Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi!
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi durumu nasıl oluyor? Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nasıl sona eriyor? Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi feshinin nasıl oluyor? sorularının cevapları için haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi!
Taşınmaz satış vaadi, eski adıyla gayrimenkul satış vaadi ile ilgili hükümler, şekil ve şerh ile sınırlıdır. Taşınmaz satış vaadi adı üstünde sadece satış vaadi güdüyor. Satış vaadi, satış sözleşmesinden farklı olarak satış sözleşmesi için bir ön sözleşme niteliği taşıyor.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi feshi, vaadin yerine getirilmesi veya sözleşmenin feshi ile sona eriyor. Satış vaadi sözleşmesine göre vaad edilen taşınmaz bedelini ödeyerek, vaad eden ise sözleşme konusu taşınmazın mülkiyetini vaad edilene devrederek edimlerini ifa etmiş oluyorlar.
Noterde usüle uygun olarak düzenlenen sözleşme, fesih edilmediği sürece geçerli olup tarafları bağlyor. Bu durumda taraflardan her biri sözleşmenin ifasını talep etme hakkına sahip oluyor.. Ancak bir ifa imkânsızlığı söz konusu olduğu zaman Borçlar Kanunu’nun 20 ve 117’nci maddeleri uyarınca sözleşmenin ifası istenemiyor. Noterde düzenlenen bu sözleşmenin feshi de yine noterde yapılıyor.
Bir diğer fesih yöntemi ise Borçlar Kanunu’nun 106’nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesi olarak karşımıza çıkıyor. Sözleşmenin fesih edilmemesi durumunda ise, taraf karşı taraftan yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı doğan zarar tutarının ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep edebiliyor.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi örneği!
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com