Genel

Tayyip Erdoğan’ın talimatı, Yahya Efendi Dergahı'nı yıkılmaktan kurtardı!

Restorasyon sırasında, tarihi külliyenin Boğaz'a doğru kaydığı tespit edilince güçlendirmesi de yapıldı

Başbakan Erdoğan 3 yıl önce Beşiktaş'taki Şeyh Yahya Efendi Külliyesi'nin restorasyonu için talimat vermiş, ardından da çalışmalar başlatılmıştı. 474 yıllık külliyede yenileme projesi tamamlanmak üzere.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2009 yılındaki ziyareti sırasında Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi'nin Beşiktaş'ta bulunan külliyesindeki ahşap yapılarda ve hazirede bozulmaları ve eskimeyi görünce Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne "restorasyon" talimatı vermişti. Vakıflar da onarım çalışmaları başlatmıştı. 3 yıl süren restorasyonun ilk etabı tamamlanmak üzere. Projenin haziran ayında bitirilerek cami ve türbenin ziyarete açılması hedefleniyor.

GÜÇLENDİRME DE YAPILDI
1538'de kurulan külliyede sadece restorasyon değil, güçlendirme çalışması da yürütüldü. Yenileme çalışmaları sırasında, tarihi yapıda denize doğru kayma olduğu tespit edilince üniversitelerden alman bilimsel raporlar doğrultusunda külliyenin Boğaz'a bakan kısımlarında kuyu temel sistemiyle güçlendirme çalışmaları yapıldı. Restorasyon sırasında, tarihe ışık tutacak veriler de elde edildi. Türbenin bulunduğu hazire kısmında raspa çalışmaları yapılırken sıvaların altından ziyaretçilerin yazdığı notlar, şerhler ve kısa hikâyeler çıktı. Bu yazılar da en kısa süre içinde tercüme edilecek.

5 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK
Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, restorasyon için öngörülen maliyetin 5 milyon 114 bin 500 lira olduğunu, yeni bulguların ortaya çıkması halinde maliyetten de kaçınmayacaklarını söyledi. Külliye içindeki Şehzadeler Türbesi'nin restorasyonunun tamamlandığını, şu anda cami, tevhidhane, Yahya Efendi ve Güzelce Ali Paşa'nm türbeleri ile hat boyunca uzayan yapıların restorasyonunun yapıldığını anlatan Özekinci, "Buranın ziyaretçi yoğunluğu çok fazla, öncelikle vatandaşla, cami ve türbeyi buluşturmak istiyoruz. Bunun açılışını gerçekleştirdikten sonra sıra hazire kısmına gelecek. Amacımız, cami ve türbeyi 2012 yılının ilk yarısında ibadete açabilmektir. Yeni veriler çıkması halinde bu süre uzayabilir. Hedef, haziran ayına kadar burayı yetiştirmek. Başbakanlıktan aylık rapor isteniyor. Bu da motivasyonumuzu artırıyor" dedi.
Habertürk