TBMM'nin ilk gündemi 'kaçak yapılar'!
TBMM'nin yeni yılda ilk gündem maddesi belli oldu. Güvenlik soruşturması, değerli konut, ikinci yargı paketi de yeni yılda Meclis'in öncelikli gündem maddelerinden meydana gelecek.
TBMM'nin yeni yılda ilk gündem maddesi belli oldu. TBMM'nin ilk gündem maddesi kaçak yapıların önünü kesmeyi planlayan yasal düzenleme olacak. Güvenlik soruşturması, değerli konut, ikinci yargı paketi de 2020'de Meclis'in öncelikli gündem maddelerini oluşturacak.
Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; 14 Ocak 2020'ye kadar çalışmalarını durduran TBMM, gündemine alacağı öncelikli yasal düzenlemeleri açıkladı. AK Parti kurmayları uzun süredir çalışmalar yaptığı, yaklaşık 38 maddelik 'İmar Kanunu'nda değişiklik öngören ve kaçak yapıların önünü kesecek yasal düzenlemenin hazırlıklarını tamamladı. Önümüzdeki hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacak İmar Kanunu'nda değişikliği planlayab yasa teklifi ile kaçak yapılara ağır yaptırımların getirilmesini planlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, AK Parti Meclis Grubu'nun son şeklini verdiği İmar Kanunu değişikliği ile ruhsatsız ve kaçak yapılara ağır cezalar getirilecek. Kaçak veya ruhsata aykırı yapıları yıktırmayanlara emlak vergisine esas bina değeri ile tespit edilen rayiç değer ortalaması oranında cezai işlem uygulanacak.
KADEMELİ YIKIM KARARI
Tespit edilen kaçak yapıların yıkılması ya da eski haline geri dönülmesi talep edilecek. Belirlenen süreed yıkmayan ya da eski haline getirmeyen firma ya da kaçak yapının sahibine ilk etapta uyarı ardından da idari para cezası, duruma göre hapis cezası kesilecek. İnşaatı yapan kişi ya da firma bu kararı yerine getirmezse; yıkım için belediyelere yetki verilecek. Kaçak yapıları belediyeler yıkmaya yanaşmazsa bu işi ilgili bakanlık yapacak ve yıkım masraflarını ilgili belediyeye iletecek.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrasında AK Parti'nin yeniden düzenlep torba teklife koyduğu ve sonrasında tekliften çıkardığı, memuriyete girişte 'güvenlik soruşturması' şartıyla ilgili düzenleme yeniden hazırlanıyor. Meclis'in öncelikli yasal düzenlemeleri arasında bulunan ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçesiyle hazırlanması planlanan kamuya geçişte güvenlik soruşturması yapılırken, hangi soruların sorulacağı, kimin soracağı, elde edilen verilerin nasıl ve ne kadar süre ile saklanacağı, nasıl imha edileceği gibi kriterler tespit edilecek. İlk defa veya yeniden kamu görevine atanacakların tümüyle ilgili MİT ve Emniyet birimlerinin güvenlik soruşturmalarda bulundukları belirtiliyor.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ YENİDEN DÜZENLENECEK
TBMM'den 5 Aralık'ta geçen ve 7 Aralık'ta onaylanarak yürürlüğe koyulan 'değerli konut vergisi' yeniden düzenlenecek. Yeniden yapılacak düzenleme ile değerli konut vergisinin uygulanmasının 1 yıl ertelenmesi amaçlanırken, değerli konut vergisine yeni kriterler eklenmesi planlanıyor. Buna göre tek konutu olanlar değerli konut vergisini ödemeyecek. Değerli konuta sahip olan kişiler gelirine göre, değerli konut vergisi ödeyecek ya da belli bir miktar ödeyecek.
Yeni yılın ilk aylarında, ikinci yargı paketi de Meclis gündemine taşınacak. İçeriğinin netleşmediği yargı paketinde, ceza indirimi, nafaka düzenlemesi ve erken yaşta evlilik ile ilgili düzenlemelerin yer alıp almayacağı ise açıklanmadı.
Son 5 yılda 7640 kaçak yapı yıkıldı!