Tasarruflu beyaz eşya, faturaları yüzde 30 aşağı çekiyor!
Türkiye'de üretilen enerjinin yüzde 30-35'i konutlarda kullanılıyor. Konutların zorunlu ihtiyaçları arasında bulunan beyaz eşyalarda 'tasarruflu' trendi de bu nedenle hızla yükseliyor
Çevre ve Kültür Kuruluşları Dayanışma Derneği'ne (ÇEKÜD) göre Türkiye'de 10 yaşın üzerinde yaklaşık 16 milyon elektrikli ev aleti bulunuyor. Tasarruflu cihazlar minimum yüzde 30-60 aralığında bir oranda enerji tasarrufu sağlıyor. Enerji tasarrufunun sadece kullanılan elektriğin azalması anlamına gelmiyor. Daha gelişkin teknolojilerle suyu, deterjanı ve elektriği daha verimli ve etkin kullanan makineler, elektrik dışındaki faturaların da azalmasına olanak sağlıyor. Bu da yüzde 30 tasarruflu bir çamaşır makinesinin, daha kombine bir etkiyle, hem doğalgaz, hem su hem de elektrik faturalarının minimum yüzde 30 oranında azalmasını sağlıyor.
Yüzde 50 tasarruf
Ortalama bir hanede tüketilen su-yun yüzde 15-20'sini ise sadece çamaşır makinesi tek başına tüketiyor. Bu cihazların enerji verimliliği yüksek ev aletleri ile değiştirilmesi halinde yıllık elektrik üretiminin yaklaşık yüzden 1.5'ine denk gelecek bir enerji tasarrufu sağlanacağı hesaplanıyor. GFK Türkiye'nin enerji verimliliği konusunda Ocak 2009'da Türkiye'de yaptığı araştırmasında minimum yüzde 30 civarında tasarruflu ürünlerin kullanılmasıyla 2008 rakamlarına göre yılda ortalama 1.650 TL civarında tasarruf sağlamak mümkün oluyor. Bu da, maliyetler ne olursa olsun, yüzde 30'luk bir tasarruflu moda geçmenin, yüzde 50 fatura tasarrufu sağladığını gösteriyor.
İlk üç kriter arasına yerleşti
Tüketici araştırmaları, dayanıklı tüketim sektöründe enerji tasarrufunun artık tüketici tercihlerini belirleyen ilk üç kriter arasına yerleştiğini gösteriyor. Son yıllarda çevre bilinci hızla yayılırken, tüketicilerin de çevre dostu beyaz eşyaya olan talebi artıyor. Son yıllarda insanların tasarruflu ürünleri satın alma yönündeki alışkanlıklarının artması şirketleri de bu yönde üretim konusunda cesaretlendiriyor. Tasarruflu cihazlara geçmek konusunda geç kalındığı söyleyen sektör yetkileri konuyla ilgili şöyle görüş belirtiyor: "Örneğin 2009 yılında Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, 2012'ye kadar normal yani akkor ampulleri piyasadan kaldırma kararı aldı. Batı Avrupa'da A+ sının soğutucuların pazar payı yüzde 6 civarında, çamaşır makinelerinde ise bu oran yüzde 9'uncu Türkiye'de ise bu oran çok daha gerilerde.
Savurgan aile 3.300 lira zarar ediyor
GFK Türkiyenin enerji verimliliği konusunda dikkatsiz ve savurgan davranan bir ailenin ise yıllık gideri aynı araştırmaya göre 3.300 TL düzeyinde oluyor. Bu da, şu an maliyetler ne olursa olsun, yüzde 30'luk bir tasarruflu moda geçmenin, yüzde 50 fatura tasarrufu sağladığını gösteriyor.
Hürriyet