Sektörel

Taşınmaz Ticareti Taslağına görüşler sunuluyor!

Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağını değerlendirdi. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanununa göre açıklanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağını sektör temsilcileri yorumluyor.  Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı konu hakkında açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı şunları söyledi;  “Taslağa ilişkin görüş ve önerilerimizi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Perakende ve Elektronik Ticaret Dairesine sunduk. Maddelerdeki gerekli ve gerekçeli hususların dikkate alması durumunda, düzenlemenin sektörümüze faydalı olacağına inanıyoruz. Lakin taslağın bu hali ile geçmesi sektörümüzü daha da baltalayacaktır” dedi.


 
“Taslak, borçlar kanunu ile çelişiyor”
 Taslak için maddeler hazırlanırken, sektör temsilcilerinden bilgi alınmadığını aktaran Özelmacıklı, “Taslakta 6098 sayılı borçlar kanundaki bile birçok madde dikkate alınmamış. Örneğin kanunda sözleşme kurulunca hizmet bedeline hak kazanacağı belirtilmiş iken, taslakta haklı neden olmadan sözleşmeden cayılması durumunda, cayan taraftan sadece hizmet bedelinin yüzde 10’u talep edilebileceği belirtilmiş. Gene kanunda sözleşmelerin yazılı şekilde yapılması zorunlu iken, taslakta aynı konuda birden fazla emlakçı ile sözleşme yapılabileceği yazıyor. Kanuna göre hizmet bedelinde ücret belirlenebilir, belirlenmemişse tarifeye uyulur denirken, taslakta ise hizmet bedelini toplamda yüzde 3 olarak sınırlandırılıyor. Bu oran mutlaka mevcut hali ile alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olacak şekilde korunmalıdır” diye konuştu.

 

“Emlakçıların yetkileri genişletilmeli”
Özelmacıklı, “Taslakta ipotek ve haciz bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi isteniyor. O zaman emlakçılara yetki belgeleri ile taşınmaz kayıtları görüntüleme hakkı verilmeli. Ayrıca kullandığımız birçok sözleşmenin taslakta adı bile geçmiyor. Yüz milyarlarca dolarlık bir piyasada rol alan biz emlakçıların, daha net ve geniş yetkilerle donatılmaları gerekir. Ayrıca odalara da denetim ve kontrol yetkisi verilmelidir. Sektör bir başıboşluğa terk edilemez” dedi.