Tatil köylerine sağlık birimi kurulacak!
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli, 500'den fazla yatağa sahip konaklama tesislerinde sağlık ünitesi kurmak zorunlu olacak. Konaklama tesisindeki sağlık ünitesi, şikayet halinde ve gerektiğinde il sağlık müdürlüğünce her zaman denetlenecek...
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli 500'den fazla yatağa sahip konaklama tesislerinde sağlık birimi kurulacak. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, obeziteyle mücadele, diyabet ve ayaktan kanser tedavisi görenlere koruyucu ve destekleyici nitelikte birimler oluşturulabilecek.
Sağlık Bakanlığı, konaklama tesislerinde sunulacak sağlık hizmetleriyle ilgili yayımladığı genelgeye göre, konaklama tesisindeki sağlık ünitesi aynı ilde faaliyet gösteren bir özel hastaneye bağlı açılabilecek, bu ünitenin tüm faaliyetlerinden söz konusu hastane sorumlu olacak.
Bağımsız ünitelerse planlama kapsamında ve hekim sorumluluğunda kurulacak. Sağlık birimlerindeki hekimler tam veya kısmi zamanlı çalışacak.
-Koruyucu ve destekleyici birimler planlama kapsamında kurulacak
Sağlık ünitelerinde, akut tedavisinin tamamlanması ve tesiste konaklaması kaydıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon, obeziteyle mücadele, diyabet, diyaliz ve ayaktan kanser tedavisi görenlere yönelik koruyucu ve destekleyici birimler planlama kapsamında kurulacak. Tesisin bulunduğu ildeki özel hastaneler kendi kadro ve kapasitelerini kullanmak kaydıyla planlamadan istisna olarak bu üniteleri açabilecek.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon biriminde, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı; obeziteyle mücadele biriminde fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, iç hastalıkları uzmanı veya endokrinoloji ve metabolizma uzmanı; diyabet biriminde, iç hastalıkları uzmanı veya endokrinoloji ve metabolizma uzmanı; onkoloji biriminde ise onkolojik branşlardan uzmanlar veya iç hastalıkları uzmanının gözetim ve kontrolünde hizmet verilecek.
-Konaklama tesisindekiler için sağlık ünitesi
Konaklama tesisindeki sağlık ünitesi, sadece burada konaklayanlara hizmet verebilecek. Bir özel hastaneye bağlı açılan ünitelerdeki hekimlerle sağlık personeli çalışma saati ve süresini planlayarak birden fazla konaklama tesisinde çalışabilecek. Hekimler, sağlık ünitesinde icapçı olarak hizmet verecek, il sağlık müdürlüğüne bildirilen çalışma saatlerinde bu birimde bulunacak. Bu hekimler çalışma saatleri dışında acil vaka için çağrıldığında da en kısa sürede hastaya müdahale edip sevkini sağlayacak.
Çalışma izni ve belgesi olmayan hekim veya sağlık personeli çalıştıran tesisler için müeyyide uygulanacak. Bu birimlerde ilgili mevzuat çerçevesinde yabancı hekim ve hemşireler de görev yapabilecek.
Konaklama tesisindeki sağlık ünitesi veya birimi, şikayet halinde ve gerektiğinde il sağlık müdürlüğünce her zaman denetlenecek.
AA