Tasarımlarıyla doğayla kanka yeşil trendler!
Evrenin Suyuna Giden Tasarım, Açık Radyo 94.9'da her perşembe yayınlanan bir program. Özellikle yeşil trendleri ele alıyor. Programın bir ilgi alanı da evrenle arası iyi olan tasarımlar; işte birkaç örnek
Rotunda Evi
İngiltere'nin soğuk savaş yıllarında denizaltı torpil denemesi yaptığı tank, şimdilerde Londra civarında bir eve dönüştü. çitle çevrilmiş 5.2 dönümlük bir bahçenin içinde bulunan Rotunda Evi'nin orijinali 1955'te inşa edildi. Hampton Court'taki Busy Park'm göbeğindeki yapıyı iki mimar, Norman ve Dawbarn mevcut durumuna getirdiler. Bu uğurda 10 cm kalınlığındaki kurşun geçirmez duvarlar ve alüminyum tavanlardan bile faydalandılar. şimdi yeraltı bölümlerini de dönüştürmeyi amaçlıyorlar.
Denizden temiz su üretiyor
Formodesign'ın henüz hayata geçmemiş projesi Sudaki Ev, adından anlaşılabileceği gibi hakikaten su üzerinde yüzmesi için tasarlandı. Son derece lüks bir yata benzemekle birlikte aslında ekolojik bir yapı. Daha verimli enerji tüketimi için güneşten faydalanıyor. Temiz suyu, deniz suyunu tuzdan arındırıp elde ediyor. Üstelik kendi su arıtma sistemi var. Havalandırması tamamen doğal yollarla yapılıyor. Gölgelikleri son teknoloji ürünü, raylar üzerinde hareket ediyor. Tamamlandığında Yunanistan'ın Zante Adası'nm kuzeybatısındaki Navagio Plajı'nda yüzer hale gelmesi planlanıyor.
Siyah makarna
Dünyadaki tüketim bu hızla sürerse yakında tüketilenlerin yerine yenilerini koymak mümkün olmayacak. Dünyanın biyokapasitesi sınıra dayanmak üzere. Bu ortamda daha az tüketmek, daha yavaş tüketmek, çiğ gıda (raw food) tüketmek gibi alternatif çözümler üretiliyor, istanbul merkezli Ü®deafabrik de bu alanda çözüm aradı ve siyah makarnayı yarattı. HamHam simsiyah makarna tamamen yöresel malzemelerden üretildi, rengini siyah renk subyeden aldı. Ambalaj kartı da geri dönüşümlü, Ü®deafabrik bu yılbaşı hediye olarak göndereceği Hamham makarnayı üretecek cesur üreticiler arıyor.
Hem 'sürdürülebilir' hem modern
Modern Palmyra yerel malzemelerle inşa edilmiş, tatil için kiralanan bir ev. Bir hindistancevizi korusunun içinde ve 270 metrekare alana sahip. Hindistan'da Güney Mumbai'deki evin iki önemli özelliği var: Hem çok modern, hem de yerel iklime uygun sürdürülebilir malzemelerden yapılmış. En önemli malzeme ise palmiye ağacı.
Kaktüs bile yetişitiremeyene susuz saksı
Evinde bir türlü çiçek ve bitki, hatta kaktüs bile yetiştiremeyenler için çözümün adı Greenamic olacak. Greenamic saksı ve sulama sistemi, 8 haftaya kadar kendi su ihtiyacını karşılıyor. Böylece geleneksel sulamaya nazaran çok daha az suya ve gübreye ihtiyaç duyuyor. Üstelik 50 dolarlık saksıların ana malzemesi de geri dönüşümlü plastik.
Enerji tatasarrufu şampiyonu
Carter Burton Mimarlık'ın tasarladığı Yoga Studio, ABD'nin başkenti Washington DC'ye yakın Clark County'de. 54 metrekarelik evde, enerji verimliliği sağlayacak tüm yollar düşünülmüş. Yoga Evi'nde en gelişmiş yeşil teknoloji, jeotermal ısıtma, güneş enerjisi, yeşil çatı, lokal malzemeler ve LED ışıklandırma kullanılmış. Bu sayede örneğin suyun yüzde 70'i tekrar kullanılıyor. Bu önlemler, enerji faturalarında yüzde 40'a varan tasarruf sağlıyor.
Habertürk/Alp ULAGAY