Genel

TBMM Soma Komisyonu Eynez ocağında inceleme yapacak!

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, facianın yaşandığı maden ocağına girip kazanın meydana geldiği "üç trafo bölgesi"nde ilk kez inceleme yapmak üzere ilçeye geldi


TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, facianın yaşandığı maden ocağına girip kazanın meydana geldiği "üç trafo bölgesi"nde ilk kez inceleme yapmak üzere Soma'ya geldi.


Komisyon üyeleri, facianın meydana geldiği Eynez ocağında incelemelerde bulunmadan önce Ege Linyit İşletmeleri Sosyal Tesisleri'nde brifing aldı.


Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, brifing öncesi gazetecilere açıklamasında, şunları söyledi:


"Kazanın olduğu mekanın tam noktasını açtılar. Orasıyla ilgili teknik çalışma için buraya geldik. Eynez ocağına ineceğiz, ilk kez kazanın tam olduğu üç trafo bölgesini gözleyeceğiz, görüntüler alacağız, fotoğraflar çekeceğiz, uzman arkadaşlarla yerinde inceleme yapacağız. Görüntü, fotoğraf ve teknik bilgileri Ankara'da değerlendirdikten sonra ankara'da ayrıntılı basın toplantısı yapacağız."


Kaza yerine ulaşım krokisini gazetecilerle paylaşan Alaboyun, "Uzun bir yol gideceğiz. Belli kısmını sürünerek, eğilerek geçeceğiz, işçi kardeşlerimizin yaşadığı neyse biz de yaşayacağız. Bugüne kadar aldığımız ifadeler ile olay yerinin fotoğrafıyla, oradaki resmi bütünleştirmek istiyoruz. Sonuçta kanaate varacağız, karara varacağız, raporumuzu hazırlayacağız" diye konuştu.


- İşçiler, talep ve sorunlarını aktardı


Bu arada, Ermenek'teki maden ocağında mahsur kalan maden işçilerine yardım amacıyla Karaman'a giderken Uşak'ta polis ekipleri tarafından durdurulan, 16 saatlik bekleyişin ardından Vali Seddar Yavuz ile yapılan görüşme sonrası ilçeye dönen Somalı maden işçileri adına 5 işçi, sorun ve taleplerini komisyon başkanı Alaboyun'a iletti.


İşçilerin süreçle ilgili yanlış yönlendirmelere karşı internet sitesi talebinde bulunması ve ocağın kapatılmasının ardından 5 bin 500 işçiye ne olacağı sorusu üzerine Alaboyun, şunları kaydetti:


"Ocakta 78 bin ton kalmıştı, 14 milyon 900 bin ton civarı üretim sağlandı. Bölgede 500 milyon tonun üzerinde kömür var. Bu, belki de ileride 25-30 bin kişiyi bağlayacak. Önereceğimiz çözüm önerileri, ileride bu tür kazaların olmamasını sağlayacağımız gibi, kömürü de ekonomimize kazandıracağız. Amacımız, kömürü ekonomimize kazandırmak, istihdam sağlamak. Ayrıca işçilerimizin artık sertifikalı eğitim almasını isteyeceğiz. Dayıbaşı gibi sistemlerin gündemden artık düşmesini istiyoruz. İşçi sağlığı ve güvenliği açısından kafa yoruyoruz. İnşallah güzel bir rapor çıkacak, önümüzü açacak."



AA