Genel

Taşınabilir ve ergonomik Tiny House'lara talep arttı! Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları neler?

Taşınabilir, ergonomik, ekolojik ve maliyetsiz oluşlarıyla son zamanlarda milyonların göz bebeği olan Tiny House'lar uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Peki Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları ve dezavantajları neler? Yıllardır bazen mecburiyetten, çoğunlukla da keyif için tercih edilen bu evlere, özellikle pandemi süreciyle birlikte ilgi daha da arttı

Dünyada gayrimenkul piyasasına 2008'de giren ve büyük ilgi gördükten sonra pandemi sürecinde zirveye tırmanan tiny house'lar yani taşınabilir küçük evler, Türkiye'de de büyük talep görmeye başladı. Yıllardır bazen mecburiyetten, çoğunlukla da keyif için tercih edilen bu evlere, özellikle pandemi süreciyle birlikte ilgi daha da arttı. Peki, nedir bu tiny house?

Tiny House'lar, minimalist yaşam tarzı ve sadelik ana temasıyla tasarlanan küçük ama kullanışlı yapılar. Pandemi döneminde izolasyon imkanı da sağlayan bu taşınabilir küçük evlerin bir çeşit karavan imkanı sağlaması ve istenen yere götürülebilir olması, bu evlerin cezbedici özelliklerinden biri. Doğa ile uyumlu olan ‘tiny house'lar ergonomik, dayanıklı, ısı yalıtımı yüksek ve olabildiğince de konforlu. Ayrıca çeşitli üretim seçenekleri bulunan bu evlerde, tekerlekli, tekerleksiz, taşınabilir ve sabit olacak şekilde talebe göre üretilebiliyor. Genellikle 2+1 konforu sağlayan ve altı kişinin bile kalabildiği bu küçük evler, oldukça uygun maliyetlerde. Öyle ki, hacimlerine nazaran daha fazla özgürlük sunan dünya 'tiny house' pazarının 2021-2025 döneminde yüzde 4'ün üzerinde 3.33 milyar dolar büyümesi ön görülüyor. Konut (mortgage) krizinin tetiklediği 2008 küresel finansal durgunluk döneminde özellikle ABD'de oldukça popüler olan bu yapılar, içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde de daha fazla tercih edileceğe benziyor.

Peki Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları ve dezavantajları neler? İşte son zamanların göz bebeği Tiny House'larla ilgili merak edilenler...

Pandemiden kaçışın adreslerinden olan “tiny house' akımının son örnekleri; Tureks Uluslararası Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen “Premo Prefabrik, Modüler, Tiny House Yapım & Dekorasyon Fuarı’nda sergilendi. Türkiye'nin ilk “Tiny House' fuarı olma özelliğini taşıyan etkinlikte, sektörün tüm profesyonelleri bir araya toplandı. Yeni modeller tanıtıldı.

İMARSIZ ARAZİLER SORUNU

Tiny house’lar konusunda en merak edilen şey, bu evlerin yasal olup olmadığı. Öncelikle 'tiny house' çeşitlerine göre bu durum değişiklik gösteriyor. Çekme karavan niteliğinde olmaları ve taşınabilmeleri nedeniyle herhangi bir imar şartı yok. Bu evler imarsız arazilere de yerleştirilebiliyor, ancak resmi römorklu olması şartıyla. Plaka ve ruhsat olacağı için imarlı veya imarsız tüm arazilere konulabiliyor. Sabit “tiny house' ise yalnızca imarlı arazisi ve tarlası varsa ve birinci derecede sit alanı değilse hiçbir izin almadan tiny house’nu park edebiliyor. Baykoz; “Birinci derecede sit alanı olsa dahi, zemine bir şey çakmadıkları, kuyu açmadıkları ve kazı kazmadıkları zaman sorun olmuyor. Mesela Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi, bu tür evlerin girişini yasakladı. Çarpık yapılaşmadan dolayı istemiyorlar, ama tam tersine yapılaşmayı engelleyen bir durum. Bu durumun ve yaygınlaşmanın önünü kesmek mümkün değil. Yakın zamanda belediyenin kararının değişeceğini umuyorum” diyor.

Yaz ve kış dönemlerinde bu tip evlerin rahatlıkla kullanabileceğinin altını çizen Baykoz'a göre; “tiny house’ seçimindeki en önemli husus, malzemenin kaliteli olması. Atölyenin yanında bahçesi olan her marangozun ‘tiny house’ yapmaya kalkıştığını iddia eden Baykoz, “İyi firmalar arttıkça, işin kalitesi artıyor. Benim fiyatlarım çok cazip. Kimisi, bu fiyatlarla yaparsam piyasayı kıracağımı söylese de tam tersine diğer firmalardan da eleştiri alıyorum” diyor. Baykoz'a göre gelecek yıllarda “tiny house parkları yaygınlaşacak ve öğrencilere kiralanacak.

