Tasarruf finansmanı düzenlemesi konut sektörünü nasıl etkiledi?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tasarruf finansmanından yapılan düzenleme ile konut sektöründe yeni düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme ile 29 şirket için tasfiye kararı verildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tasarruf finansmanı faaliyeti yürüten, vatandaşın ev sahibi olmasını kolaylaştıran sektöre yönelik yeni bir düzenlemeye yapıldı. Demirören Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; böylece, sektörde bulunan fakat gerekli şartları yerine getirmeyen 29 şirketin tasfiyesine karar verildi. Faaliyetlerine sürdüren şirketler, düzenlemenin sektörü gelişmesine katkı sağlayacağını belirtirken söylerken, bu sistemde ev alan aileler ise sistemden memnun olduğunu belirtti.
BDDK'nın intibak planı onayı verdiği 6 şirketten biri olan Birevim’in Genel Müdürü Av. Mahir Orak ve sisteme dahil olarak ev alan aileler söz konusu düzenleme hakkında değerlendirme yaptı. Sektör hakkında bilgi veren Orak, "Tasarruf finansman sektörü bugüne kadar 300 binden fazla kişiye ulaştı. Ayda ortalama 30 bin kişi faydalandı. Ekonomiye 3.2 milyar lira katkı sağlandı. Konut, taşıt ya da çatılı iş yeri sahibi olmak isteyen tasarruf sahipleri intibak planları onaylanmış şirketlerle ilerleyecekleri için güvenilir ve yasal zemine uygun şirketlerle tasarruflarını yönetecek. Bu sebeple, devletimizin getirdiği düzenlemelerle sektörümüzün itibar kazandı ve tasarruf sahipleri gönül rahatlığıyla borçlanmadan hayallerine kavuşabilecek" şeklinde konuştu.
Sistem nasıl işliyor?
Söz konusu sisteme birçok kişinin ön yargıyla yaklaştığını belirten Orak, “Kişi ev ya da otomobil sahibi olmak istiyor, kendi belirleyeceği ödeme biçimiyle tek başına tasarruf etmektense kurumsal bir çatı altında tasarrufa yönlendirilir, aylık belirleyeceği taksit tutarıyla almak istediği evi böylelikle alır. Kendi başına 100 ayda biriktireceği parayı, kurumsal çatısı altında 15-20 ayda kaynağı aktarıyoruz" şeklinde konuştu.
Aileler memnun mu?
Arkadaşının vasıtasıyla sisteme dahil olduğunu belirten kafe işletmecisi Orhan Yakaryılmaz, “Biraz birikimimiz vardı, eşim ve annemin baskısıyla ev bakmaya başladık. Fiyatlar yüksek olduğu için vazgeçme noktasına geldik. Bir arkadaşım arabasını değiştirmiş, laf arasında bu sistemle aldığını söyledi. Sisteme karşı önyargılıydım ama arkadaşıma güvenirim, onun vesilesiyle Birevim’in şube müdürüyle tanıştım. Sistemi anlattılar, eşimle konuştum. Sonra sisteme dahil oldum, 4-5 ay içerisinde de teslimatımı aldım, ev sahibi olduk. Bizim için rüyaydı, gerçek oldu. Çok mutlu ve memnunuz” diye konuştu.
"40 ay daha ödeme yapılacak"
10 yıldır kira verdiklerini söyleyen Yakaryılmaz, “200 bin lira kredi çeksem, geri ödemesi 150 bin lira daha fazla olacaktı. O nedenle krediyle ev almamız mümkün değildi. 10 yıldır kiracıydık, ev sahibiyle de sıkıntı yaşadık. Şimdi taksit taksit borcumuzu ödüyoruz. Aylık taksit tutarımız 4 bin 500 lira, arada peşin ödeme de yaptım. 40 ay daha ödeme yapacağız, sonra borcumuz bitiyor” dedi.
"Çok mutluyuz"
Eşi Sabriye Yakaryılmaz ise “Eşim bana sistemi anlattığında güvenebilir miyiz, diye düşündük. Sonra çok fazla araştırma yaptım. Sisteme girip ev ve araba alan kişilerle tanıştım, konuştum. Güvenilir olduğuna ikna olduktan sonra eşime baskı yaptım. İyi ki eşimi ikna etmişim, bugün evimizdeyiz ve çok mutluyuz. Çocuklarımız için oyun alanı, aracımızı park edecek otoparkımız var. Kiracıyken böyle bir yaşam standardımız yoktu, o nedenle çok mutluyum” ifadelerine yer verdi.
Kısa sürede ev aldılar
40 senedir Almanya'da ikamet eden Osman, Asiye Çelik çifti de İstanbul'u çok sevmemeleri nedeniyle İstanbul'dan ev almak için harekete geçti. Çift 10 gün önce hayallerine kavuşarak ev aldı.
Borçlanmadan ev sahibi oldular
200 bin TL'ye 3+1 daire aldıklarını borcun yarısını ödediklerini söyleyen 72 yaşındaki Osman Çelik, “Uzun yıllar Almanya’da yaşadık, ben Osmaniye, eşim Çorumlu, tatil için gelip gidiyorduk. İstanbul’un bizim gönlümüzde ayrı bir yeri vardı. Dostlarımız burada yaşıyordu, onları ziyaret edip birkaç gün kalırdık. İstanbul’a karşı ciddi anlamda manevi bağımız, sempatimiz vardı. Arzumuz İstanbul’a yerleşmekti. Almanya’dayken böyle bir sistemin olduğunu biliyordum. Önce kiralık daire tuttuk, aşırı borçlanmadan ev sahibi olmak istiyorduk. O nedenle bu sistemle ev sahibi olmak istedik. Bize yaklaşımlarını çok beğendik. 4 nisanda ilk kurada bize çıktı, nasip oldu ev sahibi olduk. 200 bin lira için sisteme dahil olduk, 104 bin lira ödemişiz. Şimdilik gayet iyi gidiyor” dedi.
Eşi 60 yaşındaki Asiye Çelik ise “Birevim’in önünden geçerken gidip görüşmek istedim, eşime ısrar ettim. Sonra yazıldık ve 10 içinde çıktı. Çok memnunum, iyi ki yazılmışım, hiç pişman değilim” diye konuştu.
BDDK tasarruf finansman sektörüne güveni sağladı!