Tasarruf finansman sektörü konut satışlarında ‘baraj’ engeline takılıyor!
Yaklaşık 2 yıl önce BDDK denetimine giren tasarruf finansman sektörü konut satışlarının yüzde 15’ini finanse ediyor. Sistemde en fazla 1 milyon liralık tasarruf imkanının verildiğini belirten sektör yetkilileri, bu rakamın güncellenerek 10 milyon liraya çıkarılmasını talep ediyor.Sistem, bireyleri ‘altın günü’ne benzer bir model ile faizsiz olarak konut, araç ve işyeri sahibi yapıyor
Tasarruf finansman sektörü Türkiye’de yapılan konut satışlarının yaklaşık yüzde 15’ini finanse ediyor. Sistem, bireyleri ‘altın günü’ne benzer bir model ile faizsiz olarak konut, araç ve işyeri sahibi yapıyor. Türkiye’de gerçekleşen konut satışlarının yüzde 15’ini finanse eden sektör 2021 yılından beri BDDK tarafından düzenlenip denetleniyor.
Ekonomim Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberinde, halihazırda sistemde en fazla 1 milyon liralık tasarruf imkanının verildiğini, BDDK’nın bu rakamı güncelleyerek 10 milyon liraya çıkarmasının beklendiği belirtiliyor.
2021 yılından itibaren BDDK denetimine giren sektördeki çekiliş kampanyalarında üst sınırın kurum tarafından belirlendiği vurgulanarak ancak artan enflasyon ve maliyetlerden dolayı ev fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekildi. Haberde, bu nedenle sektör temsilcilerinin üst sınırın 10 milyon liraya çıkarılmasını talep ettiği belirtildi.
CİROLAR ARTMAYA BAŞLADI
Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Eyüp Akbal, sektörün yasal süreç ve güvenceye kavuşmasının ardından işlerin daha iyi gittiğini vurgulayarak ciroların arttığını, bu yıl için belirlenen 100 milyar liralık hedefi yakalamayı ümit ettiklerini dile getirdi. Akbal, sektörün genel konut satışlarının yüzde 15’ini gerçekleştirdiğini belirtirken ancak konut fiyatlarının artan maliyetler ve enflasyondan dolayı yükseldiğini, yasal sınır nedeniyle sektörde en fazla 1 milyona kadar finansman sağlayabildiklerini ifade etti.
Yasanın ilk çıktığı tarihte 400 bin liraya veya 1 milyon liraya ev sahibi olmanın mümkün olduğunu hatırlatan Akbal, şu anda bu paraya Anadolu’da bile almanın imkansız hale geldiğine işaret etti. Bu konuda BDDK’nın barajın yükseltilmesi konusunda çalışmalar yaptığını kaydeden Akbal, hedeflerinin hem konut hem araçta bu barajın 10 milyon liraya çıkarılması olduğunu bildirdi.
Barajın yükseltilmesi halinde konut satışlarındaki paylarının yüzde 15’in üzerine çıkacağını söyleyen Akbal, gerekli desteğin verilmesi halinde sektörün bu yıl içinde 100 milyar liralık bir hedefi rahatlıkla geçebileceğini ileri sürdü.
OTOMOBİLİN PAYI YÜZDE 70
Artan konut fiyatları nedeniyle tasarruf finansman sisteminin araç alımına kaydığını söyleyen Akbal, eskiden konuttan elde edilen rakamın yüzde 70 iken şimdi bu rakamların tersine döndüğünü, araçtan elde edilen rakamın yüzde 70’e çıktığını ifade etti.
Haberde, ayrıca tasarruf finansman sektörünün konut, araba ve işyeri finansmanı dışında yeni alanlarda faaliyet göstermek istediğine de değinilerek bu alanlar; arsa, kentsel dönüşüm finansmanı, düğün, çeyiz, tatil, taşınma, tadilat, eğitim, hac-umre masraflarının finansmanı olarak sıralandı.