"KAMP ALANLARI TERCİH EDİLEBİLİR”

Merkezi Manisa Turgutlu'da bulunan ve “tiny house üreten firmalardan biri de Tur Karavan Prefabrik. Altı ile dokuz metre aralığında üretim yapan marka tarafından ruhsat ve plaka çıkarılıyor. Ruhsatta bu tip evler, karavan statüsünde gözüküyor. Tiny house’ları trafik standartlarına uygun olarak inşa ettiklerini söyleyen Baykoz, yasal ve standart ölçüde, gabari (maksimum yükseklik ve genişlik) kuralları denilen boyutlarda ürettiklerini belirtiyor. Bununla beraber trafikte kolayca 4x4 arazi araçları ya da üretici firmaların özel teslim araçlarıyla taşınabiliyor.
Akıllarda en çok soru işareti yaratan bir diğer konu ise alınan evlerin nerelerde kullanılabileceği. Son yıllarda yaygınlaşan tiny house'lar için karavan parklar veya tiny house parklar yapılmaya başlandı. Özellikle İstanbul, İzmir ve Muğla illerinde çoğalmaya başlayan bu park alanlarında tiny house’lar bırakılarak aylık kira bedelleri karşılığında konaklanıyor. Kişi, kendi arazilere yerleştirilebiliyor.

Taşınabilir küçük evlerin maliyet hesaplaması, yapımda kullanılan iskeletlere göre değişiyor. Üretim yapan firmalar, bu evleri genelde üç ayrı iskelet seçeneğiyle üretiyor. Uzun ömürlü olan hafif çelik iskelet; uzun vadede dayanıksız ama ekonomik. Sanayi tipi siyah boru tipi iskelet ve fiyatı daha yüksek ama doğal görünüm sağlanan ahşap iskelet. Bu iskelet yapılarına göre fiyatlar belirleniyor. Evlerin garantisi ise iki yıl olsa da herhangi bir sorun yaşandığında firmalar desteğini sürdürüyor.

YILDA YAKLAŞIK 100 TANE ÜRETİYOR

Merkezi İzmir'de bulunan ve talebin artması üzerine Bursa ve Muğla illerinde de atölyeler açan HB Tiny House firması, tiny house (küçük tekerlekli ev) kategorisinde beş farklı boyutta üretim yapıyor. Beş ile dokuz metre arasında değişen evlerin iç tasarımları müşterinin talep ve isteğine göre şekilleniyor. HB Tiny House Firma Sahibi ve Mimar Hakan Baykoz, Türkiye'nin hemen her ilinden sipariş aldıklarını belirtiyor. Günümüz ekonomik şartlarında zorlananların bu tarz ekolojik ve daha uygun fiyatlı evlere yöneldiğini söyleyen Baykoz, inşa ettikleri ev fiyatlarının 229 bin TL ile 370 bin TL arasında olduğunun altıni çiziyor.

Firmanın kullandığı ürünlerin yüzde 90'ı ahşap. Baykoz, ancak çoklu projelerde metal iskelet de kullandıklarını söylüyor. Müşterinin isteğine göre hareket eden firma, fiyatların malzeme ve kalitesine göre farklılık gösterdiğini vurguluyor. “Atölyelerimizde ayda toplam 12 ev üretiyoruz. Kapasitemiz de zaten bu kadar. Yurt dışından talep alsak da siparişlere yetişmemiz için ayda en az 20 sipariş inşa etmemiz gerekiyor. Üç atölyemizde 17 kişi istihdam ediyoruz. Siparişlere ancak yetişiyoruz” diyen Baykoz, üretimde kullandıkları ahşabı Türkiye'den temin ettiklerini söylüyor. Firma, butik üretimin yanı sıra toplu üretimler de yapıyor. Ayda yedi ya da sekiz 'tiny house' talebi alıyor ve vilda 90-100 adet üretim gerçekleştiriyor. Baykoz, seri üretimi düşünmediklerini ve butik üretime devam edeceklerinin altını çiziyor.

ŞİMDİ 'DORA HAUS'LAR MODA

‘Tiny house' furyasından sonra, bu evlerin bir değişik ve aynı amaçla üretilen benzeri ‘Dora Haus'lar oldu. Dışarıdan bir çadırı andıran ve fanus görünümlü bu ekolojik evler, 'tiny house'lardan sonra en çok tercih edilenlerden oldu. Mimar Sinan Üniversitesi mezunu olan ve sonrasında yurt dışı ve yurt içinde 20 yıllık profesyonel hayatını geride bırakarak DoraPlus'ı kuran Mimar Bekir Akgül, inşaat ve projecilik alanlarında uzmanlaşmış bir firma. Kurucu ortaklarının farklı sektörlerdeki tecrübelerini DoraPlus Yapı Sanayi AŞ altında toplayan Bekir Akgül, buradan yola çıkarak Türkiye'deki akımın öncüsü olmuş. “Çetin kış koşulları DoraPlus ve çöl iklimleri gibi farklı sıcaklık koşullarında kullanılabilir. Kullandığımız çok yönlü membran kumaş ve alt katmanları, mükemmel bir yalıtım imkânı sunuyor. Bunun yanı sıra aerodinamik yapısı sayesinde kuvvetli rüzgâra, şiddetli kar ve yağmura karşı da dayanıklılık sağlıyor” diyen Akgül, hızlı kurulumu ve güvenli yapısı sayesinde afet dönemlerinde de acil barınma için rahatlıkla kullanılabileceğini söylüyor. Dora Haus'ların özelliklerinden ise şu sözlerle bahsediyor:

