07 / 05 / 2024

Taşıt kredisi faizlerinde görülmedik artış: Alım satım durdu

Taşıt kredisi faizlerinde görülmedik artış: Alım satım durdu

Merkez Bankası'nın faiz oranını yükseltmesi taşıt kredilerini de doğrudan etkiledi. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler sayesinde piyasada aşırı fiyatlandırmaların önü kesildi ve piyasa dengesini bozabilecek uygulamalara izin verilmedi. İşte taşıt kredisi faizlerinde son durum...



Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararı sonrasında, taşıt kredileri 48 ay vade için yüzde 70, 36 ay vade içinse yüzde 50 faiz oranıyla sunulmaya başlandı. Bu yüksek oranlar, birçok vatandaşın otomobil alma isteklerini erteledi. İstanbul'daki araç satıcılarının nabzını tutan İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, piyasadaki son gelişmeleri değerlendirdi. İşte Ertemel’in de konu hakkındaki değerlendirmeleri...

“2 milyon TL üzerinde bireysel kredi yok”

Taşıt kredisi faiz oranlarıyla ilgili Milliyet gazetesinde bir haberde belirtilenlere göre Ertemel şunları aktardı: "48 ay vadeli ve 400 bin TL'ye kadar olan kredilerde faiz oranı %70. Eğer 36 ay vadeyle 400 bin TL ile 800 bin TL arasında bir meblağ için kredi almak isterseniz faiz oranı %50 oluyor. 24 ay vadeli ve 800 bin TL ile 1 milyon 200 bin TL arası kredilerde faiz oranı %30'a kadar düşüyor. Ancak, 12 ay vadeli ve 1 milyon 200 bin ile 2 milyon TL arası kredilerde faiz %20 olarak belirlenmiş." Ertemel bu ifadelere dayanarak, 2 milyon TL üzerindeki taşıt kredisi talepleri içinse bireysel kredi imkanı olmadığını belirtti.

 Taşıt kredisi faizlerinde görülmedik artış: Alım satım durdu

“Piyasada durgunluk yaşanıyor”

Ertemel, araç fiyatlarındaki yükselmenin, kullanıcılar için finansman ihtiyacını artırdığını ifade etti. Kredi konusundaki zorlukların, talep üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti.

Ertemel, yüksek faiz oranlarının otomobil piyasası üzerindeki etkisine değinerek, "Mevcut durumda azalan ilgi, sektördeki firmaları da olumsuz etkiliyor. Ancak gelecekte bu durumun düzeleceğini düşünüyoruz. 6+6 yönetmeliği, yeni araç bolluğu ve krediye erişim zorlukları nedeniyle otomobil piyasası durgun bir dönemden geçiyor. Pandemi sürecinde ve arz sıkıntılarının yaşandığı dönemlerde, otomobil alımı karlı bir yatırım olarak görülüyordu. Ancak bu talep artışı, piyasa dengesini bozdu ve fiyatların anormal seviyede artmasına neden oldu." şeklinde açıklamada bulundu.

İkinci el otomobil satışlarında balon patladı: Fiyatlar yüzde 10 geriledi!

Toyota, yeni nesil tam elektrikli araçlarını 2026 yılında satışa çıkaracak!

İkinci el online araç pazarında Ağustos'ta en çok satılan markalar açıklandı!


Geri Dön