Ekonomi

Tatilde yerli turistler konaklamayı kısaltırken, yabancılar uzattı!

Hareketli bir yaz bekleyen turizm sektörünün temsilcileri yaptıkları açıklamada yabancı turistlerin konaklama ortalamalarını artırırken, yerli turistlerin düşen alım gücü ile beraber geceleme sayılarını azalttığını kaydetti.Turizmciler ağır bir hasarla atlatılan pandemi döneminden sonra bu sene özellikle Avrupalı ve Ortadoğulu turistlerden umutlu

Haziran ayı ile beraber başta mega kent İstanbul olmak üzere pek çok bölgede turizmde hareketlilik artmaya devam ediyor. Turizmciler ağır bir hasarla atlatılan pandemi döneminden sonra bu sene özellikle Avrupalı ve Ortadoğulu turistlerden umutlu.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

Peki turizm sektörünün temsilcileri neler dedi? İşte o açıklamalar...

Deutsche Welle'den Emre Eser'in haberine göre, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelen turistlerin şu an için İstanbul turizmini domine ettiğini, Rusya ve Ukrayna pazarındaki kayıpların geçen seneye göre Güney Amerika, Avrupa, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi pazarlardaki yüzde 300'ü bulan artışlarla telafi edildiğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada İstanbul’da Beyoğlu, Beşiktaş ve Fatih gibi bölgelerdeki otellerde doluluğun yüzde 90’lara ulaştığını kaydeden Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yaz aylarında pandemi öncesi, yani 2019 yılındaki yüksek rakamların yakalanacağını kaydetti.

Deutsche Welle Türkçe’ye önemli açıklamalar yapan Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da, İstanbul'un bu yıl turizmde rekora çok yaklaşabileceğini hatta bir rekor kırabileceğini söylerken, yabancı turistler için önemli bir yoğunluğun oluştuğunu kaydederek, özellikle merkezdeki otellerde boş oda bulmanın çok zor olduğunu söylüyor. 

Turizmciler için yabancı turistlerin bu yoğun ilgilisi oldukça olumlu bir gelişme olsa da Türkiye’deki vatandaşların artan enflasyon ve düşen alım gücü karşısında tatil planları gün geçtikçe zora giriyor. Sektör temsilcileri de bu noktada yerli turistlerin sürdürülebilir bir turizm ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu söylüyor. Fakat yerli turistler son dönemlerde tatil konusunda yabancı turistler kadar rahat planlar yapamıyor.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yabancı turistler tarafından 2019 yılında 2.4 olan ortalama geceleme süresinin 2.7 güne çıktığını ve bu rakamın yıl sonunda 2.9’a çıkmasını beklediklerini dile getiriyor. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da yaptığı açıklamada yerli turistler için bu durumun tam tersi olduğuna değinerek, Yerli turistlerin tatil planlarını kıstığını hatta kısmak zorunda kaldığını söyleyerek, "Bunu kendi istatistiklerimizde de görüyoruz. 5.6 olan gecelik konaklama ortalaması 5.2’ye kadar geriledi. Yani yüzde 10’luk bir düşüş var" dedi.

Vatandaş tatile gitmek istiyor ancak...

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran'a göre vatandaşlar tatile gitmek istiyor ancak artan enflasyon ve dolardaki artış bu planların biraz değişmesine sebep oluyor. 

Deutsche Welle Türkçe’ye yaptığı açıklamalarda yerli turist için tatil yapmanın daha da zorlaştığına değinen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarda alım gücünün çok düştüğünü, insanların tatili artık birinci öncelik olarak göremediğini söyleyerek, ilk sırada doğal olarak barınma, sağlık, gıda gibi ihtiyaçların olduğunu ve önceliklere yöneldiklerini söyledi. ama alım gücü düşse de bir şekilde tatil planları yapıldığını söyleyen Bülent Bülbüloğlu, insanların artık yedi gün konaklayamadığını üç gün konakladığını, daha önce beş yıldızlı otele gidenin de dört yıldızlı otellere baktığını söyledi.

Yaptığı açıklamada artık Ege’de ve Akdeniz’de bir otele gidip konaklamanın maliyetinin oldukça pahalı hale geldiğine değinen Ali Onaran da bu yüksek maliyetten kaçan vatandaşların uçak ve konaklama giderlerinin de dahil olduğu paket turlara yöneldiğini söylüyor. Tatil bütçelerini kısan vatandaşların geçmiş senelere göre daha ucuz olan seçenekleri tercih ettiğini dile getiren Ali Onaran, özelikle 3-4 günlük ya da bir haftalık bölgesel turların bu anlamda güçlü bir taleple sürdüğünü söylüyor. 

Ali Onaran, bu noktada fiyatlarda ciddi artış yapmamaya çalıştıklarını, maliyetleri de hemen yansıtmadıklarını dile getirirken, Bülent Bülbüloğlu da otellerin de bu anlamda yerli turisti kaybetmemek için ellerinden geleni yaptığını fakat artan maliyetlerin çok ciddi boyutlara ulaştığını dile getiriyor. Bülent Bülbüloğlu’na göre yerli turizmde bu sene önemli bir daralma yaşanacak.

Artık alternatifler de oldukça pahalı

İstanbul’da öğrenci olan Şevval Ay ve 65 yaşındaki emekli Selahattin Şerefoğlu da artık ne tatile gitmenin ne de memlekete gitmenin eskisi gibi kolay olmadığını söylüyorlar. Üç yaz kadar önce Çeşme’ye arkadaşları ile çok daha kolay şekilde tatil planlayabildiklerini dile getiren Şevval Ay, şu an tatil planı yapamadığını söyleyerek, maliyetlerin çok yüksek olduğunu, fiyatların sürekli arttığını, alternatiflere baktıklarını ancak alternatiflerin bile artık uygun olmadığını kaydederek, "İstanbul’da öğrenciyim ailemin yanına gitmek istediğimde bile gidiş ve dönüş için sadece uçak biletine 1800 lira ödemek zorundayım" dedi.

Şu anda ülkemizde çoğu tatil bölgesinde gecelik konaklama ücretleri 1.000 TL seviyelerinden başlıyor. Otelin niteliği ve konumuna göre gecelik ücretlerin 10 bin TL'nin de üzerine kadar çıktığı belirtiliyor. Geçen seneye kadar başlangıç ücretleri 500 TL seviyelerindeydi. Son bir senede uçak ve otobüs ücretlerine gelen zamlar da yüzde 100’ün üzerine çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından resmi olarak açıklanan Mayıs ayı enflasyon verilerine göre de ulaştırma kalemindeki senelik artış yüzde 107.62 şeklinde oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'na  göre aynı dönemde lokanta ve otellerdeki fiyat artışı da yüzde 77 oldu.

Ulaşıma ulaşılamıyor

Selahattin Şerefoğlu da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, geçmişte hem tatil için hem de akraba ziyareti için sık sık memlekete gittiklerini fakat şu an durumun çok farklı olduğunu dile getiriyor. "Gidemiyoruz, İstanbul’dan Alucra’ya tek kişi otobüs bileti 450 lira. 4 kişi gitsen 2 bin lira bunun dönüşü de var. Bilet pahalı ama otobüsçüler de haklı kullandıkları motorin sürekli zamlanıyor" diyen Şerefoğlu, "ulaşıma ulaşamadıklarını" söylüyor.

Yaptığı açıklamada ulaşımın tatil planlarını ciddi derecede etkilediğini dile getiren Bülent Bülbüloğlu da bunun özellikle bazı tatil bölgelerinde çok daha fazla hissedileceğini kaydediyor. Bülbüloğlu, söz konusu bu durumdan Bodrum gibi bölgelerin pek etkilenmeyeceğini fakat Gökova gibi insanların araçları ile tatile geldiği bölgelerin ciddi derecede etkileneceğini söylüyor. 

