13 / 05 / 2024

Tayyip Erdoğan: Bu mühendisler sizin tezgahınızdan geçti!

Tayyip Erdoğan: Bu mühendisler sizin tezgahınızdan geçti!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) düzenlediği Dünya Türk Girişimciler Kurultayında yaptığı konuşmada televizyon programlarında binaların denetiminin yetersiz olduğunudan yakınan deprem profesörlerini eleştirdi



Başbakan dün, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) düzenlediği Dünya Türk Girişimciler Kurultayında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

-BİZ YIKALIM DEDİK, YANAŞMADILAR:

Yıllar yılı biz bu ülkede belediye başkanlığından gelen bir Başbakan olarak Bu evleri yıkalım dediğimizde vatandaş buna olumlu yaklaşmadığı gibi maalesef bu ülkenin yargısı da onları her zaman haklı çıkarmış, bizi ise haksız duruma düşürmüş. Şimdi kimse yargıya bilet kesiyor mu, veya kesebilecek güç var mı Yok.

-GÖL MANZARASI VAR DİYE:

Yumuşak zeminde, zemin etütleri yapılmadan yapılmış konutlar var. Vanda manzarası çok güzel diye Van Gölünün hemen kenarında 100. Yıl Üniversitesi inşa edilmiş, bunlar benim döneminde yapılmış şeyler değil. Şu anda 13 fakülte binası hasarlı. Halbuki yamaca doğru yönelse, orada yamaçlar gayet güzel, sert zemin. İlla Van Gölünü seyredeceksen oradan da seyredersin. Hiç olmazsa o sert zeminde çok daha güzel bir şekilde bu binaların inşa edilmesi mümkündür. Biz diyoruz ki, artık sadece Van ile değil, Türkiye genelinde bir musibet bin nasihattan evladır, buradan hareketle gelin bu adımı atalım.

-HEPSİ SİZİN ÖĞRENCİNİZ:

Televizyonlarda, bunu Hocalar, mühendisler herkes birlikte denetlesin diyorlar. Kimler denetliyor zaten Çoğunun mimarı, mühendisi bunlar. Bunların hepsi sizin tezgahınızdan geçip geldi, oradan yetişip geldiler, hepsi sizin öğrenciniz. İlla fatura kesecek birilerini aramanın anlamı yok. Olaya böyle yaklaşmayalım, gerçekçi değiller.

HOCALARDAN JET YANIT:

Eğitim sistemi kötüyse biz ne yapalım

- Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi): Başbakan Erdoğan, anladığım kadarıyla medyada yer alan hocaların öğrencilerini iyi yetiştirmediğini ima ediyor. Ancak bu noktada sizin eğitim sisteminiz ne kadar iyi ise afetle mücadele etme sisteminiz de o kadar etkilidir. Bu sözleri söylemeden önce Türkiye şartlarında eğitime verilen öneme dikkat etmek gerekir. Üniversitelere verilen ödeneklerin yeterliliğini tartışmak gerekir. Üniversiteye gelen bir öğrencinin altyapısının ne kadar hazır olduğu da bir gerçek. Bu noktada bütün suç üniversite eğitimi verilen öğretim üyelerine yüklenemez.

Yeni mezunlara hemen büyük proje veriliyor

-Haluk Eyidoğan (İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi): Üniversiteden mezun olmadan ne inşaat mühendisliği ne de mimarlık yapılabilir. Ancak üniversiteden mezun olan her mühendis ve mimar da kalifiye değildir. Türkiyede ise buna bakılmadan yeni mezun olan bir kişiye büyük bir proje de verilebiliyor. Ulusal Deprem Konseyi Başkanlığı görevini yürütürken bu konuyla ilgili bir çalışma yaptık. Türkiyede profesyonel mühendislik sisteminin gelmesini ve yasalaşmasını istedik. Ama bu sistem kurulamadı. Hatta 2004teki Ulusal Deprem Şurasında da bu konuyu gündeme getirdik. O dönem uygulamayanların şimdi eleştirmesi tezat kaçıyor.
Vatan


Geri Dön