Genel

TBB’den ‘deprem’ açıklaması! Depremden etkilenenlerin banka borçları 6 ay ötelenecek

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve çevresindeki pek çok şehirde de hissedilen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm Türkiye seferber olmuş durumda. Türkiye Bankalar Birliği de yaptığı açıklama ile bölgede yaşanan felaketten etkilenenlerin banka borçlarının öteleneceğini duyurdu17’te yaşanan 7,4 büyüklüğündeki deprem tüm Türkiye’yi üzüntüye ve yasa boğdu

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde sabah saat 04.17’te yaşanan 7,4 büyüklüğündeki deprem tüm Türkiye’yi üzüntüye ve yasa boğdu. Başka hükümet ve Bakanlıklar olmak üzere sivil toplum kuruluşları, şirketler ve kamu kuruluşları da deprem seferberliği kapsamında çeşitli önlemler alırken, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yaptığı yazılı açıklama ile bölgede yaşayan banka müşterilerinin vadesi gelmiş veya gelecek kredi borçlarının 6 ay sonraya kadar ötelenmesine karar verildiğini bildirdi.

Kahramanmaraş ilimizin Pazarcık ilçesinde bugün saat 04.17’de 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Kahramanmaraş ilimizin yanı sıra başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman, Adana olmak üzere pek çok şehirden de hissedildi. Birçok şehirde binalar yıkılırken, yapılan son açıklamalara göre bölgede yaşanan deprem nedeniyle 284 can kaybı ve 2 bin 323 yaralının olduğu duyuruldu.

6 AY BORÇLAR ÖTELENECEK

Türkiye Bankalar Birliği de (TBB) konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama ile Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli, birçok ilimizde can kaybına ve hasara yol açan deprem felaketi nedeniyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara ise acil şifalar diledi. TBB ayrıca depremin bölge ekonomisinde yol açtığı olumsuz etkilere maruz kalan, ödeme güçleri olumsuz şekilde etkilenen banka müşterilerinin, talepleri halinde, bankalara olan vadesi gelmiş ya da 6 ay içerisinde vadesi gelecek borçlarının vadesinin bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar öteleneceğini bildirdi.

TBB tarafından yapılan açıklamada, tavsiye niteliğinde alınan prensip kararları şöyle sıralandı.

* Depremin bölge ekonomisinde neden olduğu olumsuz etkilere maruz kalan, ödeme güçleri olumsuz şekilde etkilenen banka müşterilerinin, talepleri halinde, bankalarımıza olan vadesi gelmiş ya da 6 ay içerisinde vadesi gelecek borçları, bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenebilecek.

* Ayrıca, borçların ödenmesinde veya kendilerine finansman desteği imkanları sağlanmasında, müşteri özelinde değerlendirilmek üzere gerekli ek kolaylıkların imkanların sağlanması hususlarında üyelerimize tavsiyede bulunulacak.

* Mücbir halin yaşandığı mahalde ikametgahı, işyeri adresi veya şubelerde hesabı bulunan banka müşterilerinin kredi risk, kredi ödeme, senet ve çek işlemlerine ilişkin bildirimleri, Risk Merkezi mücbir hal düzenlemesi kapsamında yapılması hususunda gerekli hassasiyetin özenin gösterilmesi için Risk Merkezi üyeleri bilgilendirilecek.

Deprem felaketinden etkilendiğini düzenlemelere uygun şekilde belgeleyen banka müşterilerinin, taleplerini bankalara iletmeleri hususunda kamuoyuna bilgi verilmesi kararlaştırıldı.