Emlak Terimleri

TC ile emlak vergisi ödeme nasıl yapılır?

1 Mart'ta emlak vergisi ilk taksit dönemi başlıyor. Ödemesini belediyeye gitmeden online olarak gerçekleştirmek isteyenler "TC ile emlak vergisi ödeme nasıl yapılır?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte merak edilenler...1319 sayılı kanuna göre, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor

Emlak vergisi için birinci taksit dönemi 1 Mart'ta başlıyor. 1319 sayılı kanuna göre, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. Dolayısı ile konutu, işyeri, arsa ve arazisi olan herkes bu verginin mükellefi oluyor.

Emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunduğu sürece devam ediyor. Taşınmazın satılması halinde ise, satışın gerçekleştiği yıl da eski malik vergiyi öderken, bir sonraki seneden itibaren yeni malikin vergi sorumluluğu başlıyor. 

Vergi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılıyor. Emlak vergisinde ilk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken, ikinci taksitler Kasım ayında ödeniyor. Ödemesini belediyeye gitmeden yapmak isteyenler TC ile online olarak taksit borcunu kapatabiliyor.

EMLAK VERGİSİ 2022 NE KADAR?

2022 yılında emlak vergisinde yapılacak zamlar Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ kapsamında yer aldı. Buna göre, 2022 yılına ait söz konusu değerler, bu yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının (yüzde 36,20) yarısı olan yüzde 18,10 kadar artırıldı. Dolayısı ile emlak vergisine 18.10 oranında zam uygulanacak.


 
EMLAK VERGİSİ ORANLARI

Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, 
Diğer binalarda ise binde iki,
Arazi vergisinin oranı binde bir,
Arsalarda ise binde üçtür.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

Kanunda belirtilen koşulları taşıyan kimseler vergi ödemelerinden muaf olabiliyor. Kanunen 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan ve bu evin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmayan aşağıdaki kimseler bir dilekçe vererek vergiden muaf olabiliyor. 

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar 
- Emekliler - Hiçbir geliri olmayanlar 
- Şehit yakınları 
- Dul ve yetimler 
- Gaziler 
- Ev hanımları

Ayrıca muafiyetten habersiz bir şekilde ödenen vergiler de geriye dönük 5 yıl için geri alınabiliyor.

TC İLE EMLAK VERGİSİ ÖDEME NASIL YAPILIR?

TC ile emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor. Bunun için E-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması gerekiyor. E-devlet şiftesi olmayanlar PTT'den şifre edinebiliyor. 

E-devlet'e giriş yapıldıktan sonra “İnternet Vergi Dairesi” sayfasından emlak vergisi borcunuzu görüntüleyerek taksit ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Emekli oldum emlak vergisi ödeyecek miyim?

Arsalarda emlak vergisi muafiyeti var mı?

Sıfır oranlı emlak vergisi dilekçesi 2022!