Turizmcilere göre enerji, gıda, işletme ve personel giderlerinde yaşanan söz konusu artışlar oda fiyatlarına yansıtılmak zorunda kaldığı için bu da tatilcileri ciddi anlamda etkiliyor. Fakat akaryakıta peş peşe gelen zamlar sonrasında araç kullanmak, uçak ve otobüs bileti almak ciddi oranda zorlaştığı için yerli turizmin önündeki en büyük engel olarak ulaşım zamları işaret ediliyor. Ayrıca araç kiralama, köprü ve otoyol ücretleri de hesaplandığında bu maliyetler hızla yükseliyor.

Otobüsçüler önlem istiyor

Türkiye’de vatandaşların tatile, seyahate ve memleket ziyaretine gidememesinden en fazla etkilenen sektör de ulaştırma oluyor. Deutsche Welle Türkçe’ye konuşan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, bilet fiyatlarının artmasını istemediklerini dile getirerek, "Biz de biliyoruz bilet fiyatları artarsa vatandaşlar daha da zorlanacak. Yolcu bulamıyoruz. Evet ham petrol fiyatları da artıyor. Ama buna bir çözüm bulunması lazım. Biz acil önlem istiyoruz. Akaryakıtta vergiler düşürülsün, köprü ve otoyollarda bize kolaylık sağlansın yoksa otobüsler otogarlardan çıkamaz hale gelecek" dedi.

Yaptığı açıklamada artık kimsenin eskisi gibi ne tatile ne de memlekete gidebildiğini dile getiren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan'a göre şu an durgun olan sektör önümüzdeki günlerde gelmesi muhtemel yeni zamlarla birlikte ciddi bir darboğaza girebilir.

Bu kadar kötüsünü görmedik

Yoğun bir sezon geçirmeleri gerekliyken, otogarlarda tüm peronların boş olduğunu kaydeden Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, daha önce sektörün böyle bir kötü dönem görmediğini söyleyerek, motorin 20 lira olduğu zaman zararına çalıştıklarını, motorinin 30 lira seviyesine geldiğini ve şimdi daha fazla zarar ettiklerini söyledi.  Bir otobüsün dolu gitse bile boş döndüğünü söyleyen Birol Özcan, istedikleri doluluk oranının olmadığını, insanların bilet almakta zorlandığını dile getirerek, kontak kapatmaya karşı olduklarını söyledi. "Bunu asla istemiyoruz. Bunu bir eylem olarak yapmak istemiyoruz ama eğer bu iş böyle giderse ne olacak otobüsler hareket edemez. Bu yolları köprüleri kullanamaz. Binlerce kilometre yol yapıyoruz. Bunun personeli var, köprü ve yol ücretleri var, otogar ücretleri var, servis ücretleri var, vergiler ve cezalar var" diyen Özcan, bu işin hesabından çıkamadıklarını söyleyerek, istemeseler de işin kontak kapatmaya gittığini ve artık acil önlem alınması gerektiğini yoksa çalışacak otobüs kalmayacağını söyledi.

Geçtiğimiz sene Haziran'da 7 TL seviyelerinde olan motorin bu hafta 29.99 TL'yi gördü. Motorinin litre fiyatı yalnızca 15 günde yaklaşık olarak 6 TL yani yüzde 25 zamlandı.

Benzin, motorin ve LPG'de Brent petrol etkisi! İndirim gelecek mi? Opet, PO, Total, Shell 20 Haziran 2022 fiyat listesi

Kurban Bayramı öncesi otobüs fiyatları uçtu! Tatil planı yapanlara kötü haber

Otobüs bileti fiyatları yüzde 202 zamlandı! Metro, Pamukkale, Kamil Koç 20 Haziran 2022 fiyat listesi...