14 / 01 / 2025

TBMM binalarının güvenliğine ilişkin 8 sorun mecliste konu oldu!

TBMM binalarının güvenliğine ilişkin 8 sorun mecliste konu oldu!

Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, TBMM binalarında sığınak bulunup bulunmadığına ve muhtemel saldırılara karşı alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin soru önergesi hazırladı..



TBMM binalarının güvenliğine ilişkin 8 sorun mecliste konu oldu!


Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, TBMM binalarında sığınak bulunup bulunmadığına ve muhtemel saldırılara karşı alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Dudu sorularının TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Dudu önergesinde "Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen kanlı darbe girişimi, tarihimiza kara bir leke olarak geçecektir. Kurtuluş Savaşı'nda bile bombalanmayan Gazi Meclisi'ne odru içinde örgütlenen Gülen cemaati mensuplarının uçaklarla yaptığı bombalı saldırı, esasında parlamenter demokratik laik Cumhuriyet'i yıkmaya yönelik bir saldırıdır.


Parlamenter, demokratik laik Cumhuriyet'e yapılan bu darbe girişimi TBMM'deki güvenlik zafiyetini de gözler önüne sermiştir. Milli iradenin tecelli ettiği Meclis, Türkiye'nin kalbidir ve birinci derecede korunması gereken devlet organıdır.


Uçak ve helikopterlerce yapılan saldırıya TBMM'de görevli polislerin tabancalarla karşılık verebildiği gece yarısı gelen kalaşnikofların da yetersiz kaldığı bu güvenlik sisteminin topyekun değiştirilmesi zaruret kazanmıştır. Kanlı darbe girişimi, TBMM'de gerçek anlamda bir sığınak olmadığını da ortaya koymuştur. Bomba atıldığı sırada TBMM Genel Kurulu'nda olan vekiller, üzerinde doğalgaz borularının geçtiği bodrum katına indirilmiştir. Milletvekili odalarının yer aldığı ve iki yıl önce hizmete giren TBMM Yeni Halkla İlişkiler Binası'nda sığınağın hiç düşünülmemiş olması ise akıllara durgunluk verecek niteliktedir." diyerek bu bağlamda 8 soru sordu.


Dudu'nun soruları


1- TBMM Yeni Halkla İlişkiler Binası, 2011 yılında ihale edilip, 2014 yılında hizmete açılmıştır. Bu binanın ihale aşamasında "sığınak" konusu neden göz ardı edilmiştir?


2- TBMM Yeni Halka İlişkiler Binası'nın ana caddenin dibinde ve 11 katlı olarak inşa edilmesinin vekilleri açık hedef haline getirmesi nedeniyle güvenlik açısından yaratacağı büyük risk neden hesap edilmemiştir?


3- Avusturyalı Mimar Prof Dr. Clemens Holzmeister tarafından 1963 yılında TBMM Genel Kurulu'nun olduğu ana binada sığınak var mıdır? Varsa büyüklüğü nedir?


4- 15 Temmuz 2016 kanlı darbe girişimi öncesinde de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından TBMM risk haritasının oluşturulduğu öğrenilmiştir. 17 Şubat 2016 tarihinde Merasim Sokak'ta PKK'nın yaptığı bombalı saldırının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Dikmen ve Çankaya kapılarının biraz daha içeriye alınması, gözetleme kulelerinin sayısının arttırılması, harekete duyarlı güvenlik çiti ağının genişletilmesi için TBMM İşletme ve Yapım Başkanlığı'na birçok kez uyarı yazısı gönderildiği, ama bu girişimlerin yanıtsız bırakıldığı bilgisi alınmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu uyarıları neden dikkate alınmamıştır?


5- Dikmen ve Çankaya kapıları girişinde bulunan road blocker (bariyer) sisteminin yenilenmesi ve bozuk olduğu öğrenilen çelik kapanların değiştirilmesine gidilecek midir?


6- Bombalı saldırı ile yerle bir olan TBMM Ziyaretçi Kabul Salonu yıkılacak mıdır?


7- TBMM'ye savaş uçaklarıyla yapılan bombalı darbe girişiminin ardından bundan sonra da gerçekleşebilecek şok saldırılara karşı uçaksavarlarla bir hava savunma sisteminin kurulması düşünülmekte midir?


8- TBMM'de görevli emniyet mensuplarının ağır silahlarla donatılması ve şok saldırılara karşı kapasitesinin geliştirilmesi söz konusu olacak mıdır?





Geri Dön