Tavuk fiyatlarına zam kapısı aralandı! Yasaklama kararı geldi
Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle dünyada başlayan gıda arzı güvenliği tehlikeye giren ürünler arasına tavuk da eklendi. İç piyasanın talebine cevap verilemeyeceği gerekçesiyle tavuk satışlarına yasak getirildi. Hükümet izinleri de iptal etti.Ayda ortalama 3,6 milyon tavuk ihraç eden Malezya, söz konusu ürünlerin büyük bir kısmını güney komşusu Singapur'a gönderiyordu
Güneydoğu Asya ülkesi Malezya, yerel gıda arzını korumak ve iç piyasadaki fiyatları dengelemek için tavuk ihracatını askıya aldı.
Ayda ortalama 3,6 milyon tavuk ihraç eden Malezya, söz konusu ürünlerin büyük bir kısmını güney komşusu Singapur'a gönderiyordu.
İhracat yasağının olumsuz etkileri, kümes hayvanlarının üçte birini Malezya'dan ithal eden ve tavuklu pilavın ulusal yemek olduğu Singapur'da şimdiden hissedilmeye başlandı. Singapur'da bazı bölgelerdeki süpermarketlerde, tavuk stoklarının bugünden tükendiği belirtildi.
İTHALAT İZİNLERİ DE İPTAL EDİLDİ
Malezya, ihracat yasağının yanı sıra halktan gelen tepkiler üzerine yerli üreticilerin gıda arzını artırmak ve fiyatları düşürmek amacıyla tavuk ve diğer gıdaların ithalat izinlerini de kaldırma kararı aldı.
Ülkede enflasyon nedeniyle kısmen değer kaybeden Malezya para biriminin neden olduğu artan tavuk yemi maliyeti, çiftçileri zor durumda bırakırken, hükümet, çiftçiye destek olmak ve çiftçiyi enflasyona karşı korumak için tavuk fiyatlarını sabitledi ve çeşitli sübvansiyonlar sağladı.
Sadece Singapurlularda tedirginliğe neden olmakla kalmayan ihracat yasağı, Singapur'a tedarik sağlayan ve ayakta kalmaya çalışan Malezya'daki küçük kümes hayvanı çiftçilerini de rahatsız etti.
YASAĞIN NE KADAR SÜRECEĞİ AÇIKLANMADI
Hükümet, ihracat yasağının ne kadar süreceğine dair bilgi paylaşmazken, yetkililer, arz ve fiyatların bir ay içinde normale döneceğini öngörüyor.
Tavuk yemi olarak da kullanılan mısır ve tahılın ihracatında önde gelen ülkelerden Ukrayna'nın mevcut durumu, tavuk fiyatlarını olumsuz etkiledi.
Yine son dönemde küresel gıda fiyatlarının artması nedeniyle Hindistan, şeker ve buğday ihracatını kısıtlarken, dünyanın en büyük palm yağı ihracatçısı konumundaki Endonezya, bu yağın ihracatını yasakladı ve ardından kaldırma kararı aldı.
Fiyatlar dibe çekilecek! Cep yakan kriz için yeni tarih verildi
İstanbul'a dev proje teklifi TBMM'ye sunuldu! Personele ödenecek ücretin detayları da netleşiyor
Altında yaşanacak dev sıçrama tarihi deşifre oldu! Bu fiyatlar hayal olacak uyarısı
Son Dakika! Mazot ve benzine 1 Haziran'da dev zam haberi! Rakamlar ve açıklayan şaşkına çevirdi
Toprak Mahsülleri Ofisi'nden flaş buğday fiyatı açıklaması: Zam kaç lira olacak hesaplanıp açıklandı
TMO'ya verilen taahhüt bitti! Un çuvallarına büyük zam geliyor
TMO'nun buğdaydaki sır alım fiyatı ortaya çıktı: Çiftçi bu habere üzülecek
Emekli ve memur zamlarında hesap 2 ile çarpılacak! Enflasyona eklenecek
Asgari ücrete büyük zam! Net rakamı bizzat çıkıp açıkladı