Arsa ve Arazi

TBMM'de 2B yasa tasarısı için sivil toplum örgütleri dinlendi!

TBMM Tarım Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, sivil toplum örgütlerini dinledi

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, orman özelliğini yitirmiş arazilerinin satışını öngören tasarıya ilişkin sivil toplum örgütleri temsilcilerini dinledi.

Görüşmelerde söz alan AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, tasarıyla, hak sahibi olanlara haklarının bedelsiz olarak teslim edileceğini söyledi. 2B kapsamındaki hak sahiplerinin kamuoyunda "işgalci" olarak algılandığını ve tasarıyla ormanların talan edileceği görüşünün öne sürüldüğünü belirten Bayraktar, bunların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Bayraktar, tasarıda en fazla rayiç bedel konusunun irdeleneceğini söyledi.

AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, 2B arazilerinin yüzde 10’unun Antalya’da olduğunu, buradaki söz konusu bölgelerin tarım arazisi olarak kullanıldığını vurguladı. Samani, "Ancak tapusuz olduğu için gençler babalarının buradaki arazilerine tutunamıyor ve göç ediyor’ dedi. Samani, tasarının yasalaşmasıyla bu tür sorunların da çözülmüş olacağını dile getirdi. Hüseyin Samani de tasarıdaki en can alıcı noktanın rayiç bedel olduğunu, konunun toplantıda yeniden ele alınmasının yararlı olacağını söyledi.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, tasarıda orman köylülerinin kalkındırılmasının amaçlandığını belirterek, "Ancak buna rağmen Orman Genel Müdürlüğü tasarının hiçbir yerinde yoktur. Orman Bakanlığı kendini burada da taca atmış" diye konuştu.

"Kıymet takdirini gizli tutuyoruz"

Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya da 2B arazilerine ilişkin yanlış bir kıymet takdiri yapmamak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Kaya, "Söz konusu arazilerin kıymet bedelini değerlendirirken belediye sınırları içinde mi değil mi, tarım alanı olarak kullanılılır mı kullanılmaz mı, emsal satış oranları, taşınmazın cephesi ve yerleşim birimlerine uzaklığı gibi konularda ayrıntılı olarak çalışma yaptık. Çünkü kişi dava açamayacak ve itiraz edemeyecek. O zaman ’biz yanlışlık yaparsak sonucu ne olur’ düşüncesiyle bedelleri belirlerken hassas davrandık" dedi.

2B kapsamında 40 bin parsel arazi ve bir milyonun üzerinde muhatabın bulunduğunu belirten Kaya, herhangi bir karışıklığa yol açmamak için arazilerle ilgili kıymet takdirlerini gizli tutuklarını bildirdi.

Tarımsal Kalkınma Başkanı Yaşar Dostbil, tasarıda orman vasfını halen taşıyan arazilerin geri dönüşümünün sağlanacağının belirtildiğini, ancak 2B arazilerinin zaten orman vasfını kaybettiğini vurguladı. Dostbil, işgal edilen orman arazisi için belli bir bedel alınmasını desteklediklerini ifade etti.

Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (OR-KOOP) Genel Başkanı Cafer Yüksel, tasarının hazırlık çalışmalarında kendilerinden fikir alınmadığını belirterek, "Uzman olduğumuz bir konu olmasına rağmen tasarıyı okurken anlamakta güçlük çektik" dedi. Tasarıda orman köylülerinin kalkınmasının amaçlandığının belirtildiğini ifade eden Yüksel, bunun için öncelikle orman köylüleri için ayrılacak bütçenin somut olarak gösterilmesi gerektiğine işaret etti.

TEMA Vakfı Genel Müdürü Serdar Sarıgül ise tasarıda işgalin hukukileştirildiğini ileri sürdü. Gerçek 2B mağdurlarını ayırdıklarını, ancak diğer kesimin işgalci sıfatıyla devletin arazilerine yerleştiğini belirten Sarıgül, "Tasarı sorunu çözmüyor. İşgalcileri ödüllendiriyor ve yeni işgalleri özendiriyor" diye konuştu.

"Bilim ve fen bakımında orman vasfını kaybetmiş" ifadesini de doğru bulmadığını anlatan Sarıgül, bunun yasal bir dayanağının da olmadığını söyledi. Sarıgül, bitki örtüsünün yaşadığı bir alan için "orman vasfını kaybetmiş" denilemeyeceğini kaydetti.

AA