Genel

Tat Towers'ın 49 yıllığına kiralanmasına İTÜ'den veto!

Tat Towers'ın varisleri, Kuveytli şirketlerle 49 yıllık kiralama için el sıkıştı. Ancak, İTÜ'nün ortaya koyduğu rapor kolon ve kirişlerinde büyük yetersizlikler olan kulelerin kiralanmasının mümkün olmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor

 İstanbul Zincirlikuyu'daki Tat Towers'ın varisleri, Kuveytli şirketlerle 49 yıllık kiralama için el sıkıştı. Ancak, İTÜ'nün ortaya koyduğu rapor kolon ve kirişlerinde büyük yetersizlikler olan kulelerin kiralanmasının mümkün olmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor.

İşadamı Salih Tatlıcı'nın Zincirlikuyu'da yapımına 1998 yılında başladığı Tat Towers'da yeni bir dönem daha açılıyor. Hayatını 1999 yılında kaybeden Tatlıcı'nın ardından varisler arasında çıkan kavgalar nedeniyle bir türlü tamamlanamayan kulelerin, şehrin silüetinde yarattığı tahribatın etkileri giderek gün yüzüne çıkıyor.
Geçtiğimiz günlerde varislerin kiralamak için Kuveytli şirketlerle 49 yıllığına anlaşmaya vardığı kuleleri için mahkeme, bilirkişilerden mevcut kuleler için bir rapor hazırlamasını istedi.

Yasal iznin 5.5 misli inşaat

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlanan raporda kulelerin, bu halleriyle kiralanmalarının mümkün olmadığı açıkça ifade edildi. Kiralamaya onay vermeyenrapor, İTÜ'de görev yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kaya Özgen, Prof Dr. Özkan İşler ve Prof. Dr. Nihal Arıoğlu tarafından hazırlandı. Raporda inşaat alanı için verilen içizin 27 bin 254 metrekare iken, bunun çok üzerine çıkıldığı ifade edilerek, Tereke Mahkemesi'nin atadığı memurların firmanın yaptığı inşaat alanını 142 bin metrekare olarak hesapladığına işaret edildi. Diğer yandan, yine izin verilen kapsamın dışına çıkılarak, inşaatın sürdüğü 22 yıl boyunca inşaatın beş otopark katı, 28 ofis katı, iki penthouse katı olmak üzere toplam 41 kata ulaştığının altı çizilerek, "İskân anlamında kapsamlı değişiklikler yapmadan binayı kiralamak mümkün değildir" ifadelerine yer verildi.

İTÜ'NÜN RAPORU TAT TOWERS İÇİN NELER DİYOR
- KANAL BAĞLANTISI YOK: İSKİ kayıtlarında kanal bağlantısı için başvurulmadığı anlaşılmıştır.
- KOLON VE KİRİŞLER YETERSİZ: 22 yıl önce yapımına başlanan binanın yapılan kontrollerde yetersiz görülen kolon, kiriş ve perde güçlendirmelerinin yapılmaları gerekiyor.
- KAPSAMLI TUTARSIZLIKLAR: Tereke memurlarının bulduğu proje yönetim teknik elemanları tarafından inşaat alanına ilişkin hesaplamalar yapılmıştır. Ancak bu hesaplamalarda kapsamlı tutarsızlıklar göze çarpmaktadır.
- KAPSAMLI EKSİKLİKLER: İnşaatta teknik açıdan kullanımı doğrudan etkileyen kapsamlı eksiklikler bulunmaktadır.
- ZORUNLU RAPORLAR YOK: İskân için zorunlu olan İSKİ, BEDAŞ, sivil savunma ve itfaiye raporu yoktur.
- İSK N ALINMASI GÜÇ: Mevcut koşullar altında binaya iskân alınması alabildiğince güçtür.
- KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK LAZIM: Kapsamlı değişik düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
- KİRALAMAK MÜMKÜN DEĞİL:İskân edilmeyen binayı kiralamak, hele de bu kadar büyük sorun varken mümkün değildir.

'TATLI MİRAS' KAVGASI
Salih Tatlıcı'nın ilk eşi Bedriye Hanım'dan üç, ikinci eşi Nurten Hanım'dan ise bir erkek çocuğu sahibi. 1991 yılında eşinden boşanarak Nurten Tatlıcı ile evlenen işadamının bu kararı, Tatlıcı'nın ilk eşinden dünyaya gelen oğulları Ali, Ahmet ve Mehmet'le arasının bozulmasına neden oldu.
Tatlıcı ailesinde yaşanan bu çatlak, baba Salih Tatlıcı'nın ölümünün ardından geride kalan mirasın paylaşılmasına da yansıdı. Birbirleri aleyhine 20'ye yakın dava açan Tatlıcı kardeşlerin miras kavgası ABD'ye de taşındı. Salih Tatlıcı'ya ait Florida'daki mülkler için üvey kardeşi Uğur Tatlıcı aleyhine ABD'de miras davası açan Mehmet Tatlıcı, ABD'deki mahkemeye "Türk hukuku hakkında değerlendirme, mirasta muvazaa nedeniyle devir" başlıklı bir mütalaa sundu.

Ekleme yapıldı iddiası

Dosyaya giren mütalaayı inceleyen Uğur Tatlıcı'nın avukatları ise, bir öğretim üyesinin danışmanlığına da başvurarak mahkemeye sunulan yazının İngilizce çevirisine eklemeler yapıldığını iddia etti. Bunun üzerine Uğur Tatlıcı, noter onaylı Türkçe metinde yer almayan ifadelerin İngilizce metne eklendiğini belirterek üvey kardeşi hakkında "özel belgede sahtecilik" suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. Savcılık, Mehmet Tatlıcı ve çeviriyi yapan tercüman hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianeme düzenledi.

Tatlı servet

Salih Tatlıcı'dan geriye tahmini piyasa değeri 3 milyar dolar olan bir mal varlığı kaldı. Bu malvarlıklarının büyük kısmı da gayrimenkul yatırımlar. Bunlardan bazıları ise şunlar; Yeniköy'de Salih Tatlıcı Yalısı, Tat Towers, Tat Şişli İş Kuleleri, Tat Etiler İş Merkesi, Tat Belek Beach Golf, Beykoz Konakları'nda 11 villa, bir adet malikane ve 6 adet sosyal donatının yüzde 50 hissesi, Kuruçeşme'de Koru ve Köşk, Beylerbeyi'nde Köşk, Beyoğlu'nda İş Merkezi, ABD Miami'de malikane, İstanbul, Dubai ve ABD'de çok sayıda gayrimenkul.