26 / 12 / 2024

Taşı Yaşatan Tasarımlar yarışmasında Turkish BATHroom projesi birinci oldu!

Taşı Yaşatan Tasarımlar yarışmasında Turkish BATHroom projesi birinci oldu!

Doğal taşı geçmişten günümüze taşıyacak özgün tasarımların başvurduğu yarışmanın kazananları, Suada’da düzenlenen bir törenle ödüllendirildi...




Türkiye’nin sahip olduğu doğal taş zenginliği tasarımcılara ilham oldu. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında, Anadolu’da 4 bin yıldır sayısız eserde kullanılan doğal taşlar, tasarımcılar ve öğrenciler tarafından yeniden yorumlandı. Doğal taşı geçmişten günümüze taşıyacak özgün tasarımların başvurduğu yarışmanın kazananları, Suada’da düzenlenen bir törenle ödüllendirildi


“Türk doğal taşları” markasını tüm dünyaya duyurmak için tasarımı ve tasarımcıları destekleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), ikinci kez düzenlediği doğal taş tasarım yarışmasının kazananlarını açıkladı. 290 projenin yarıştığı ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında profesyonel ve öğrenci kategorilerinde toplam 9 proje, Suada’da gerçekleştirilen törenle ödüllendirildi. Profesyonel kategoride, geleneksel Türk Hamamı konseptini, duşlara taşıyan Ceyhun Akın’ın Turkish BATHroom projesi birinci olurken, öğrenci kategorisinde Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden Burak Koçak Joiner projesi ile birincilik ödülünü kazandı.


İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin ev sahipliğini yaptığı ödül törenine, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer ile Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ve Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kasapoğlu, ünlü tasarımcılar Aziz Sarıyer, Ayşe Ege, Ece Ege, mimar Gökhan Avcıoğlu, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Genel Merkez Başkanı  Ayberk Yağız ile mimarlar, tasarımcılar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.


Türk Doğal Taşları Özgün ve Üretilebilir Eserlerle Buluştu


Hayatın olduğu her yerde doğal taş kullanımını artırmaya yönelik özgün projelerin başvurduğu ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında, 250’nin üzerinde renk ve desen çeşitliliğine sahip Türk doğal taşları, tasarımcılar ve öğrenciler tarafından yeniden yorumlandı. İMİB’in gelenekselleştirmeyi hedeflediği yarışma ile Türk mimar ve tasarımcıların doğal taşı sahiplenmesi ve sanayicilerin tasarıma yatırım yapmaları amaçlanıyor.


Yarışma kapsamında tasarımcılar ve öğrencilerden lobi, otel odası, banyo ve mutfak gibi iç mekanlar ile konut, villa, ofis, otel binası için dış cephe kaplamalarında doğal taş ile günlük yaşamda kullanılabilecek, üretilebilir ve özgün projeler tasarlamaları beklendi. Eserlerin seçiminde; doğal taş kullanımını artırıcı, özendirici ve özgün olup olmadıkları gibi kriterler de arandı. Yarışmanın seçici kurulunda, çok değerli akademisyenlerin yanı sıra mimarlar, tasarımcılar, sektör temsilcileri ve İMİB üyeleri yer aldı. Bu yıl öğrenci kategorisine KKTC’de okuyan öğrenciler de başvurdu.


9 Proje Ödüle Layık Görüldü


‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında bu yıl 9 ödül dağıtıldı. Yarışmanın profesyonel kategorisinde, birinci Ceyhun Akın’ın Turkish BATHroom projesi, ikinci Ceyhun Okan Sekban’ın Nature projesi, üçüncü Şenol Doğan’ın DotSphere projesi oldu. Gürhan Bilget’in Suzan projesi ise mansiyon ile ödüllendirildi. Öğrenci kategorisinde ise Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Koçak Joiner projesi ile birinci, Marmara Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Şenkardeşler Chimera’s Tone projesi ile ikinci, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Gözde Nalçacı da Public Stone projesi ile üçüncü oldu. Öğrenci kategorisinde Uludağ Üniversitesi Mimarlık bölümünden Alper Gönül ve Reha Can Yılmaz’ın Sto Piksel projesi ile İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden Esra Yağdır Çeliker’in Mermer Bahçe projesi mansiyon ödülüne layık görüldü.







Geri Dön