Emlak Terimleri

Taşınmaz pasife alınmıştır ne demek?

Taşınmaz mal tapu sorgulamalarında zaman zaman "Taşınmaz pasife alınmıştır" ibaresi ile karşılaşılabiliyor. Peki, Taşınmaz pasife alınmıştır ne demek? Sorgulama esnasında bazen bazı tapu kayıtları üzerinde "Taşınmaz pasife alınmıştır" ifadesi ile karşılaşılabiliyor

Arsa, arazi, konut ve işyeri gibi gayrimenkulü bulunan tapu sahipleri, zaman zaman online sorgulama yaparak tapularının nasıl göründüğünü kontrol edebiliyor. Sorgulama esnasında bazen bazı tapu kayıtları üzerinde "Taşınmaz pasife alınmıştır" ifadesi ile karşılaşılabiliyor.

Bu ifade genellikle arsa ve arazi olarak kayıtlı tapularda karşımıza çıkıyor. İfraz ya da tevhit işlemi yapmak isteyenlere bu durum engel teşkil edebiliyor. Peki, Taşınmaz pasife alınmıştır ne demek?

TAŞINMAZ PASİFE ALINMIŞTIR NE DEMEK?

Taşınmaz pasife alınmıştır ibaresi, tapunun aktifliğini kaybettiğini ve pasif konumda olduğunu ifade ediyor. Bölgede ada ve parsel güncellemesi gibi işlemlerin yapılması halinde tapulara böyle bir ibare konulabiliyor. Ancak net bilginin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nden alınması gerekiyor.

TAŞINMAZ PASİFE ALINIRSA NE OLUR?

Taşınmaz malın tapusunun pasife alınması durumunda tapu üzerinde hak sahibi olunan arsayı bölerek yeni tapular ortaya çıkarma durumu olmuyor. Aynı tapu üzerinde ifraz işlemi de gerçekleştirmek mümkün olmuyor. İfraz ve tevhit uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için tapunun aktif durumda olması gerekiyor.

PASİF PARSEL SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Online Tapu ve Kadastro sistemine E-devlet aracılığı ile giriş yapılarak mevcut gayrimenkule ait içeriğin herhangi bir bölümünün ya da tamamının pasife alınıp alınmadığı sorgulanabiliyor. 

Tapunun aktif olması, parsele ait işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebileceği anlamını taşıyor.
 

İFRAZ VE TEVHİT NASIL YAPILIR?

İFRAZ (ayırma); Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın, düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemidir.

TEVHİT; tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı, birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın birleştirilerek tek bir parsel halini alması işlemidir.

Her iki işlem için de gerekli belgelerin temin edilerek, Tapu Dairesine müracaat edilmesi gerekir.
 

Aile içi tapu devir masrafları 2022 ne kadar?

Tapu cins değişikliği harcı 2022 ne kadar?

Tapu döner sermaye harcı 2022 ne kadar?