22 / 12 / 2024

Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Yönetmeliği değişti! İşte dikkat çeken 2/B detayı!

Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Yönetmeliği değişti! İşte dikkat çeken 2/B detayı!

Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasında Dair Yönetmelik bugünkü 32612 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. 



Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasında Dair Yönetmelik bugünkü 32612 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan son yönetmelik değişikliği, taşınmaz malların sınırlandırma, tespit ve kontrol işlemlerine dair önemli yenilikler getirdi. 28 Ekim 1987 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan mevcut yönetmelikte yapılan değişikliklerle, özellikle orman alanlarının kadastro ve 2/B uygulamalarında önemli güncellemeler yapıldı. Söz konusu Bu düzenlemeler, hem teknik süreçleri hem de uygulama yöntemlerini kapsayarak, taşınmaz malların yönetiminde daha etkin bir denetim sağlamayı hedefliyor.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe eklenen yeni maddelerle, orman alanlarının sınırlandırılması, tespit edilmesi ve kontrol edilmesi sürecinde yaşanabilecek aksaklıklar önlenmeye çalışılacak. 

Yapılan bu yeni düzenlemeyle beraber evvelce tahdidi ya da kadastrosu yapılmış orman alanlarında, 6831 sayılı Kanun ve 3402 sayılı Kanun kapsamında 2/B uygulamaları yapılacak. Ayrıca orman alanlarında yapılan bu uygulamalar sırasında, kadastro müdürlükleri ve orman bölge müdürlükleri arasında koordinasyon artırılacak ve mükerrer çalışmalardan kaçınılacak. 

Tüm bunlar dışında orman idaresi tarafından daha önce yapılmış ya da devam eden 2/B uygulamalarının tespit edilmesi sağlanacak ve gereksiz tekrarların da önüne geçilecek.

Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Yönetmeliği değişti! İşte dikkat çeken 2/B detayı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü)’ndan:

TAŞINMAZ MALLARIN SINIRLANDIRMA, TESPİT VE KONTROL İŞLERİ

HAKKINDAKİ YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 28/10/1987 tarihli ve 19618 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Hakkındaki Yönetmeliğin 17 nci maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.

“C) Evvelce tahdidi veya kadastrosu yapılmış orman alanları ile 3402 sayılı Kanunun 4 üncü veya ek 5 inci maddesi kapsamında kadastrosu yapılacak orman alanlarında, 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi uygulaması ile 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesine göre kullanım kadastrosu yapılacak yerlerdeki uygulama:

1) Evvelce tahdidi veya kadastrosu yapılmış orman alanlarında, 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi uygulaması ile 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesine göre kullanım kadastrosu yapılacak yerlerdeki uygulama:

Evvelce 6831 sayılı Kanuna ya da 3402 sayılı Kanuna göre tahdidi veya kadastrosu yapılmış ve kesinleşmiş orman alanlarında, daha önce 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarma görevi orman kadastro komisyonlarına ait olduğundan ve orman idaresince daha önce 2/B uygulaması yapılıp henüz tapuya tescili yapılmamış veya devam etmekte olabileceğinden, mükerrer çalışmanın önlenmesi bakımından; kadastro müdürlüğünce yıllık çalışma programına alınmadan önce, 3402 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi kapsamında çalışma yapılıp yapılamayacağı hususu ilgili orman bölge müdürlüğüne yazılı olarak sorulur. Orman idaresinin ve ilgili tapu ve kadastro müdürlüklerinin arşivlerinin araştırılması neticesinde yapılan değerlendirme sonucunda, orman idaresince daha önce 2/B uygulamasının yapılmadığı ve devam etmekte de olmadığının müştereken tespit edilmesi durumunda, yapılacak 2/B uygulaması ve kullanım kadastrosu, kadastro müdürlüğünce yıllık çalışma programına alınır.

Programa alınan yerlerden, 6831 sayılı Kanuna göre tahdidi veya kadastrosu yapılmış orman alanlarına ait orman haritalarının, tapuda tescilli olsun veya olmasın, kadastro müdürlüğünce öncelikle teknik kontrolü yapılır, varsa teknik hatalar 3402 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin on üçüncü fıkrası hükmünce giderilir. 3402 sayılı Kanunun 4 üncü veya ek 5 inci maddesine göre kadastrosu yapılmış olan orman alanlarında varsa teknik hatalar tapu ve kadastro mevzuatınca giderilir. Bu işlemler sonucunda, orman alanlarının tapuda tescilli olup olmadığı durumuna göre gerekli tescil/tashih işlemleri yapılır.