“Asma katı yapılabilecek boyutlarda bir yapı ve tepesinde tüm gökyüzünü izleyebileceğiniz ‘skylight' ismi verdiğimiz cam tavanı bulunuyor. İçerisinde jakuzi ve isteğe bağlı olarak şöminesi bulunan oturma alanı bulunuyor. Aslında tamamen üst segment ürünlerle hazırlanmış bir villadan bahsediyoruz. Bunun yanı sıra Ar-Ge çalışmaları tarafımızca yapılmış olan ve yerli üreticilerle birlikte ürettiğimiz üçgen güneş paneller sayesinde, bir evdeki enerji ihtiyacım tümüyle karşılayabilecek sistem mevcut. Maliyet konusu kalitei ve üst seviye konforlu görüntüsü nedeniyle hep fazlaymış gibi düşünülüyor. Fiyatlarımızın gayet kullanıcı dostu olduğunu söyleyebilirim.”

Karayolları Yönetmeliği'ne uygunluk şartları

Karayolları Yönetmeliği'ne uygun tasarlanan Tiny House'un ölçüleri 2.55 x 7 metre olup, evlerin zeminden yükseklikleri tünel gibi alanlardan rahatlıkla geçebilmeleri amacıyla 4 metre olarak planlanıyor. Toplam ağırlığı 3 bin 500 kg olan bu evler, 4x4 bir araç ile istenilen bölgeye çekilebilecek şekilde tasarlanmış. Tiny House'ların toplam kullanım alanı ise 23 metrekare. Bu alan içinde zemin katta banyo, açık mutfak, oturma alanı mevcut bulunuve asma katta iki kişilik bir yatak odası bölümü yer alıyor.

Tiny House'larda yaşamın avantaj ve dezavantajları

Tiny house'da yaşamak elbette çok güzel, ama bazı zorlukları olduğu da doğru. Bu ev çeşidinde yaşamanın avantaj ve dezavantajlarını sıralamak gerekirsek şöyle; 

Tiny house'lara "doğadaki ev" diyebiliriz. Doğanın sunduğu huzuru sonuna kadar hissedebilmek tabii ki büyük avantaj. Tiny house yapımı ve kullanımı sırasında harcanan enerji daha az. Diğer bir deyişle mikro evler, doğaya saygılı ve sürdürülebilir bir yaşam sağlıyor. İhtiyaç olmayan eşyadan, fazlalıklardan arınmak daha sade bir yaşam sürmeyi sağlamanın yanı sıra tüketimin azalmasına da yardımcı oluyor. Daha düşük bütçeyle bir ev sahibi olmak ya da yaşamı sürdürmek, mikro evler sayesinde mümkün olabiliyor. Bazı minik ev modellerinin taşınabilir olması, evinizle özgürce seyahat etmenize olanak sağlıyor. Bu tabii ki güzel bir şey; fakat bazı noktalarda evinizi konumlandırmak için uygun bir alan bulmakta
zorlanabilirsiniz. 

Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; uzun yıllar alışılan bir yaşam stiline sahibiz. Dolayısıyla bundan sıyrılıp minimal bir yaşama dönüş yapmak ilk zamanlar zorlayıcı olabilir. Kariyerinizi evden çalışma modeliyle devam ettiremeyecekseniz her gün işe gitme zorunluluğu, doğada diğer bir deyişle şehrin dışında yaşamayı zor hale getirebilir. Tabii şehir içinde evinizi konumlandırabileceğiniz uygun bir arsanız varsa 'tiny house' bu bakımdan dezavantaj olmaktan çıkabilir. Eğer elektrik ve su tesisatının olmadığı bir alan seçilirse mikro evlerde yaşamak, çetin bir mücadeleye dönüşebilir. Minik evlerin artı ve eksilerini gözlemlemek ve bu yaşam tarzinin size uygun olup olmadığını öğrenebilmek için 'tiny house' kiralayabilirsiniz. Uzun dönemli kiralayacağınız bu ev sayesinde mikro evlerde yaşama deneyimini edinmek mümkün.

Tatile çıkacaklara müjde! Bütçeyi dörtte bire indiriyor! Günlük karavan kiralama! İşte 14 Mayıs 2022 fiyat listesi!

Karavan tatili yapmak isteyenler dikkat! Karavan kredisi nasıl alınır? Karavan kredisi faizleri ne kadar?

Citroen Yeni Berlingo Mayıs ayı kampanyası! Citroen Yeni Berlingo ne kadar? İşte 15 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Sıfır otomobillere zam yağmuru! SEAT'tan bir de Arona'ya 26 bin TL zam! İşte 15 Mayıs 2022 güncel fiyat listesi...