Otomobil

Tata Group, İngiltere'ye 4 milyar sterlinlik yatırım yapacak!

Hindistan merkezli Tata Group'un, İngiltere'ye 4 milyar sterlinlik elektrikli araç batarya fabrikası yatırımı yapacağı ve üretimin 2026 yılında başlayacağı açıklandı.Bloomberght

İngiltere Başbakanlık Ofisi ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada yatırım kararı duyurulurken, Tata Group'un elektrikli araç batarya fabrikası yatırımının, İngiltere'nin otomotiv sektöründeki en büyük yatırımlardan biri olacağı ifade edildi.

Bloomberght.com’un haberine göre fabrika yatırımının ülkeye 4 bin direkt istihdam yaratması beklenirken, fabrikanın 2030'a kadar ihtiyaç duyulan batarya üretiminin yarısını karşılayacağı belirtiliyor. Tata Group'un İngiltere'deki 4 milyar sterlinlik yatırımı, şirketin Hindistan dışındaki ilk büyük yatırımı olarak gösteriliyor. Ayrıca, fabrikanın 40 gigavatsaat kapasite ile Avrupa'daki en büyük elektrikli araç batarya fabrikalarından biri olacağı açıklandı.

SUNAK: GURUR DUYUYORUZ

2026 yılında üretimin başlayacağı fabrikada, Range Rover, Defender, Discovery ve Jaguar markaların da aralarında olduğu JLR'nin elektrikli araç batarya modelleri üretilecek.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, konuya ilişkin açıklamasında, Tata Group'un yatırımının ülke ekonomisini güçlendirmeye, istihdam yaratmaya ve sıfır emisyon araçlara geçişe katkı sağlayacağını ifade ederek "Tata Group'un Hindistan dışındaki ilk dev fabrikasına ev sahipliği yapmak üzere İngiltere'nin seçilmesinden ve elektrikli araç üretimi için en çekici yerlerden biri olarak yerimizi sağlam hale getirmekten büyük gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Tata Sons Yönetim Kurulu Başkanı Natarajan Chandrasekaran ise Tata Group'un Avrupa'daki bulunan batarya hücre üretimi yatırımlarından en büyüğünü İngiltere'de kuracağını ve bunun stratejik bir yatırım olduğunu ifade etti.

 

HİNDİSTAN BORÇ KONUSUNDA ENDİŞELİ

Dünyanın en büyük gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinden oluşan G-20 ülkelerinin maliye bakanları, fakir ülkelerin borçlarını yeniden yapılandırmak için uygulanabilecek bir çerçeve üzerinde gerçekleştirdikleri toplantılarda fikir birliğine varamadı.

G-20 yetkilileri, Dünya Bankası gibi çok taraflı kalkınma bankalarının borç verme kapasitesinin artırılıp artırılmayacağı ve nasıl artırılacağı konusunda çalışma yapmaya devam edeceklerini belirttiler. Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman ise 20 ülkenin temsilcilerinin, toplantılar sırasında “Küresel borç kırılganlıkları hakkında çok sert tartışmalar” yaptığını, borç konusunun bu yıl G-20 için öncelikli bir konu olmaya devam ettiğini ve bu konuda endişe duyduklarını açıkladı.