Teknik hata bulunmayan ya da teknik hatası giderilen orman alanlarında, 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi kapsamında uygulama yapılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatınca görevlendirilecek en az bir yüksek orman mühendisi veya orman mühendisi ile tarım müdürlüklerince görevlendirilecek bir yüksek ziraat mühendisi veya ziraat mühendisinin dâhil olduğu kadastro ekibi ile yapılacak itirazları inceleyecek kadastro komisyonunda ayrı ayrı görev yapmak üzere, kadastro müdürlüğünün talebi ve ilgili orman bölge müdürlüğünün teklifiyle Orman Genel Müdürlüğünce orman kadastro komisyonlarında en az iki yıl çalışmış bir yüksek orman mühendisi veya orman mühendisi ile bir yüksek ziraat mühendisi veya ziraat mühendisi ilaveten görevlendirilir. İtirazları inceleyecek kadastro komisyonunda, daha önce kadastro ekibinde görev yapmamış orman ve ziraat mühendisleri görevlendirilir. 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi kapsamında yapılacak olan uygulamaya itiraz üzerine oluşturulacak komisyonca, Orman Genel Müdürlüğünce görevlendirilen personelin şeklen ve hukuken yapmış oldukları değerlendirmelere göre tespit yapılması esastır. Bu kapsamda 2/B uygulaması yapılacak yerler ile ilgili olarak kadastro ekibinde görevlendirilen orman mühendisine teslim edilmek üzere kadastro müdürlüğünce ilgili işletme müdürlüğünden, 20/11/2012 tarihli ve 28473 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliğinin 12 nci maddesinde belirtilen bilgi ve belgeler yazılı olarak istenir. Bu bilgi ve belgeler içerisinde orman olarak kullanılmak üzere tahsisen alınan sahalar ve mahkeme kararıyla orman olan parsellerin bulunması halinde, kadastro ekibinde görevlendirilen orman mühendislerince bu belgeler orman mevzuatına göre uygulanır.

Kadastro ekibi tarafından orman alanlarından Hazine adına orman sınırları dışına çıkarma işlemleri, 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi hükmü ve Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliğinin usul ve esaslarınca bloklar halinde yapılır. Bu kapsamda, ekipçe sınırlama düzeni, adlandırma, orman sınır noktalarının tespiti ve numaralandırma işlemleri, yürürlükteki Orman Kadastrosu Teknik İzahnamesinin 14, 15, 16 ve 17 nci maddelerinde belirtilen esaslara göre yapılır, yüzölçümleri hesaplanır, 2/B uygulamasının etraflıca açıklandığı zabıt düzenlenir ve ekip görevlilerince tarih konulmak suretiyle imzalanır. Kadastro ekibinde görevli orman mühendisince orman mevzuatına uygun şekilde ayrıca 2/B uygulama tutanağı düzenlenerek imza altına alınır. Ekipçe, bu 2/B blokları için tapu ve kadastro mevzuatınca sınırlandırma/ölçü krokileri de düzenlenerek imza altına alınır.

Orman sınırları dışına çıkartılan 2/B blokları, 30 günlük askı ilanına alınmaksızın çıkarma işinin akabinde 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesi kapsamında kullanım kadastrosuna tabi tutulur.

Kullanım kadastrosu esnasında düzenlenecek kadastro tutanaklarının edinme sebebi bölümünde, kullanım kadastrosuna ilişkin kullanıcı/muhdesata yönelik bilgiler ile birlikte, 2/B uygulamasının 3402 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi kapsamında yapıldığı, yapıldığı tarihli zabıt ve buna bağlı olarak yapıldığı tarihli sınırlandırma/ölçü krokisinin düzenlendiği, bu zabıt ve sınırlandırma/ölçü krokisindeki rakam ile gösterilen 2/B bloğu olarak uygulamanın yapıldığı hususları da etraflıca açıklanır. Bu kadastro tutanağına, kadastro ekibinde görevli orman mühendisince düzenlenen 2/B uygulama tutanağı eklenir. Kullanım kadastrosu yapılacak parseller için tapu ve kadastro mevzuatınca ayrıca sınırlandırma/ölçü krokileri düzenlenir.

 Kullanım kadastrosu çalışmaları tamamlandıktan sonra, ölçülecek taşınmaz kalmadığına dair düzenlenecek bitim tutanağında, başkaca 2/B araştırması yapılacak yer bulunmadığı hususu da belirtilir. Eş zamanlı olarak yapılan 2/B uygulaması ile kullanım kadastrosu birlikte 30 günlük askı ilanına alınır.

Askı ilan süresinin bitimi beklenilmeksizin, kadastro müdürlüğünce askı ilan cetveli ve pafta örneği ile birlikte, 2/B bloklarına ait; ekipçe düzenlenen zabıt, orman personelince düzenlenen 2/B uygulama tutanağı, sınırlandırma/ölçü krokileri, koordinat listeleri, yüzölçümü hesap cetvelinin birer onaylı örnekleri, 4 takım dosya halinde, üst yazı ekinde ilgili orman işletme müdürlüğüne gönderilir.

Askı ilan süresi içerisinde dava açılmayan parseller kesinleştirilerek mevzuatınca tapuya tescili yapılır. Dava açılan parsellerin ise “davalı” olarak tescili yapılır ve tapu kütük sayfasının beyanlar sütununda, 2/B uygulamasına ya da  kullanıcı/muhdesata yönelik açılan dava durumuna göre,  “….. yönüyle … … Mahkemesinin … esas sayılı dosyasında davalı olduğu” hususu belirtilir.

2/B bloklarının yüzölçümleri, tescil bildirimi düzenlenerek tapuda tescilli olan ilgili orman parselinin yüzölçümünden düşülür.

Yapılacak çalışma sonucunda orman sınırı dışına çıkarılacak 2/B alanlarının bulunmadığının tespiti halinde ekipçe buna ilişkin zabıt düzenlenerek imza altına alınır ve mahalle/köyün ada klasöründe arşivlenir.

2) 3402 sayılı Kanunun 4 üncü veya ek 5 inci maddesi kapsamında kadastrosu yapılacak orman alanlarında, 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi uygulaması ile 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesine göre kullanım kadastrosu yapılacak yerlerdeki uygulama:

3402 sayılı Kanunun 4 üncü veya ek 5 inci maddesi kapsamında orman kadastrosu yapılacak orman alanlarının belirlenmesi esnasında, eş zamanlı olarak 2/B uygulaması ile birlikte kullanım kadastrosu da yapılacağından, Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatınca görevlendirilecek en az bir yüksek orman  mühendisi veya orman mühendisi ile tarım müdürlüklerince görevlendirilecek bir yüksek ziraat  mühendisi veya ziraat mühendisinin iştirak ettirildiği kadastro ekibi ile yapılacak itirazları inceleyecek kadastro komisyonuna ayrı ayrı olmak üzere, kadastro müdürlüğünün talebi ve ilgili orman bölge müdürlüğünün teklifiyle Orman Genel Müdürlüğünce orman kadastro komisyonlarında en az iki yıl çalışmış bir yüksek orman mühendisi veya orman mühendisi ile bir yüksek ziraat mühendisi veya ziraat mühendisi ilaveten görevlendirilir.

3402 sayılı Kanunun 4 üncü veya ek 5 inci maddesi kapsamında orman alanlarının sınırları belirlendikten sonra, bu orman alanlarında 2/B uygulaması ile 2/B uygulaması yapılan bu alanlarda 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesine göre kullanım kadastrosu çalışmaları eş zamanlı olarak bu bendin (1) numaralı alt bendindeki açıklamalar doğrultusunda yapılır ve kullanım kadastrosu çalışmaları tamamlandıktan sonra her üç çalışma birlikte askı ilanına alınır.

Askı ilan süresinin bitimi beklenilmeksizin, kadastro müdürlüğünce askı ilan cetveli ve pafta örneği ile birlikte, orman ve 2/B bloklarına ait; ekipçe düzenlenen zabıt, orman personelince düzenlenen 2/B uygulama tutanağı, sınırlandırma/ölçü krokileri, koordinat listeleri, yüzölçümü hesap cetvelinin birer onaylı örnekleri, 4 takım dosya halinde, üst yazı ekinde ilgili orman işletme müdürlüğüne gönderilir.

Askı ilan süresi içerisinde dava açılmadığından kesinleştirilen orman alanları ile kullanım kadastrosuna tabi tutulan parsellerin mevzuata uygun olarak tapuya tescilleri yapılır. Dava açılan parsellerin ise “davalı” olarak tescili yapılır ve tapu kütük sayfasının beyanlar sütununda, orman sınırına, 2/B uygulamasına ya da kullanıcı/muhdesata yönelik açılan dava durumuna göre, “….. yönüyle … … Mahkemesinin … esas sayılı dosyasında davalı olduğu” hususu belirtilir.

Çalışma alanında orman alanları belirlendikten sonra, bu orman alanlarında, orman sınırları dışına çıkarılması gereken hiçbir 2/B alanının bulunmaması durumunda, bu kapsamda ekipçe zabıt düzenlenerek imza altına alınır ve dosyasına konur. Bu durumda sadece, belirlenen orman alanları askı ilanına alınır.”

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan yürütür.

 

İnşaat sektöründe güven azaldı!

Hükümetten son dakika deprem bölgesi açıklaması: Af gelecek mi? 

Aylık kiraların 250 bin TL'ye çıktığı o şehirde binlerce konut için turizm amaçlı kiralama başvurusu yapıldı!


Geri Dön