24 / 12 / 2024

Tayfun Kahraman: Dönüşüm mağduriyet olarak algılanıyor!

Tayfun Kahraman: Dönüşüm mağduriyet olarak algılanıyor!

şžehir Plancıları Odası İstanbul şžube Başkanı Tayfun Kahraman, kentsel dönüşüm için öncelikle bir takım ön kabullerin olması gerektiğinin ve İstanbul'uun tam bir kaçak bina cenneti olduğunun altını çizdi



İstanbul"un tam bir kaçak ve mühendislik ten yoksun yapılaşan binaların cenneti olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan şžehir Plancıları Odası İstanbul şžube Başkanı Tayfun Kahraman, kentsel dönüşüm için öncelikle bir takım ön kabullerin olması gerektiğinin altını çizdi.
Kentteki yapı stokunun sağlıklı bir hayat ve depremde insanları korumaktan çok uzak olduğunu gündeme getiren Kahraman, bu zaman kadarki çalışmalarda bir takım hatalar yapıldığını kaydetti. Bunların ilkini dönüşüm yapılan alanlarda yaşayan insanların yerinden edilmesi olarak tanımlayan Kahraman, œDiğer sorun ise projeler kamu eliyle gerçekleştirilirken yerleşimciler görmezden gelinmesi. Bu da yaratılan mağduriyetleri gören kentlilerin kentsel dönüşüm ile mağduriyeti eş anlamlı kabul e tmeleri diye konuştu.
Kentsel dönüşüm dendiğinde insanların aklına ilk gelen konunun mağduriyet olduğunun altını çizen Kahraman, œBu tablo karşısında yapılması gereken, devletin tüm kurumları ile bu soruna karşı, samimi yaklaştığını ve bu projeleri rant amacı ile değil sağlıklı yaşam çevreleri yaratmak adına yaptığını göstermesi olacaktır  diye konuştu. Bu anlamda kamu kurumlarına çok iş düş tüğünü söyleyen Kahraman, œİlk yapmaları gereken iş, rant projelerinden vazgeçerek kentsel rantı tüm kentlilerle paylaşacak projeler üretmek. Daha sonra katılımcı süreçlerle birlikte planlı ve sağlıklı kentsel mekanlar yaratmaktır. Kentlilere onlarla birlikte iyi örnekler ortaya konabileceğini gösterebilirsek, İstanbul"da çok sancılı yaşanan dönüşüm süreci hızla devam edecektir  diye konuştu.

Tayfun Kahraman"ın dönüşüm formülü:
1- Devlet, dönüşümdeki rant algısını değiştirmeli.
2- Dönüşüm yapılan alanlardaki insanlar yerinde edilmemeli.
3- Katılımcı süreçlerle birlikte planlı ve sağlıklı kentsel mekanlar   kurulmalı.


Geri Dön