyfi
Tayvandaki Taipei Pop Müzik Merkezi için çizilen projelerden bir tanesi de Amerikalı Studios Architecture tarafından yapılan Cicada (Ağustos böceği) projesi olmuştu. Ağustos Böceği'nden esinlenilerek yapılan proje doğal hayatın yeniden doğuşunu simgeliyor. Çin kültürünüm önemli simgelerinden biri olan Ağustos Böceği ona komşu Tayvan gibi kültürler de farklı yerlerde kullanılıyordu. Ancak bir mimari projede hiç denenmemişti. Ziyaretçilerin çok katlı bir alanda müzik keyfine doyacağı proje, mağazaları, ofisleri alışveriş merkezi ve rezidanslarıyla popüler mimari kültürün bir simgesi haline gelmeyi amaçlıyor. Projenin teknik detayları da önem taşıyor. Örneğin yapının bir müzik merkezi olmasından yola çıkılarak akustiği de ona göre ayarlanmış.

Tayvan'ın streçe sarılmış kanyonu
İtalyan mimarlık şirketi Mario Bellini tarafından yapılan Taipei Pop Müzik Merkezi deneme projesi Tayvan'ın Taipei şehrinde doğal bir tepenin adeta bir streç film kağıdına sarılmış görüntüsünü içeriyor. Cam pasajları ile ziyaretçilerin doğanın görsel zevklerinden maksimum derecede yararlanmasına fırsat yaratan proje aslında doğal bir kanyon görüntüsünden hareketle yapıldı. Kanyonun orta bölümde havuzlar ve yürüyüş alanları ile yaratılan ortak kullanım alanlarının yanı sıra dikey kanyonun tam kalbinden yatay bir biçimde geçen tünel ise dışarıdan gelenleri müzik merkezi ile onun hemen ilerisindeki alışveriş merkezine yönlendiriyor.

Göçebe gibi yaşayanlar için uçak otel
Yanlış görmediniz! Burası bir uzay üssü değil. Bu proje de çok uzun vadede gerçekleşecek bir uzay projesi değil. Rus mimar Alexander Asadov tarafından tasarlanan uçak otelde uçağı bir otel olarak kullanıp istediğiniz yere gidebiliyorsunuz. Lüks bir anlayışla tasarlanan proje küresel ısınmanın gölgesi ve nüfusun artık yerleşik yaşamdan modern bir göçebe yaşama geçmesi fikrinden yola çıkılarak düşünüldü. Mimari kavramını tam anlamıyla başka bir zemine taşıyan proje her ne kadar bir uzay üssünü andırsa da çok seyahat eden ve parası olanların şimdiden ilgisini çekiyor.
Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön